Με ένταση ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που ερευνά την υπόθεση του ελλείμματος του 2009 και τους παράγοντες που οδήγησαν στην αμφισβήτηση των Ελληνικών Στατιστικών Στοιχείων.
Το κλίμα πυροδότησε η καταγγελία του ανεξάρτητου βουλευτή Παναγιώτης Κουρουμπλής ότι στις 16-10-2010 ο Επικεφαλής της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ανδρέας Γεωργίου απέστειλε επιστολή προς τον Πωλ Τόμσεν ζητώντας να παρέμβει έτσι ώστε να αλλάξει ο νόμος που ίσχυε για τη λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής, με το επιχείρημα πως δεν μπορούσε να συνεργαστεί με τα μέλη του Δ.Σ..
«Επειδή τον κ. Γεωργίου τον διόρισε η Ελληνική Βουλή και όχι ο κ. Τόμσεν, επειδή είναι δημόσιος λειτουργός της Ελλάδας και όχι της Τρόικας, ζητώ να παρέμβει ο Πρόεδρος της Βουλής προκειμένου να απομακρυνθεί τώρα από Επικεφαλής της Αρχής» δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής.
Η ρύθμιση που πρότεινε ο Γεωργίου στον Τόμσεν είχε ετοιμαστεί από τον ίδιο και αφορούσε την καθαίρεση μελών της ΕΛ.ΣΤΑΤ., κάτι που έγινε περίπου 1 χρόνο αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2011 με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
Το απόσπασμα της επιστολής Γεωργίου που ακολουθεί, είναι χαρακτηριστικό:
"Η προτεινόμενη τροποποίηση πρέπει να ψηφιστεί όπως είναι και το
συντομότερο δυνατόν, γιατί κάθε μέρα που περνάει η κατάσταση γίνεται
χειρότερη. Υπάρχει κίνδυνος η προτεινόμενη τροποποίηση να αλλάξει, για λόγους συμβιβασμού, και σε αυτή την περίπτωση η κατάσταση θα παραμείνει κρίσιμη και δυσλειτουργική".
Ο κ. Γεωργίου απέφυγε να απαντήσει λέγοντας πως «πρόκειται για προϊόν υποκλοπής» και ως εκ τούτου, δεν σχολιάζει.
Κατά την κατάθεση του ο Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Ανδρέα Γεωργίου υποστήριξε ότι η κατηγορία που του αποδίδεται για μαγείρεμα των δημοσιονομικών στοιχείων ώστε η χώρα να καταφύγει στο ΔΝΤ είναι αβάσιμη και δήλωσε πως η Eurostat δεν εξέφρασε επιφυλάξεις για τα στοιχεία και το αποτέλεσμα της μέτρησης του ελλείμματος.
Επιπλέον τόνισε πως ο ίδιος ανέλαβε επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ τον Αύγουστο του 2010, όταν ήδη η χώρα είχε μπει από τον Μάιο στο μηχανισμό στήριξης, με έλλειμμα 13,6%.
Νωρίτερα ο προκάτοχος του Μανώλης Κοντοπυράκης επικαλούμενος κώλυμα υγείας, αρνήθηκε να παραστεί και έστειλε υπόμνημά. Σε αυτό αναφέρει ότι η τεχνητή αύξηση του ελλείμματος έγινε από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο του 2010 και ότι ό ίδιος δεν δύναται να καταθέσει γιατί είχε φύγει από την υπηρεσία από τον Οκτώβριο του 2009 και έτσι δεν έχει καμία σχέση. Πάντως ο κ. Κοντοπυράκης θα κληθεί από την Εξεταστική εκ νέου, προκειμένου να καταθέσει την ερχόμενη Τρίτη.
Το απόγευμα έχουν κληθεί να καταθέσουν ο πρώην Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου
Γιώργος Σφακιανάκης και ο πρώην Γ.Γ. του υπ. Οικονομικών Γιάννης Σιδηρόπουλος.
Στο μεταξύ η Εξεταστική αποφάσισε να καλέσει για εξέταση τον πρώην Ευρωπαίο Επίτροπο Χ. Αλμούνια και τον Γερμανό Πρόεδρο της Eurostat, Βάλτερ Ραντεμάχερ και αρμόδιο της Eurostat για την Ελλάδα.