Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Από τον Βουλευτή της ΝΔ Κώστα Καραγκούνη Σε χρόνο ρεκόρ, στη Βουλή θέματα που απασχολούν την Ευρυτανία

Λίγες μόνο μέρες μετά την περιοδεία του στην Ευρυτανία, ο Βουλευτής Αιτ/νιας κ. Κων/νος Καραγκούνης, έδειξε έμπρακτα και σε χρόνο ρεκόρ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για  σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την τοπική μας κοινωνία. 
Ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας, κατέθεσε 2 επερωτήσεις, μια προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καρπενησίου και έτερη προς τoν Yπουργό Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δικαιοσύνη στο Νομό Ευρυτανίας.
Όπως αναφέραμε και στο προηγούμενο φύλλο μας,  ο κ. Κωνσταντίνος Καραγκούνης, ο οποίος με απόφαση του Προέδρου της ΝΔ κ. Αντωνίου Σαμαρά έχει ορισθεί και ως υπεύθυνος για το Νομό Ευρυτανίας, πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή 3/2/2012  περιοδεία στο Νομό, με τη συμμετοχή κλιμακίου της τοπικής Νέας Δημοκρατίας και του προέδρου της ΝΟΔΕ του νομού  Ευρυτανίας κ. Δημήτρη Κολοκύθα. Ο κ Καραγκουνης επισκέφθηκε αρκετούς φορείς στο Καρπενήσι και είχε συναντήσεις με εκπροσώπους αυτών. Συγκεκριμένα επισκέφθηκε διαδοχικά τον ΟΑΕΔ, το ΚΤΕΛ, το Γηροκομείο, το ΤΕΙ, το Δικηγορικό Σύλλογο, είχε συνάντηση στο Δημαρχείο με το Δήμαρχο κ. Κώστα Μπακογιάννη, ενώ έκλεισε τις επισκέψεις του στους φορείς, με το Εργατικό Κέντρο, το  Νοσοκομείο και την Πυροσβεστική.  Οι περισσότεροι από τους φορείς παρέδωσαν στο βουλευτή υπομνήματα με προβλήματα που απασχολούν την υπηρεσία τους  και τα οποία ο κ. Καραγκούνης  δεσμεύτηκε να τα προωθήσει, είτε με επισκέψεις στους καθ΄ύλην αρμοδίους υπουργούς είτε με καταθέσεις ερωτήσεων στη Βουλή μέσω του Κοινοβουλευτικού ελέγχου. Επίσης ο κ. Καραγκούνης επισκέφθηκε τον δήμο Αγράφων όπου είχε συνάντηση στο Κερασοχώρι με τον Αντιδήμαρχο κ. Θύμιο Μιχόπουλο ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε αρκετά δημοτικά διαμερίσματα.
Σας παραθέτουμε στην συνέχεια τις ερωτήσεις του κ Καραγκούνη προς τους αρμοδίους Υπουργούς για τα προαναφερθέντα θέματα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Αθήνα, 7.2. 2012
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Αξιότιμο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
ΘΕΜΑ: Προβλήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καρπενησίου
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καρπενησίου αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα λειτουργικά, τεχνικά και κυρίως υποδομών που δυσχεραίνουν το σημαντικό τους έργο αφού η υπηρεσία καλύπτει και προστατεύει έναν τεράστιο δασικό όγκο. Τα προβλήματα αυτά εντοπίζονται στα εξής κυρίως ζητήματα. Πρώτα απ΄όλα η Υπηρεσία αντιμετωπίζει προβλήματα στέγασης. Το κτίριο που στεγάζεται η Υπηρεσία είναι μισθωμένο, παλαιό και δεν καλύπτει τις ανάγκες της από πλευράς χώρων στάθμευσης καθώς δεν χωρούν όλα τα αυτοκίνητα να μπουν στο στεγασμένο γκαράζ με ότι συνεπάγεται για την ασφάλεια των οχημάτων. Οι χώροι των γραφείων δεν επαρκούν με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν χωριστά γραφεία ανακριτικού και πυρασφάλειας με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι να δυσκολεύονται να κάνουν σωστά τη δουλεία τους και βεβαίως δεν υπάρχει αρκετός χώρος για αρχειοθέτηση των φακέλων της υπηρεσίας. Οι χώροι υγιεινής δεν επαρκούν για το προσωπικό ενώ το κτίριο δεν διαθέτει καλή μόνωση με αποτέλεσμα να γίνεται μεγάλη κατανάλωση πετρελαίου για την θέρμανση του. Η Υπηρεσία διαθέτει δικό της οικόπεδο μετά από παραχώρηση του Δήμου και η κατασκευή κτηρίου είχε δρομολογηθεί να ολοκληρωθεί (μέσω Σ.Δ.Ι.Τ.) αλλά δυστυχώς έχει σταματήσει λόγω της οικονομικής κρίσης. Ένα επίσης μεγάλο ζήτημα έχει να κάνει με την ίδρυση πυροσβεστικού κλιμακίου Γρανίτσας το οποίο προβλέπεται με Π.Δ. Μέχρι σήμερα δεν έχει επανδρωθεί. Λειτούργησε ιδιότυπα με δύο πυρ/κούς υπαλλήλους την περσινή αντιπυρική περίοδο ενώ η λειτουργία του κρίνεται απαραίτητη γιατί θα καλύψει μεγάλη περιοχή της Δυτικής Ευρυτανίας (389.980 στρέμματα) η οποία βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από το Καρπενήσι καθώς τα πυροσβεστικά οχήματα χρειάζονται δύο ώρες για να φτάσουν εκεί. Αξιοσημείωτο είναι ότι το καλοκαίρι οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές και ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς γίνεται πιο έντονος. Αποτελεί επιτέλους επιτακτική ανάγκη η χορήγηση στην υπηρεσία ενός τζίπ και ενός υδροφόρου οχήματος 500 κιλών για περιπολίες και πυρκαγιές σε περιοχές που απαιτούνται μικρά και ευέλικτα οχήματα λόγω του ορεινού δασικού δικτύου.
