Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο 1,2 εκ. € για 2 έργα στο Δήμο Αγράφων 780.000 € για την ασφαλτόστρωση Χρύσω – Αγ. Δημήτριος και 450.000 € για την κατασκευή του παραλίμνιου δρόμου Νεοχώρι – Φτερόλακα

Μέσα σε ένα ιδιαίτερα φιλόξενο κλίμα η Λιβαδειά υποδέχτηκε στο χώρο συνεδριάσεων του Διοικητηρίου Βοιωτίας, τους Αντιπεριφερειάρχες, τους Περιφερειακούς Συμβούλους και τους προσκεκλημένους στο πλαίσιο της τακτικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου της Στερεάς Ελλάδας.

Μετά τους εναρκτήριους χαιρετισμούς του Αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας και του Δημάρχου της Λιβαδειάς, ο οποίος εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του προς τον Περιφερειάρχη για τη συνεργασία ειδικά σε ότι αφορά τη επιτάχυνση του ΕΣΠΑ, ο κ. Περγαντάς, στο πλαίσιο της συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων, αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις για κρίσιμα θέματα της Βοιωτίας και ειδικότερα : Στην αγροτική ανάπτυξη, όπου ήδη έχει ενταχθεί και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Αλ. Μπαλτατζής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η Β΄ φάση των αρδευτικών έργων Λιβαδειάς, έργο που ανταποκρίνεται στις άμεσες ανάγκες και στις απαιτήσεις των γεωργών της περιοχής.
Στη στήριξη του Οργανισμού Κωπαϊδας, ενός φορέα που απαιτείται η συνέχιση και αναβάθμιση της λειτουργίας του, εξυπηρετώντας πολύπλευρα και σημαντικά θέματα της αγροτικής οικονομίας.
Στην τροφοδότηση με πόσιμο και καθαρό νερό των οικισμών της ευρύτερης περιοχής Ασωπού που είχαν υποστεί περιβαλλοντική υποβάθμιση των υπόγειών υδροφορέων, αξιοποιώντας πόρους του ΕΣΠΑ, όπως το έργο της ύδρευσης Νεοχωρακίου και Ελαιώνα Θηβών.
Στην ανάγκη χωροταξικών ρυθμίσεων στην περιοχή Οινοφύτων –Σχηματαρίου, προκειμένου να εξυγιανθεί περιβαλλοντικά και να αναβαθμιστεί λειτουργικά η άτυπη βιομηχανική ζώνη.
Στην αποτελεσματική πρωτοβουλία τηςΝομαρχίας Βοιωτίας που σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, οδήγησε, από το 2003, στην επίλυση της διαχείρισης των απορριμμάτων στη Βοιωτία καθώς και στην αναγκαιότητα εφαρμογής ρεαλιστικών προτάσεων σε όλη τη Στερεά Ελλάδα.
Ακολούθησε η συζήτηση της ημερήσιας διάταξης του Περιφερειακού Συμβουλίου, με είκοσι θέματα, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν :
• Η προέγκριση πιστώσεων για το 2012 προκείμενου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη υλοποίηση και χρηματοδότηση έργων του ΕΣΠΑ αξιοποιώντας τη δυνατότητα της μη δαπανημένης πίστωσης του 2011 επαυξημένης κατά 30 %. Η διαδικασία αυτή αφορά, μεταξύ άλλων, πολλά έργα που υλοποιούν οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας και συγκεκριμένα :
Το δρόμο «Άμφισσα – Λιδορίκι», προϋπολογισμού 20,9 εκ €
 Την ανακατασκευή του παλιού συγκροτήματος του Νοσοκομείου Λαμίας, προϋπολογισμού 14,3 εκ €
 Τον εκσυγχρονισμό του λιμανιού της Κύμης, προϋπολογισμού 8,9 εκ €
 Το δρόμο Αταλάντη – όρια Νομών Βοιωτίας / Φθιώτιδας (τμήμα από Ελάτεια έως διασταύρωση ΠΕΟ Λαμίας – Λιβαδειάς, με κατασκευή δύο ισόπεδων κόμβων), προϋπολογισμού 10 εκ. €
 Το δρόμο Θήβα – Λιβαδειά (τμήμα Μαυρομάτι – Βάγια με κατασκευή ανισόπεδου κόμβου Βαγίων), προϋπολογισμού 7,9 εκ. €
 Το ενιαίο σχολικό συγκρότημα (Γυμνάσιο – Λύκειο) Λαμίας, προϋπολογισμού 10,9 εκ. €
 Το Δημοτικό σχολείο Εχιναίων Φθιώτιδας, προϋπολογισμού 2,7 εκ. €
 Το δρόμο Θίσβη – Κανάβαρι, που πρόκειται να συμβασιοποιηθεί και να ξεκινήσει άμεσα, προϋπολογισμού 33,9 εκ. €.
• Η χρηματοδότηση έργων οδοποιίας από το Ειδικό Αναπτυξιακό της Περιφέρειας (ΣΑΕΠ 766) και η ένταξη νέων έργων στο πρόγραμμα Πίνδος, με παράλληλη εξυγίανσή του. Συγκεκριμένα δρομολογείται η υλοποίηση των έργων :
*Συντήρηση – βελτίωση της παλαιάς εθνικής οδού Ελευσίνα – Θήβα – Λιβαδειά στο τμήμα από το ΚΕΠΒ μέχρι τον κόμβο Πυρί, προϋπολογισμού 2 εκ. €. Πρόκειται για μια σημαντική και επείγουσα παρέμβαση που θα αναβαθμίσει τις κυκλοφοριακές συνθήκες σε τμήμα περίπου 5,5 χιλιομέτρων στα δυτικά της Θήβας, που δέχεται τεράστιο κυκλοφοριακό φόρτο, εξαιτίας της διέλευσης βαρέων οχημάτων.
*Συντήρηση – βελτίωση της επαρχιακής οδού διασταύρωση Διστόμου – Δαυλείας έως τα όρια της Βοιωτίας στην περιοχή του Μαυρονερίου, προϋπολογισμού 1 εκ. €.
*Βελτίωση και ασφαλτόστρωση του δρόμου Χρύσω – Αγ. Δημήτριος Ευρυτανίας, προύπολογισμού 780.000 €
*Ανάδειξη λίμνης Κρεμαστών – κατασκευή οδού πρόσβασης τμήμα Νεοχώρι – Φτερόλακα Ευρυτανίας, προϋπολογισμού 450.000 €.

