Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Αναβλήθηκε για τις 16 Μάρτη η δίκη των χειριστών ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΑΜΠΑΣ: “Είμαστε, πάνω από όλα, υποχρεωμένοι τόσο θεσμικά, όσο και νομικά, να προστατεύουμε την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών, κυρίως δε την ανθρώπινη ζωή”

Πολύς θόρυβος δημιουργήθηκε με την απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας, να προσφύγει στα δικαστήρια ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η συμμετοχή 15 εργαζομένων της πρώην Νομαρχίας Ευρυτανίας στην πανελλαδική πανεργατική απεργία της περασμένης Τρίτης 7 Φεβρουαρίου.
Ο Βασίλης Καραμπάς, λόγω των πολύ κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην Ευρυτανία εκείνο το διήμερο, με παρέμβασή του, ζήτησε από την εισαγγελέα Ευρυτανίας να εκδοθεί προσωρινή διαταγή, καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία τελικά δεν εκδικάστηκαν αλλά αναβλήθηκε η συζήτησή τους για τις 16 Μαρτίου 2012.
Για το όλο ζήτημα από το Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη τονίζετε ότι  «μπροστά στους κινδύνους που προέκυψαν από τον ολικό αποκλεισμό του οδικού δικτύου, λόγω της κακοκαιρίας, από τον οποίο κινδύνευαν και ανθρώπινες ζωές και περιουσίες συμπολιτών μας  και αφού εξαντλήθηκε κάθε άλλη δυνατότητα αντιμετώπισης της κατάστασης αυτής, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η κατάσταση δεν επέτρεπε την παραμικρή καθυστέρηση,  βρέθηκαν  στην δυσάρεστη, πλην όμως επιβεβλημένη από τις συνθήκες, θέση, να ζητήσουν την εφαρμογή του άρθρου 21 παρ. 1 Ν 1264/1982 όπως αυτό ισχύει μετά την αντικατάστασή του από την παρ. 1 του άρθρου 2 Ν 2224/1994 και να κληθεί το προσωπικό των χειριστών των εκχιονιστικών μηχανημάτων και μόνο, για την αντιμετώπιση των  στοιχειωδών αναγκών του κοινωνικού συνόλου κατά τη διάρκεια της απεργίας».
Πιο συγκεκριμένα η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Γραφείο του Βασίλη Καραμπά αναφέρει: «Το δικαίωμα της απεργίας, όπως και όλα τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, σε όλους τους τομείς,  είναι απόλυτα σεβαστά από όλους μας και ουδέποτε διανοηθήκαμε να παρεμποδίσουμε την άσκησή τους, με τον οποιονδήποτε τρόπο.
Είναι όμως αυτονόητο ότι είμαστε, πάνω από όλα, υποχρεωμένοι τόσο θεσμικά, όσο και νομικά, να προστατεύουμε την υγεία και την  ασφάλεια των πολιτών, κυρίως δε την ανθρώπινη ζωή. Όπως άλλωστε γνωρίζουν τόσο οι απεργοί, όσο και οι συνδικαλιστικοί τους εκπρόσωποι, όταν συγκρούονται δύο συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα όπως στην προκειμένη περίπτωση το δικαίωμα της απεργίας και το δικαίωμα της προστασίας του κοινωνικού συνόλου, υπερισχύει το υπέρτατο δικαίωμα της προστασίας του κοινωνικού συνόλου και βάσει αυτού κινηθήκαμε.
Όλοι γνωρίζουμε ότι η Ευρυτανία, αντιμετωπίζει έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία, σε συνδυασμό με την ιδιομορφία και την ιδιαιτερότητα της περιοχής, μπορεί να αποβούν και μοιραία για ανθρώπινες ζωές, ιδίως σε περιοχές που κατοικούνται μόνιμα από ευπαθείς ομάδες, όπως υπερήλικες,  ασθενείς  κ.λ.π.
Τέτοια έντονα  καιρικά φαινόμενα αντιμετώπισε η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας την 7/2/2010, την ημέρα της γενικής απεργίας της ΑΔΕΔΥ και τα οποία συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι Ευρυτάνες, ιδιαίτερα του δυτικού τμήματος του Νομού, οι οποίοι δοκιμάζονται σκληρά.
Τα καιρικά αυτά φαινόμενα έχουν να εμφανισθούν τουλάχιστον τα τελευταία τριάντα χρόνια.
Είναι λογικό ότι όποιος δεν ζει στον Νομό δεν μπορεί να τα αντιληφθεί.   
