Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

ΒΕΤΤΑ ΚΑΡΦΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΝΕ. ΠΑΣΟΚ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ: «Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα επανακτήσει το βηματισμό του»

Στα πλαίσια της συχνής μας επικοινωνίας με παράγοντες της πολιτικής ζωής του τόπου μας, σήμερα έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε στην εφημερίδα μας την Γραμματέα της ΝΕ. ΠΑΣΟΚ Ευρυτανίας κ. Βέττα Καρφή.
Στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που ευγενέστατα παραχώρησε στην Βάσω Φεγγούλη, η κ. Καρφή αναφέρεται στην τρέχουσα πολιτική κατάσταση, στο Μνημόνιο 2, στο ΠΑΣΟΚ, τον Γιώργο Παπανδρέου, καθώς και την τοπική Αυτοδιοίκηση.

Τέλος στην ερώτησή μας «ποιοι θα είναι οι εκλεκτοί που θα συγκροτήσουν το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ», στις επικείμενες εκλογές, η Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του Κινήματος, με τον ξεχωριστό πολιτικό ελιγμό που την διακρίνει, απαντά ότι «οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα αλλά και οι διαδικασίες ανασυγκρότησης του κινήματός μας, ελπίζω να οδηγήσουν σε υποψηφιότητες με πραγματικό ενδιαφέρον για τον τόπο μας, προτάσσοντας το συλλογικό συμφέρον έναντι του ατομικού».

Καιρό είχαμε να τα πούμε. Συμφωνείτε με το νέο Μνημόνιο, που φέρνει νέα αβάστακτα φορτία στους Έλληνες; 
Κ. Φεγγούλη, εσείς οι εκπρόσωποι των Μ.Μ.Ε. έχετε τη δυνατότητα να μας δίνετε βήμα όταν το επιλέγετε.  Αυτό δεν είναι πάντα κακό. Αλλά όπως λέει και ο λαός "κάλιο αργά παρά ποτέ". Τώρα όσο αφορά το μνημόνιο, και σε αυτό σας απαντώ σαν πολίτης, με θίγει όπως και το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών αυτής της χώρας. Από την άλλη όμως δε βλέπω και δεν έχω ακούσει και κάποια άλλη ρεαλιστική πρόταση που να δίνει τη δυνατότητα να μπορέσει να ορθοποδήσει η πατρίδα μας. Το μνημόνιο δεν έλυσε το πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά αποφύγαμε τη χρεοκοπία.

Πρέπει να φύγουμε από το ευρώ κ. Καρφή ή όχι;
Η απάντηση σε αυτό είναι μία : ΟΧΙ. Δεν πιστεύω ότι κανένας νοήμων Έλληνας θα έδινε άλλη απάντηση, εκτός από αυτούς που έχουν τεράστια χρέη (και δεν είναι ο μέσος Έλληνας) ή από αυτούς που έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό και αν φύγουμε από το ευρώ θα "αγοράσουν" την Ελλάδα αντί πινακίου φακής.

Τα δυο χρόνια που ήταν στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, η Ελλάδα μπήκε στην μεγαλύτερη στενωπό της σύγχρονης ιστορία της. Γιατί συμφώνησε το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση σε τόσο σκληρά και αντιλαϊκά μέτρα και δεν έστειλε τους Τροϊκανούς απ΄ εκεί που ήλθαν, από την στιγμή μάλιστα που όπως έλεγε ο τότε πρωθυπουργός «λεφτά υπήρχαν»;

Το νόημα της φράσης ήταν ότι λεφτά υπήρχαν γιατί συνοδευόταν από το που κατασπαταλήθηκε ο πλούτος της χώρας και που πήγαιναν τόσα χρόνια τα λεφτά.
Το πολιτικό σύστημα των τριάντα τελευταίων ετών, έχει τις ευθύνες του, όμως η πενταετία της διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ. εκτίναξε το χρέος κατά 100 δις, εκτροχιάζοντας και ουσιαστικά χρεοκοπώντας τη χώρα. Και αυτή η αλήθεια είναι γνωστή και δε επιδέχεται αμφισβητήσεων παρά μόνο από εκείνους που επιχειρούν να παίξουν πολιτικά παιχνίδια για τους δικούς τους σκοπούς, στην πλάτη της χώρας μας και που πιθανόν αυτή τη δύσκολη περίοδο να βρίσκουν και γόνιμο έδαφος για να τα καλλιεργήσουν.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. λοιπόν κλήθηκε να διαχειριστεί το δίλημμα χρεοκοπία ή μνημόνιο, και βάζοντας ως ύψιστη προτεραιότητα το συμφέρον της χώρας επέλεξε το μνημόνιο. Με τον τρόπο αυτό πρόλαβε μια άτακτη χρεοκοπία που ήταν αναπόφευκτη αν δεν είχε αλλάξει η κυβέρνηση. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. από την αρχή κράτησε μία στάση απέναντι στο ελληνικό λαό και το έθνος σταθερή για την οποία θα κριθεί από τους πολίτες και την ιστορία. Η Ν.Δ. και ο αρχηγός της ο κ. Αντώνης Σαμαράς, ήταν αυτοί που χαρακτήρισαν προδοτική την ψήφιση του πρώτου μνημονίου από την κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά υπερψήφισαν τη συνέχιση του με το δεύτερο μνημόνιο, θέτοντας μάλιστα και θέμα κομματικής πειθαρχίας και διαγράφοντας 21 βουλευτές.

