Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Ταξίδεψε στην αιωνιότητα ο Αρχιμανδρίτης π. Ιάκωβος Παντελίδης

 Στην αιωνιότητα ταξίδεψε την περασμένη Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012, στις 7 μ.μ., ανήμερα της εορτής του Ιακώβου του οσίου του ομολογητού, ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Ιάκωβος Παντελίδης, που για πολλά χρόνια ήταν εφημέριος στην ενορία της Παναγίας στο Καρπενήσι και διευθυντής στο Εκκλησιαστικό Λύκειο Καρπενησίου.

Ο Μακαριστός γέροντας «έφυγε» από αυτή τη ζωή σε ηλικία μόλις 70 ετών, χτυπημένος από την επάρατο νόσο που τον βασάνισε τα τελευταία 20 χρόνια της ζωής του.   
Η εξόδιος ακολουθία εψάλη την επομένη Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012 στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Νέας Κρήνης στη Θεσσαλονίκη, που ήταν και η γενέτειρα του μακαριστού Ιακώβου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρπενησίου κ.κ. Νικολάου και συνχοροστατούντων του Μητροπολίτη Βεροίας και Ναούσης κ.κ. Παντελεήμονος και των Θεοφιλέστατων Επισκόπων Θερμών κ.κ. Δημητρίου και Θεουπόλεως κ.κ. Παντελεήμονος.
Στην εξόδιο ακολουθία παρευρέθησαν και συμπροσευχήθηκαν,  ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Τατάρνης Αρχιμανδρίτης Δοσίθεος που αναφέρθηκε στον πολυφίλητο π. Ιάκωβο, ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Προυσιωτίσσης Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος, ο εφημέριος του Ιερού Ναού Ευρυτάνων Αγίων π. Γεώργιος Χρυσαφογεώργος, πλήθος ιερέων της περιοχής, αντιπροσωπεία του Συλλόγου Ευρυτάνων βορείου Ελλάδος "ΤΟ ΒΕΛΟΥΧΙ" και αρκετοί Ευρυτάνες.
Να ευχηθούμε όπως Κύριος κατατάξει την ψυχή του μακαριστού αδελφού και συλλειτουργού και επί σειρά ετών, άξιου δασκάλου, μετά των δικαίων.
Εις μνήμην του μακαριστού γέροντα, δημοσιεύουμε την παραπάνω αναμνηστική φωτογραφία, με τους Ιεροσπουδαστές του Εκκλ. Λυκείου Καρπενησίου καθώς και τον τότε Διευθυντή μας, μακαριστό π. Χρυσόστομο Μαραγκουδάκη, τον επίσης μακαριστό π. Ιάκωβο και καθηγητές του Σχολείου. Ευχαριστούμε θερμά τον παλιό συμμαθητή μας κ. Ιωάννη Ανδρεάκη, συνεργάτη του Σεβ. Μητροπολίτου Καρπενησίου για την ευγενική παραχώρηση της φωτογραφίας αυτής. Ακολουθεί αφιέρωμα στον π. Ιάκωβο από τον κ. Θωμά Σταμούλη.
π. Ε.Φ.

+ ΑΡΧΙΜ. ΙΑΚΩΒΟΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ
Γράφει ο Θωμάς Σταμούλης

