Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Βαρυχειμωνιά χωρίς τέλος !! Σε εξέλιξη νέο κύμα από χθες που θα κρατήσει μέχρι και την Παρασκευή Μεγάλα τα προβλήματα από την κακοκαιρία στην Ευρυτανία

Νέα κύμα κακοκαιρίας βρίσκεται σε εξέλιξη  από χθες το απόγευμα σε όλη την  Ευρυτανία καθώς και στην ευρύτερη περιοχή των Αγράφων, με το χιονιά να μην λέει να υποχωρήσει με τίποτε.

Οι έντονες χιονοπτώσεις των τελευταίων ημερών δημιούργησαν τεράστια προβλήματα τόσο στον Δήμο Καρπενησίου όσο και στον Δήμο Αγράφων.  Πιο συγκεκριμένα στα χωριά των πρώην Δήμων Κτημενίων και Δομνίστας, από την ισχυρή χιονόπτωση προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές τόσο στο οδικό δίκτυο όσο και σε πολλά σπίτια καθότι για μεγάλο χρονικό διάστημα στο δρόμο προς Αγία Τριάδα – Φουρνά η χιονοστιβάδα που έπεσε κρατάει ακόμη κλειστό το δρόμο, ενώ οι συνεχείς διακοπές ρεύματος δημιούργησαν τεράστιο πρόβλημα στα νοικοκυριά, ενώ όπως καταγγέλλουν 3 Περιφερειακοί Σύμβουλοι της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ, στην Αγία Τριάδα, η διακοπή ρεύματος «ξεπάγωσε» τα ψυγεία, «έκαψε» τα ξύλα, αφού πολλοί χρησιμοποιούν καλοριφέρ και η προμήθεια σε ξύλα ήταν αδύνατη. 
Αντίστοιχα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και στον Δήμο Αγράφων, όπου αυτή τη στιγμή που γράφεται το ρεπορτάζ και είναι σε εξέλιξη έντονη χιονόπτωση, είναι αποκλεισμένα και χωρίς ρεύμα πολλά χωριά και οικισμοί των Αγράφων. Όλα τα μηχανήματα δήμου αλλά και της Αντιπεριφέρειας βρίσκονται στους δρόμους όπου δίνουν μάχη με τον χιονιά προκειμένου να κρατήσουν το οδικό δίκτυο ανοιχτό. 
Σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Θύμιο Μιχόπουλο, η χιονόπτωση είναι πολύ ισχυρή σε όλα τα χωριά του πρώην Καποδιστριακού Δήμου Αγράφων, όπου το χιόνι σε πολλά σημεία ξεπέρασε ακόμη και τα τρία μέτρα. Όπως μας είπε ο κ. Μιχόπουλος από την πλευρά του Δήμου έγιναν υπεράνθρωπες προσπάθειες να παραμείνει το οδικό δίκτυο ανοιχτό, όπως και συντονισμένες κινήσεις απεγκλωβισμού μιας ηλικιωμένης γυναίκας στα Βραγγιανά, της οποίας κατέρρευσε ο στάβλος. Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο πρώην Δήμος Αγράφων οδικά επικοινωνεί μόνο προς την πλευρά της υπόλοιπης Ευρυτανίας, καθότι προς την Καρδίτσα κάθε οδικό δίκτυο είναι κλειστό. Εν τω μεταξύ στον Δήμο Αγράφων βρίσκονται από προχθές συνεργεία της ΔΕΗ, που δουλεύουν νυχθημερόν προκειμένου να αποκαταστηθούν οι βλάβες στην περιοχή, που άφησαν πολλά χωριά στο σκοτάδι.  Όπως δήλωσε στον Ε.Π. ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ταξιάρχης Σκλαπάνης, τα μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας, όλες τις μέρες της κακοκαιρίας βρίσκονται σε κινητικότητα κρατώντας στο σύνολό του όλο το δίκτυο της Ευρυτανίας ανοιχτό, εκτός του δρόμου προς Αγία Τριάδα – Φουρνά στην περιοχή «Βράχος», όπου έπεσε η χιονοστιβάδα. Προσωρινά πρόσβαση για τα χωριά αυτά έχει δοθεί, δια μέσω Στενώματος και Δομιανών ενώ για την Λαμία μέσω Παλαιοκάστρου.
Επίσης ανοιχτός είναι ο δρόμος μέχρι αυτή τη στιγμή - για αργότερα δεν ξέρουμε – και στα Αραποκέφαλα στην περιοχή Προυσού προς Αγρίνιο. Πάντως πολλά είναι τα παράπονα κατοίκων χωριών των πρώην Δήμων Κτημενίων και Δομνίστας που έφτασαν στην εφημερίδα μας, για πλημμελή αντιμετώπιση των φαινομένων από την πλευρά κυρίως του Δήμου Καρπενησίου. Τέλος να αναφερθεί ότι για τα προβλήματα που δημιούργησε η κακοκαιρία παρέμβαση έκαναν και οι 3 Περιφερειακοί Σύμβουλοι της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ, που καλούν «την κυβέρνηση του Μαύρου Μετώπου, την Περιφέρεια Στερεάς και τον Δήμο Καρπενησίου να πάρουν τις ευθύνες τους και να σταματήσουν να εμφανίζονται σαν παρατηρητές».