Μετά τις διαπραγματεύσεις και την επίτευξη των στόχων της ΤΡΟΙΚΑ, θα πάμε για εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ, που πριν 2 χρόνια φάνταζε κυρίαρχο στο πολιτικό σκηνικό, τώρα βρίσκεται αν βρίσκεται στο15% και στην ουσία χωρίς αρχηγό καθότι ο Γ. Παπανδρέου όπως δήλωσε δεν θα είναι υποψήφιος για Πρωθυπουργός. Με ποιο αρχηγό θα πάτε στις εκλογές και τι προσδοκάτε από την  ετυμηγορία του Ελληνικού λαού;

Το ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος, δεν σημαίνει ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αυτή τη στιγμή δεν έχει αρχηγό. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει αρχηγό και αυτός είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, εκλεγμένος μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες όπως προβλέπει το καταστατικό του κινήματός μας. Ο νέος  Πρόεδρος μας θα εκλεγεί και πάλι από αυτές τις διαδικασίες. Άναρχες κραυγές σαν αυτές του κ. Χρυσοχοϊδη δεν έχουν βήμα στις παραπάνω διαδικασίες και έχουν καταδικαστεί από τη βάση του κινήματός μας και σε προηγούμενες περιπτώσεις.

Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει κάνει μια κίνηση υπερβατική, παραιτούμενος από την Πρωθυπουργία. Έκανε και μια δεύτερη, λέγοντας ότι δεν θα διεκδικήσει ξανά την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Τώρα τι άλλο θεωρείτε ότι πρέπει να κάνει;
Ο Γιώργος Παπανδρέου παρ' ότι προσωπικά στοχοποιήθηκε όχι μόνο από την αντιπολίτευση και από τα εκδοτικά και άλλα συμφέροντα, φέρθηκε παλικαρίσια και παραιτήθηκε αν και εκλεγμένος δημοκρατικά πρωθυπουργός της πατρίδας μας, και μάλιστα με μεγάλο ποσοστό, βάζοντας ως προτεραιότητα το εθνικό συμφέρον. Αλλά και στο κομματικό επίπεδο έδρασε υπεύθυνα δρομολογώντας τις διαδικασίες βάσει του καταστατικού μας, βάζοντας ως προτεραιότητα το καλό της παράταξης.

Μεταξύ των κυρίων Λοβέρδου και Βενιζέλου που φαίνονται οι κύριοι διεκδικητές της Προεδρίας του ΠΑΣΟΚ, εσείς ποιον θα στηρίξετε;
Ως γνωστόν με κοινή τους δημόσια δήλωση, οι δύο σύντροφοι θα ακολουθήσουν κοινή πορεία. Περιμένουμε όμως και τις τυχόν άλλες υποψηφιότητες. Η θέση μου σαν Γραμματέα της Ν.Ε. δεν μου επιτρέπει δημόσια τοποθέτηση, στο συγκεκριμένο ερώτημα, μιας και στόχος μας είναι η ελεύθερη και κατά συνείδηση επιλογή του νέου αρχηγού του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το ο κύκλος του ΠΑΣΟΚ, στην πολιτική σκηνή του τόπου έχει κλείσει και ότι σύντομα μια μεγάλη ομάδα βουλευτών και πολιτευτών του ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει σε μια νέα πολιτική κίνηση. Ποια η δική σας άποψη;
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. υπάρχει γιατί εκφράζει συγκεκριμένες κοινωνικές ανάγκες και έχει σημείο αναφοράς την ίδια την κοινωνία, και δεν υπάρχει ούτε χάρη των συμφερόντων ούτε για χάρη των δημοσκόπων. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν έχει χάσει τον κοινωνικό του χαρακτήρα, επειδή αναγκάστηκε να πάρει σκληρά μέτρα για τον Έλληνα πολίτη. Το έκανε για τη σωτηρία της χώρας. Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτικές και πολιτικούς που να μην βλέπουν μυωπικά και αυτό μόνο το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει μέχρι σήμερα αποδείξει ότι μπορεί να το κάνει. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα επανακτήσει το βηματισμό του άσχετα αν σήμερα υπάρχουν στο εσωτερικό του αντιθέσεις και διαφωνίες γιατί σε ένα δημοκρατικό κόμμα μπορεί τα πράγματα να τα βλέπουμε από διαφορετικές οπτικές γωνίες αλλά να είστε σίγουρη, ότι στόχος όλων μας είναι το καλό της παράταξης.