Συνεπώς ερωτάται ο αξιότιμος Υπουργός
 Στα πλαίσια αυτά των ως άνω προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καρπενησίου σκοπεύετε να προχωρήσετε στην εξεύρεση λύσεων και αντιμετώπισης των προβλημάτων της Υπηρεσίας                                                                                          Ο ερωτών Βουλευτής

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Αθήνα, 7.2. 2012
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Αξιότιμο Yπουργό Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
ΘΕΜΑ: Ερώτηση σχετικά με προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δικαιοσύνη στο Νομό Ευρυτανίας
Όπως γνωρίζετε ο Νομός Ευρυτανίας είναι από τους πλέον ορεινούς και δυσπρόσιτους νομούς με πολλά προβλήματα ιδίως στη λειτουργία και στην απόδοση της Δικαιοσύνης. Τα προβλήματα αυτά έχουν να κάνουν κυρίως με τις υποδομές αλλά βεβαίως και με την προσβασιμότητα των πολιτών στις δομές της Δικαιοσύνης. Αποτελεί αίτημα των πολιτών του νομού αλλά βεβαίως και των αρμοδίων φορέων  να διατηρηθεί το Ειρηνοδικείο Αγραίων με έδρα το Κερασοχώρι, πρωτεύουσα του Δήμου Αγράφων, στο οποίο θα λειτουργήσει ως μεταβατική έδρα Μονομελούς Πλημμελειοδικείου. Υπάρχει σύγχρονο δικαστικό μέγαρο προσφάτως ανακαινισθέν στο Κερασοχώρι, ενώ λειτουργεί Αστυνομικό Τμήμα με αρμοδιότητα ολόκληρο το Δήμο Αγράφων. Στο Δήμο Αγράφων ως Καλλικράτειος Δήμος συγχωνεύτηκαν πέντε (5) Καποδιστριακοί Δήμοι (Αγράφων – Απεραντίων – Ασπροποτάμου – Βίνιανης – Φραγκίστας), οι οποίοι είναι πλέον ορεινοί Δήμοι της Ελλάδος. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η έδρα του Ειρηνοδικείου στο Κερασοχώρι εξυπηρετεί όλους τους κατοίκους της Δυτικής Ευρυτανίας, οι οποίοι μπορούν να εξυπηρετηθούν αυθημερόν, σε αντίθεση με το Καρπενήσι που πολλές φορές απαιτούνται τρείς ημέρες (δύο διανυκτερεύσεις) για να τύχουν οι πολίτες δικαστικής προστασίας. Ήδη στο Κερασοχώρι (έδρα του Δήμου Αγράφων) λειτουργεί συμβολαιογραφείο και υποθηκοφυλακείο που καλύπτει τρεις Καποδιστριακούς Δήμους (Αγράφων – Βίνιανης – Φραγκίστας). Υπάρχουν επίσης πολλές ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό ήτοι σε Δικαστές και Δικαστικούς Υπαλλήλους. Είναι το μοναδικό Πρωτοδικείο της Ελλάδος που δεν έχει Αντιεισαγγελέα, έστω εισαγγελικό πάρεδρο. Τον Ιούνιο του 2011 προήχθη Πρωτοδίκης που υπηρετούσε στο Καρπενήσι, πλην όμως δεν αντικαταστάθηκε με άλλον, με αποτέλεσμα να υπάρχει ελλιπής σύνθεση, τα δε κωλύματα καλύπτει ο μοναδικός Ειρηνοδίκης του Νομού. Μετά την αποχώρηση λόγω συνταξιοδοτήσεως τεσσάρων υπαλλήλων του Πρωτοδικείου και του Ειρηνοδικείου, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας των δύο αυτών υπηρεσιών. Απαιτείται επίσης στο Δικαστικό Μέγαρο Καρπενησίου η αντικατάσταση τουλάχιστον των πορτοπαραθύρων για να προστατεύεται το προσωπικό και οι πολίτες από το ψύχος του μακροχρόνιου χειμώνα που επικρατεί στο Νομό γλιτώνοντας έτσι πόρους από την κατανάλωση πετρελαίου.
Κατόπιν των ανωτέρω Κύριε Υπουργέ ερωτάσθε:
Σε τι ενέργειες σκοπεύετε να προχωρήσετε για να αντιμετωπίσετε τα ως άνω προβλήματα;
Ο ερωτών Βουλευτής