Μπροστά λοιπόν στους κινδύνους που προέκυψαν από τον ολικό αποκλεισμό του οδικού δικτύου, από τον οποίο κινδύνευαν και ανθρώπινες ζωές και περιουσίες συμπολιτών μας  και αφού εξαντλήσαμε κάθε άλλη δυνατότητα αντιμετώπισης της κατάστασης αυτής, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η κατάσταση δεν επέτρεπε την παραμικρή καθυστέρηση,  βρεθήκαμε  στην δυσάρεστη, πλην όμως επιβεβλημένη από τις συνθήκες, θέση, να ζητήσουμε την εφαρμογή του άρθρου 21 παρ. 1 Ν 1264/1982 όπως αυτό ισχύει μετά την αντικατάστασή του από την παρ. 1 του άρθρου 2 Ν 2224/1994 και να κληθεί το προσωπικό των χειριστών των εκχιονιστικών μηχανημάτων και μόνο, για την αντιμετώπιση των  στοιχειωδών αναγκών του κοινωνικού συνόλου κατά τη διάρκεια της απεργίας.
Θέσαμε δε υπόψη του Δικαστηρίου όλα τα στοιχεία και από το ίδιο το Δικαστήριο, κρίθηκε ότι όντως υπήρχε  άμεσος κίνδυνος για το κοινωνικό σύνολο, που δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί διαφορετικά.
Αφήνουμε στην κρίση κάθε καλόπιστου πολίτη και στην κοινωνική του ευαισθησία να προβληματιστεί για το γεγονός ότι κανείς άλλος χειριστής – οδηγός σε ολόκληρη την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δεν απήργησε.
Θεωρούμε ότι εκφράζουμε το σύνολο των πολιτών χωρίς καμία εξαίρεση. 
Τέλος επειδή θεωρούμε ότι όλοι εξίσου οι εργαζόμενοι δοκιμάζονται από τα αντεργατικά μέτρα, έχουμε δείξει με πολλαπλούς τρόπους την ευαισθησία μας προς τους εργαζόμενους – συνεργάτες μας της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας και του θεσμικού μας ρόλου»      
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         
Την παρέμβαση του αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας καταγγέλλουν τόσο ο Βουλευτής Γιώργος Μαρίνος, όσο και οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ, με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας - Εύβοιας, Αν. Χρονάς, Σοφ. Ντούρου και Γ. Γκικόπουλος. Για το ίδιο θέμα η ΕΛΜΕ Ευρυτανίας εξέδωσε ΨΗΦΙΣΜΑ συμπαράστασης στους διωκόμενους, εκφράζοντας της αλληλεγγύη τους στους 15 απεργούς.

 
Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΡΙΝΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ
 Το ΚΚΕ καταδικάζει την  ποινικοποίηση του απεργιακού δικαιώματος των εργαζομένων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας , χειριστών μηχανημάτων. 
Τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας εκπροσωπώντας τη  διοίκηση της Περιφέρειας η οποία ελέγχεται  από το ΠΑΣΟΚ, είναι αβάσιμα και επικίνδυνα, είχαν ως στόχο να σπάσει η απεργία των εργαζομένων στις 7.2.2012  κατά της ολομέτωπης αντιλαικής επίθεση της  τρικομματικής κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ –Ν.Δ –ΛΑΟΣ, με τη στήριξη του κόμματος της κ. Μπακογιάννη.  
Πρόκειται για προσπάθεια αφαίρεσης, κατάργησης του θεμελιώδους δικαιώματος της απεργίας και αυτό ακριβώς υπηρέτησε και η σχετική  εισαγγελική εντολή. 
Όσοι ενέχονται στην απεργοσπαστική αυτή διαδικασία επιχειρούν να υποτάξουν τους εργαζόμενους που διεκδικούν  τα δικαιώματα τους και συνεπώς γίνονται συνένοχοι στην επιβολή της αντιλαϊκής πολιτικής που χειροτερεύει δραματικά την κατάσταση των εργατικών –λαϊκών οικογενειών.  
Η  χρησιμοποίηση της κακοκαιρίας αποτελεί πρόσχημα και μέγιστη υποκρισία αφού είναι γνωστό πως οι εργαζόμενοι με χίλιους κινδύνους μάχονται για την εξασφάλιση της επικοινωνίας , της συγκοινωνίας στην περιοχή που με ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ αλλά και των εκπροσώπων τους στην τοπική διοίκηση είναι αφημένη στη φτώχεια και στην εγκατάλειψη, υποφέρει από ένα άθλιο οδικό δίκτυο,  την έλλειψη στοιχειώδους υποδομής.
Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους της περιοχής να υπερασπιστούν το απεργιακό δικαίωμα και να καταδικάσουν τις δυνάμεις που το υπονομεύουν.
Η ολομέτωπη αντιλαική επίθεση του ΠΑΣΟΚ , της Ν.Δ και του ΛΑΟΣ που επιβάλλει μισθούς 400 Ευρώ και συντάξεις πείνας, που καταργεί εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα  βάζει τους εργαζόμενους μπροστά σε μεγάλες υποχρεώσεις για την ανάπτυξη οργανωμένης, μαζικής  πάλης, την ανατροπή της αντιλαικής βαρβαρότητας, τη  συστράτευση με το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ χωρίς να χαθεί  άλλος πολύτιμος χρόνος. 


Αντιδράσεις για την κίνηση ΚΑΡΑΜΠΑ
Τι δήλωσαν ο Βουλευτής Γ. Μαρίνος και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ
  
Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΕΡΕΑΣ καταγγέλλει απερίφραστα τον αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας κ. Καραμπά, που έσυρε στα δικαστήρια τους απεργούς χειριστές μηχανημάτων για να αναγκαστούν να διακόψουν την απεργία τους χθες 7/2/2012, μέρα πανελλαδικών κινητοποιήσεων ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές των μνημονίων που διαμορφώνουν η συγκυβέρνηση του Μαύρου Μετώπου ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ και ΛΑΟΣ, με την Ε.Ε και το Δ.Ν.Τ.
Ο Αντιπεριφερειάρχης προχώρησε σε αυτή την απαράδεκτη παρέμβαση λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν και με το πρόσχημα ότι ήταν πιθανό να δημιουργηθούν προβλήματα.
Ο επιμελής - τάχα - αντιπεριφερειάρχης αγνόησε επιδεικτικά την ευαισθησία και την αυτοθυσία των χειριστών που χιλιάδες φορές μέχρι σήμερα οι χειριστές των μηχανημάτων στην ορεινή και εγκαταλελειμμένη περιοχή της Ευρυτανίας έδειξαν με πρακτικό και συγκεκριμένο τρόπο και θέλησε να δείξει την σιδερένια πυγμή της εξουσίας.
Αντί ο Αντιπερειφερειάρχης και η εξουσία που εκφράζει να κάνουν την αυτοκριτική τους και να βάλουν την ουρά στα σκέλια για την κατάσταση του οδικού δικτύου της περιοχής, για την απουσία ουσιαστικών έργων υποδομής αλλά και για την έλλειψη μέσων που να αντιστοιχούν στην ορεινή διαμόρφωση της Ευρυτανίας…. δείχνουν ξεδιάντροπα τον αντιλαϊκό – αντεργατικό προσανατολισμό τους. Την θέση τους ενάντια στους αγώνες που αντιδρούν στην εξαθλίωση των εργαζομένων.
Το ότι χρησιμοποιούν σαν πρόσχημα την δημόσια υγεία και ασφάλεια, σαν πρόσχημα, το θεωρούμε υποκριτικό και φυσικά ανήθικο γιατί ο ίδιος και οι όμοιοι του έχουν πολύ μικρότερη ευαισθησία από τους χειριστές των μηχανημάτων. Γιατί το ότι ο νομός Ευρυτανίας είναι ευάλωτος στις καιρικές συνθήκες είναι αποτέλεσμα της δικής τους πολιτικής. Του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.
Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, σε κάθε περίπτωση, θεωρεί απαράδεκτη την ποινικοποίηση των αγώνων των εργαζομένων και καλεί τον λαό να βγάλει τα πολιτικά του συμπεράσματα. Να αντιδράσει αποφασιστικά στον αυταρχισμό της εξουσίας των μονοπωλίων.
                                                              
ΟΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ                                                                      
ΧΡΟΝΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
ΝΤΟΥΡΟΥ ΣΟΦΙΑ (ΙΩΑΝΝΑ)
ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
Παράνομη στην Ευρυτανία η απεργία της ΑΔΕΔΥ
Με προσφυγή του αντιπεριφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Βασ. Καραμπά, στη Δικαιοσύνη, η συμμετοχή στην πρόσφατη 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ 15 χειριστών μηχανημάτων της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας απαγορεύτηκε και οι εργαζόμενοι υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν στην εργασία τους με την απειλή Αυτόφωρου!