Ας έλθουμε στα τοπικά μας. Η απόφαση στην οποία και σεις συμμετείχατε, να γίνουν τελικά 2 Δήμοι στην Ευρυτανία, έφερε ήττα στο ΠΑΣΟΚ, καθώς και τους δυο νεοσύστατους Δήμους τους κέρδισαν Δήμαρχοι υποστηριζόμενοι από Νέα Δημοκρατία και Δημοκρατική Συμμαχία. Πέρα όμως απ΄ αυτό, διαπιστώνετε ότι με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, οι 2 αυτοί Δήμοι και κυρίως ο Δήμος Αγράφων, τα βγάζουν πέρα δύσκολα. Γιατί δεν αφήνατε να γίνουν 4 Δήμοι, κάτι που ήθελε στην πλειοψηφία του και ο ευρυτανικός λαός, έτσι ώστε οι μικρότεροι Δήμοι, να είναι ευέλικτοι και πιο βιώσιμοι;

Η εισήγηση της Ν.Ε. και η απόφαση του Υπουργείου, δεν έγινε με κριτήρια κομματικά. Άλλωστε μια τέτοια συζήτηση το 2009 μπορεί να είχε κάποιο νόημα, το 2012 η εισήγηση μας και ο Καλλικράτης, έχει δικαιωθεί από τα γεγονότα. Η χώρα βρίσκεται σε αυτή την οικονομική κρίση και από κατασπατάληση πόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από τους αιρετούς άρχοντες. Οι πόροι για την Τοπική Αυτοδιοίκηση μειώνονται συνεχώς, φαντάζεστε ποια θα ήταν η κατάσταση αν διανέμονταν σε τέσσερεις δήμους; Τι δυναμική και τι λειτουργικότητα θα είχαν οι οικονομικές και τεχνικές υπηρεσίες; Θα μπορούσαν να συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά προγράμματα και το ΕΣΠΑ; Αλλά και γιατί οι πολίτες να επιβαρύνονται με κόστος μεγαλύτερο για μισθούς αιρετών, για διεξαγωγή δημοτικών συμβουλίων, για προσλήψεις ειδικών ανειδίκευτων συμβούλων, και πολλά άλλα; Άλλωστε πολλά από τα οικονομικά προβλήματα των νέων δήμων έχουν μεταφερθεί με τη μορφή χρεών από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές. Βέβαια δεν φτάνουν οι πρωτοβουλίες του Υπουργείου αλλά πρέπει και οι δημοτικοί άρχοντες να ξεχάσουν τις "παλιές καλές εποχές" και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων διαχειριζόμενοι το δημόσιο χρήμα με σύνεση και σωφροσύνη.
 
Το τελευταίο διάστημα την Ευρυτανία επισκέπτονται συχνά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας κάνοντας αισθητή την παρουσία τους ακόμη και στα χωριά των Δήμων. Αντίθετα από το ΠΑΣΟΚ, μεγάλο όνομα ή στέλεχος ή έστω και κάποιος Υφυπουργός έχει πάνω από 3 χρόνια να ξανάλθει. Γιατί αυτή η «αποχή».Υπάρχει κάποιος λόγος ή δεν ήλθαν επειδή δεν ξανακαλέσατε κανέναν εσείς;
Η επίσκεψη στελεχών της Ν.Δ. μικρού και μεσαίου διαμετρήματος τον τελευταίο καιρό στον τόπο μας, εκφράζει την αγωνία του Αντώνη Σαμαρά για την τύχη του κόμματος του στην Ευρυτανία μιας και στη διαδικασία εκλογής για αρχηγό της Ν.Δ. πήρε από τα χαμηλότερα ποσοστά πανελληνίως. Όσο αφορά τα στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα πρέπει να γίνει ένας διαχωρισμός ανάμεσα στα κυβερνητικά και κομματικά. Αν έχετε κάποια πληροφορία ότι καλούνται κυβερνητικά στελέχη με αυτή τους την ιδιότητα από Ν.Ε. αυτή είναι λάθος. Οι επισκέψεις προκύπτουν κατόπιν κυβερνητικού προγραμματισμού. Για παράδειγμα σας υπενθυμίζω την επίσκεψη του πρώην Υπουργού Υγείας κ. Αηδόνη. Κομματικά στελέχη έχουν έρθει αρκετές φορές στο νομό, υποστηρίζοντας κομματικές διαδικασίες αλλά δεν επιδιώξαμε τη δημοσιοποίηση των επισκέψεων τους.

Ωστόσο όμως όπως όλα δείχνουν οι εκλογές είναι κοντά. Στην Ευρυτανία ποιοι θα διεκδικήσουν την ψήφο του ευρυτανικού λαού; Ποιοι θα είναι οι εκλεκτοί που θα συγκροτήσουν το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ; Ποιους θα προτείνει η Βέτα Καρφή στα αρμόδια κομματικά όργανα;
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει διαδικασίες και μέσα από αυτές θα συγκροτηθεί το ψηφοδέλτιο. Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα αλλά και οι διαδικασίες ανασυγκρότησης του κινήματός μας, ελπίζω να οδηγήσουν σε υποψηφιότητες με πραγματικό ενδιαφέρον για τον τόπο μας, προτάσσοντας το συλλογικό συμφέρον έναντι του ατομικού.