• Επιπλέον το Περιφερειακό Συμβούλιο έλαβε αποφάσεις για τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων ανάμεσα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και :
 Το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών για το έργο «Παρακολούθηση της ποιότητας των παράκτιων θαλάσσιων υδάτων σε περιοχές με υδατοκαλλιεργητική δραστηριότητα», που περιλαμβάνει την μελέτη της δομής του παράκτιου συστήματος με μετρήσεις που θα πραγματοποιηθούν σε 8 σταθμούς : 2 στον Μαλλιακό, 1 στο Θεολόγο, 1 στη Λάρυμνα, 1 στο Αλιβέρι, 1 στο Μαρμάρι, 1 στον Κορινθιακό και 1 στο Διάυλο Ωρεών.
 Το Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού για την τοπογραφική και αρχιτεκτονική αποτύπωση του αρχαίου θεάτρου της Ερέτρειας, ως πρόδρομες εργασίες που αποτελούν και την βασική προϋπόθεση για την εκπόνηση της μελέτης αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου, η οποία θα υλοποιείται παράλληλα, με σκοπό να ενταχθεί σε ευρύτερο πρόγραμμα ανάδειξης του μνημείου.
 Με τις Αναπτυξιακές Εύβοιας και Φθιώτιδας και Δήμους της Εύβοιας, της Βοιωτίας και της Φθιώτιδας, προκειμένου για την κουνουποκτονία, στο πλαίσιο προστασίας της δημόσιας υγείας των κατοίκων.
Τέλος αποφασίστηκε η συμμετοχή του ΚΕΚ της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας στην αναπτυξιακή σύμπραξη «Φθία», προκειμένου να υποβληθεί πρόταση κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού».
«Μια εποικοδομητική συνεδρίαση, πλούσια σε περιεχόμενο και σημαντική σε αποφάσεις» χαρακτήρισε τη συνεδρίαση ο Περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς, ο οποίος τόνισε «Με ιδιαίτερα συναισθήματα, αφού σήμερα βρισκόμαστε στη Λιβαδειά, στο χώρο του Διοικητηρίου που ολοκληρώσαμε τα χρόνια της Νομαρχίας και φιλοξένησε τα Νομαρχιακά Συμβούλια, συνεδριάσαμε σήμερα, ως Περιφερειακό Συμβούλιο της Στερεάς Ελλάδας. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και να αναδείξουμε σημαντικά θέματα που αφορούν τόσο τη Βοιωτία, όσο και όλη την Περιφέρεια. Παράλληλα, ως Περιφερειακό Συμβούλιο, πήραμε αποφάσεις για την ομαλή εξέλιξη και τη δρομολόγηση μεγάλων έργων και πρωτοβουλιών. Η σημερινή είναι μια συνεδρίαση – επιβεβαίωση της δουλειάς που γίνεται στην Περιφέρεια σε όλα τα επίπεδα. Μιας δουλειάς σύνθετης και πολύπλευρης, αλλά ταυτόχρονα και δημιουργικής. Αυτή τη δύσκολη συγκυρία της παρατεταμένης ύφεσης, της οικονομικής δυσπραγίας, της αμηχανίας και της καθήλωσης, είναι ζητούμενο το να προχωρούμε, το να κάνουμε βήματα, το να μην παραμένουμε στάσιμοι. Κι εμείς στην Περιφέρεια, αποδεικνύουμε αυτό ακριβώς : ότι μέσα σ΄αυτό το κρίσιμο περιβάλλον, αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν, κι όλες τις ευκαιρίες που έχουμε για να καταφέρουμε να κάνουμε έργο, σε τεχνικό και κοινωνικό επίπεδο, που τόσο πολύ έχει ανάγκη ο τoπος μας και οι πολίτες.»