Οι εργαζόμενοι χειριστές αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην 24ωρη πανεργατική απεργία που είχαν κηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Παρουσιάστηκαν κανονικά στην υπηρεσία τους το πρωί της Τρίτης 7/2 και δήλωσαν στον προϊστάμενό τους ότι θα απεργήσουν. Αυτός με τη σειρά του ενημέρωσε τον διευθυντή των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας. Από τους 23 χειριστές απεργούσαν μόνο οι 15, αφήνοντας προσωπικό ασφαλείας λόγω της χιονόπτωσης στην περιοχή.
Ο αντιπεριφερειάρχης όμως είχε άλλη άποψη περί του δικαιώματος στην απεργία. Κινήθηκε άμεσα με νομικές διαδικασίες και μέσα σε λίγες ώρες κατόρθωσε να βγάλει προσωρινή διαταγή απαγόρευσης της απεργίας, ενώ ορίστηκε δικάσιμος την Παρασκευή 9/2 για ασφαλιστικά μέτρα. Οι εργαζόμενοι εμβρόντητοι γύρω στη 1μ.μ. κι ενώ η απεργία ήταν σε εξέλιξη, δέχτηκαν ο καθένας ξεχωριστά τηλεφώνημα από το Πρωτοδικείο Ευρυτανίας να παρουσιαστούν στην εργασία τους, αλλιώς θα περάσουν… Αυτόφωρο.
Η πρωτοφανής αυτή απόφαση, που στρέφεται όχι κατά του σωματείου που κηρύσσει την απεργία (της ΑΔΕΔΥ στην προκειμένη περίπτωση), αλλά κατά των απεργών προσωπικά, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ούτε με το πρόσχημα του επείγοντος λόγω της χιονόπτωσης, ούτε με την επίκληση της «ασφάλειας του κοινωνικού συνόλου». Άλλωστε, στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ο νομικός εκπρόσωπος εκ μέρους της Περιφέρειας ζητείται όχι μόνο «να απαγορευτεί η συνέχιση της απεργίας», αλλά «και η επανάληψή της, με βάση τις αυτές συνθήκες και προϋποθέσεις στο μέλλον». Μάλιστα, για να μην υπάρχει αμφιβολία περί του πώς αντιλαμβάνεται η συγκεκριμένη αιρετή περιφερειακή διοίκηση το δικαίωμα στην απεργία, στην ίδια αίτηση ζητείται και «να υποχρεωθούν» οι εργαζόμενοι «να παραλείπουν στο μέλλον τέτοιες πράξεις».


ΕΛΜΕ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
Καρπενήσι 36100
Τηλ: 2237022459
mail: elme.eyr@gmail.com             
Καρπενήσι 9 Φεβρουαρίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ψήφισμα Συμπαράστασης στους διωκόμενους απεργούς της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ,  με το ψήφισμα αυτό  δηλώνει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του στους 15 απεργούς που διώκονται δικαστικά από τον Αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας κ. Καραμπά για την συμμετοχή τους στην πανεργατική απεργία της 7ης Φλεβάρη.
Θεωρούμε απαράδεκτη και αντιδημοκρατική την ενέργεια του Αντιπεριφερειάρχη να σύρει στα δικαστήρια τους εργαζόμενους που άσκησαν  το βασικό δικαίωμά τους συμμετέχοντας  στην πανεργατική κινητοποίηση. Τέτοιες μεθοδεύσεις και μάλιστα από αιρετούς θυμίζουν άλλες εποχές και δείχνουν ότι ο εργασιακός μεσαίωνας είναι εδώ. Την ώρα που καταπατούνται εργασιακά δικαιώματα, την ώρα που η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ – ΝΔ - ΛΑΟΣ με τις εντολές της τρόικας γυρνάνε τη χώρα δεκαετίες πίσω, την ώρα που πρέπει όλοι να συσπειρωθούμε και να αντιμετωπίσουμε την ολομέτωπη αυτή επίθεση είναι πρόκληση να υπάρχει τέτοια στάση και μάλιστα από αιρετό της αυτοδιοίκησης.
Καλούμε τον Αντιπεριφερειάρχη να ανακαλέσει αμέσως τη δίωξη.
 Καλούμε όλους τους άλλους εργαζόμενους του νομού να συμπαρασταθούν στους διωκόμενους απεργούς καταδικάζοντας την αντιδημοκρατική και παράνομη ενέργεια του Αντιπεριφερειάρχη.
        Ο Πρόεδρος                                                        Η  Γ. Γραμματέας    
Μαστροκώστας Κώστας                                             Πανοπούλου Φωτεινή