Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Ο Κώστας Μπακογιάννης και συνεργάτες του Στις Βρυξέλες “εις άγραν” Ευρωπαϊκών κονδυλίων

Στις Βρυξέλλες βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα ο Δήμαρχος Καρπενησίου και συνεργάτες του. Ο Κώστας Μπακογιάννης κάνοντας πράξη επί της ουσίας όμως, το περιβόητο «λεφτά υπάρχουν», αλλά … όχι στην Ελλάδα, μετέβη στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου πραγματοποίησε σειρά επαφών με ευρωβουλευτές και αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με στόχο την ανάπτυξη συνεργασιών, τη συμμετοχή του Δήμου σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα όπως το EΣΠΑ, το JESSICA, το MED
και τη διερεύνηση λήψης άμεσων χρηματοδοτήσεων. Ο επικεφαλής της Δημοτικής Αρχής και οι συνεργάτες του επέστρεψαν με συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι αυτό το Ευρωπαϊκό ψάρεμα κονδυλίων για τον Δήμο Καρπενησίου, θα φέρει σύντομα θετικά αποτελέσματα.

Ο Δήμαρχος Καρπενησίου, Κώστας Μπακογιάννης, ο Αντιδήμαρχος Νίκος Σουλιώτης, ο Γενικός Γραμματέας Αριστείδης Τασιός και οι σύμβουλοι του Δημάρχου Ευάγγελος Βλάχος, Επαμεινώνδας Μούσιος και Ευαγγελία Σοφρώνη βρέθηκαν από τις 28 Ιανουαρίου μέχρι και την 1η Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποίησαν επαφές με ευρωβουλευτές από όλες τις πολιτικές ομάδες, ευρωπαϊκά δίκτυα, καθώς επίσης και εκπροσώπους και διοικητικούς υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να διερευνήσουν τις δυνατότητες συνεργασίας και τη συμμετοχή του Δήμου σε Ευρωπαϊκά προγράμματα. 
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η αντιπροσωπεία του Δήμου συναντήθηκε με:
•Τον διευθυντή του Δικτύου Ορεινών Περιοχών Euromontana, μέλος του οποίου είναι ο Δήμος Καρπενησίου
•Την υπεύθυνη των Ευρωπαϊκών Πολιτικών της Ένωσης εκλεγμένων εκπροσώπων ορεινών Περιοχών ALM
•Εκπροσώπους του Συμφώνου των Δημάρχων
•Εκπρόσωπο της Επιτροπής Ιθαγένειας, διακυβέρνησης, θεσμικών και εξωτερικών υποθέσεων
•Εκπρόσωπο της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής
•Εκπρόσωπο της Επιτροπής Διακρατικής και Διαπεριφερειακής Συνεργασίας
•Εκπρόσωπο της Γενικής Διεύθυνσης Έρευνας και Καινοτομίας
•Εκπροσώπους της Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου
•Επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος
•Εκπροσώπους του Εκτελεστικού Οργανισμού για την Ανταγωνιστικότητα και την Καινοτομία
Επίσης, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τους εξής ευροβουλευτές: Μαριέττα Γιαννάκου, Γιώργο Κουμουτσάκο, Γιώργο Παπανικολάου, Γιώργο Παπαστάμκο από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Θόδωρο Σκυλακάκη από τη Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη και Κρίτωνα Αρσένη από την Προοδευτική Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.
Στόχος του Δήμου Καρπενησίου ήταν να συλλέξει πληροφορίες για τους τρόπους άμεσης συνεργασίας του Δήμου με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα που αυτή προσφέρει στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επίσης, διερευνήθηκε η προοπτική ένταξης του Δήμου και σε άλλα δίκτυα εκτός του Euromontana, τα οποία μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη και δικτύωση των ορεινών περιοχών της Ευρώπης. Επίσης στις συναντήσεις αυτές αναζητήθηκαν και συζητήθηκαν οι δυνατότητες ένταξης του Δήμου Καρπενησίου σε σημαντικά ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το EΣΠΑ, το JESSICA, το MED κ.α.
Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι το ταξίδι του Κώστα Μπακογιάννη και των συνεργατών του στις Βρυξέλες εκεί που στην ουσία κόβεται η πίτα με τα ευρωπαϊκά κονδύλια, ήταν άκρως αποτελεσματικό καθότι με τις συναντήσεις που έγιναν εκεί με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έγινε ένα καλό βήμα προκειμένου να δημιουργηθούν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις που στην ουσία ήταν και προεκλογικές δεσμεύσεις του Κώστα Μπακογιάννη, να αναζητηθούν και να βρεθούν χρήματα από την Ευρώπη, σε μια μάλιστα εποχή που όπως αποδεικνύετε ο κρατικός κορβανάς αδυνατεί να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες του Δήμου Καρπενησίου. 
Η αντιπροσωπεία του Δήμου επέστρεψε με πολύτιμες γνώσεις και πολλές ιδέες προς υλοποίηση. Επεξεργάζεται ήδη τις πληροφορίες που συνέλεξε, προσπαθώντας να βρει συμφέρουσες δράσεις  και προγράμματα με απτά αποτελέσματα για το Δήμο.