Τον Σεπτέμβριο του 1976 με ενέργειες του τότε Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων μ. Χρυστόφορου Καραπιπέρη μεταφέρθηκε από τη Θεσσαλονίκη στο Καρπενήσι η επτατάξιος Ιερατική Σχολή. Με την έναρξη της λειτουργίας της Διευθυντής της Σχολής ανέλαβε ο Αρχιμ. Δανιήλ Στεφανής και Καθηγητές ήταν, ο μακαρίτης Πρωτοπρεσβύτερος Παναγιώτης Σακελαρόπουλος (μετέπειτα διευθυντής), ο π. Νικόλαος Σκιαδαρέλης (σήμερα Διευθυντής της Ιερατικής Σχολής Πατρών και εφημέριος Αγίου Ανδρέου), ο Αρχιμ. Ιάκωβος Παντελίδης κ.α. Ο π. Ιάκωβος μετά από ενάμισι χρόνο διορίστηκε από την Ι.Μ. Ναυπακτίας και Ευρυτανίας εφημέριος στον Ι.Ν. της Παναγίας Καρπενησίου και παρέμεινε ως εφημέριος στην Παναγία και ως Καθηγητής στη Σχολή (και αργότερα ως Διευθυντής) μέχρι 14/7/1990.
Ο π. Ιάκωβος, που την περασμένη Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012, «έφυγε» για την άλλη ζωή, ήταν ψηλός, μελαχρινός, ιεροπρεπής και πολύ σοβαρός κληρικός. Λειτουργός άριστος, εξομολόγος συγκαταβατικός, φιλόπτωχος, πνεύμα ανήσυχο. Το κήρυγμά του ολιγόλογο και καθαρώς Χριστολογικό. Ήταν αθόρυβος, ότι έκανε, το έκανε χωρίς να ξέρει κανένας. Ήταν ασυμβίβαστος στην παρανομία και στις κακές συνήθειες. Ως εφημέριος της Παναγίας ο π. Ιάκωβος, αμέσως μετά την ανάληψη των ιερατικών του καθηκόντων του δραστηριοποιήθηκε δυναμικά στα εκκλησιαστικά του καθήκοντα, τελώντας Ιερές Παρακλήσεις στην Παναγία κάθε Τετάρτη μετά τον Εσπερινό με ολιγόλεπτο κήρυγμα, Θεία Λειτουργία κάθε Πέμπτη στον Αγ. Νικόλαο (πολιούχο της πόλης), επίσης κάθε Παρασκευή τελούσε Θεία Λειτουργία στην Αγ. Παρασκευή (μέχρι που έγινε ενοριακός Ναός), εσπερινές συνάξεις ανδρών σε καθορισμένη ημέρα της εβδομάδας, συνάξεις γυναικών σε καθορισμένη ημέρα της εβδομάδας. Ταυτόχρονα προχώρησε στην δημιουργία χορωδίας γυναικών και κοριτσιών και στην λειτουργία κατώτερου μικτού κατηχητικού σχολείου καθ’ όλη την διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Το φιλόπτωχο ταμείο ήταν στην ημερήσια διάταξη όλο το χρόνο. Ρωτούσε και μάθαινε που υπήρχε άρρωστος (σωματικά ή ψυχικά) και έτρεχε μυστικά να βοηθήσει. Έκανε το παρεκκλήσιο του Αγ. Κοσμά στην Παναγία (σαν επέκταση του Ναού αλλά και να τιμήσει τον Αγ. Κοσμά). Έκανε όλες τις ενέργειες για την ανέγερση του Ι.Ν. των Ευρυτάνων Αγίων. Επί των ημερών του έγινε και η θεμελίωση του ανωτέρου Ιερού Ναού. Πάνω απ’ όλα όμως το μεγάλο του έργο ήταν η ανέγερση του Ενοριακού Κέντρου δίπλα στο Ναό της Παναγίας. Όλα αυτά τα έκανε ο π. Ιάκωβος αθόρυβα παρ’ όλο που υπέφερε από την επάρατο νόσο της εποχής. Μετά από αλλεπάλληλες εγχειρήσεις, υπέβαλε την παραίτησή του από τα εφημεριακά του καθήκοντα και μετατέθηκε στη Θεσσαλονίκη. Εκεί διετέλεσε υποδιευθυντής της Ιερατικής Σχολής Θεσσαλονίκης και εφημέριος της Ι.Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου Πανοράματος Θεσσαλονίκης μέχρι τη συνταξιοδότησή του. Στις 21 Μαρτίου 2012 έχασε τη μάχη με την αρρώστια του και τώρα βρίσκεται στη γειτονιά των αγγέλων. Αιωνία του η μνήμη. - Καρπενήσι 22/3/2012