Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Απληστία

Η απληστία μαζί με τον εγωισμό σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο (π.χ. κράτη, κοινωνικές ομάδες) σύμφωνα με την κοινωνική ψυχολογία μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια από τις πληγές της ανθρωπότητας. Διαφέρει σε βαθμό από χώρα σε χώρα αλλά η απληστία παραμένει διανθρώπινη αδυναμία από καταβολής κόσμου. Είναι για τον άνθρωπο μια δεύτερη φύση, μα προέκταση της προσωπικότητάς του.



Γράφει ο Γιώργος Σταυράκης

«Πωλείται πολυτελής βίλας στα Βόρεια Προάστια – τιμή 6.500.000 ευρώ – διαθέτει δύο πισίνες, τρία τζάκια, δεκαπέντε δωμάτια με επιδαπέδια θέρμανση, παρόμοιες αγγελίες εμφανίζονται συχνά στις εφημερίδες και το διαδίκτυο που απευθύνονται σε ανθρώπους του πλούτου».
Μερικοί ισχυρίζονται πως η απληστία είναι απαραίτητη κινητήρια δύναμη που οδηγεί στην έρευνα, σε νέες εφευρέσεις και γενικά στην πρόοδο. Αναμφισβήτητα μέσα σε λογικά πλαίσια, η υγιής φιλοδοξία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια επιτυχημένη ζωή και για την εξέλιξη της ανθρωπότητας. Η δίκαιη ανταμοιβή (χρηματική και ηθική) μιας επίμονης και αξιέπαινης προσπάθειας είναι απόλυτα αποδεκτή. Οι κοινωνικές επιστήμες όμως μας έχουν διδάξει πως η απληστία είναι η βασική πληγή του κακού για την άδικη και πολλές φορές βάρβαρη κατανομή του χρήματος. Πυροδοτείται από υπέρμετρο εγωισμό, αχαλιναγώγητη φιλοδοξία και μια ανικανοποίητη επιθυμία για τη συνεχή απόκτηση υλικών αγαθών και με αυτόν τον τρόπο, την εξασφάλιση κάποιας υψηλής κοινωνικής θέσης, πράγμα πολύ σύνηθες για εμάς τους Έλληνες. Σε ένα βαθμό η έντονη ανάγκη για την συσσώρευση χρήματος (με οποιοδήποτε τρόπο) έχει επίσης αιτία την ανασφάλεια και διάφορες φοβές που εκπέμπει το πολιτικό και κοινωνικό σύστημα. ένας ανασφαλής και φοβικός λαός δεν μπορεί, παρά να αναπληρώνει αυτά τα κενά με το χρήμα.
Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα (Chicago Sun Times) με τίτλο «Η Απληστία είναι αρρώστια της Αμερικής».
O Andrew Greeley έγραψε: «Το πιο σοβαρό πνευματικό πρόβλημα της χώρας σήμερα είναι η ασύστολη και ανεξέλεγκτη απληστία». Η απληστία είναι υπεύθυνη για τη διαφθορά των σωμάτων ασφαλείας, το εμπόριο ναρκωτικών και των πολιτικών που μας κυβερνούν (ΗΠΑ). Για εμάς τους νεοέλληνες το φαινόμενο της απληστίας μας είναι ιδιαίτερα οικείο αν λάβουμε υπ’ όψη την κλεπτοκρατική κουλτούρα που γιγαντώθηκε τα τελευταία 20-30 χρόνια, αλλά και νωρίτερα.
Η απληστία συνδυασμένη με ή χωρίς την απάτη στην Ελλάδα προκάλεσε το μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα που βιώνουμε σήμερα ως λαός. Στην απληστία επίσης οφείλεται το γεγονός που σήμερα η χώρα μας κυβερνάται από ανθρώπους από τους οποίους οι περισσότεροι είχαν (έχουν) ως κεντρικό στόχο τη συσσώρευση χρήματος και περιουσίας μέσω του διαφθαρμένου συστήματος που οικοδόμησαν άλλοι, πριν από αυτούς.
Κοιτάξτε γύρω σας σήμερα. Η κλοπή, η ληστεία, το ψεύδος, ο φθόνος, ο χρηματισμός είναι μερικά παραδείγματα ακραίας συμπεριφοράς που χαρακτηρίζουν την ανθρώπινη απληστία και την έκπτωση αξιών σχεδόν σε ολόκληρο το δυτικό πολιτισμό.
Βέβαια η απληστία ως πάθος, συνοδεύει τον άνθρωπο από τα βιβλικά χρόνια ως μια φαραωνική πληγή που προκάλεσε αβάσταχτη δυστυχία και πόνο σε μεγάλους λαούς. Από ψυχολογικής πλευράς η ανάγκη συσσώρευσης χρήματος από τον άπληστο, είναι αρρώστια της ψυχής. Πρόσφατο καλό παράδειγμα είναι η περίπτωση Καντάφη και της οικογένειας τους τη Λιβύη. Ο άνθρωπος αυτός (και όχι μόνο) ως παρανοϊκός και άτεγκτος δικτάτορας για σαράντα χρόνια καταδίκασε το λαό του στη δυστυχία για να αποκτήσει αμύθητη περιουσία. Το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα μαζί με τους μεγάλους χρηματοπιστωτικούς οίκους είναι στελεχωμένο από ανθρώπους μπολιασμένους με το μικρόβιο της απληστίας. Αμοίβονται πεντακόσιες φορές πάνω από ένα μέσο μισθό εργαζομένου.
Οι κυβερνήσεις μεγάλων λαών ακόμη και των ΗΠΑ νιώθουν κρυφό δέος μπροστά σε αυτούς τους γίγαντες του χρήματος παρά τα όσα ισχυρίζονται περί του αντιθέτου. Η κρίση στην Ελλάδα μαζί με όλα τα άλλα έχει και μια ισχυρή γεύση απληστίας από τους ανθρώπους της.