Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Αντιδράσεις για το Κέντρο υποδοχής Μεταναστών στο Καρπενήσι Τι λένε Ηλίας Καρανίκας, Β. Καραμπάς, Κ. Μπακογιάννης

Αν δεν ενημερωθούμε και δεν πάρουμε τις ανάλογες διευκρινήσεις από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν απαντάμε», είναι η απόφαση των αρχόντων του Νομού για τη δημιουργία κέντρου κράτησης παράνομων μεταναστών στην Ευρυτανία.

Σάλος προκλήθηκε μετά από δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι υπήρξε οικειοθελής προσφορά χώρου για τη φιλοξενία αλλοδαπών από τον Δήμο Καρπενησίου, ενώ λόγο για αντισταθμιστικά οφέλη έκαναν Καρανίκας και Καραμπάς.
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοϊδης ανακοίνωσε τη δημιουργία κέντρων υποδοχής μεταναστών σε όλες της περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με το πανευρωπαϊκό σχέδιο για την επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών στις χώρες τους.
Τα κέντρα υποδοχής θα αποτελούν ουσιαστικά χώρους προετοιμασίας για τον επαναπατρισμό των λαθρομεταναστών, ενώ ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι θα τονωθεί η τοπική οικονομία, θα ενισχυθεί το τοπικό εμπόριο και θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, ζητώντας από τις Περιφέρειες να υποδείξουν τους χώρους δημιουργίας εντός 10 ημερών.
Στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο ο κ. Περγαντάς τέθηκε κατά της δημιουργίας των κέντρων και δήλωσε τα εξής: «Για το μεγάλο αυτό θέμα που υποβόσκει από το 2008, εδώ και πέντε χρόνια δηλαδή, δεν προτιθέμεθα να αποφασίσουμε μέσα σε 10 μέρες, όπως μας ζητά το Υπουργείο. Αποφάσεις που λαμβάνονται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των θεσμικών και κοινωνικών φορέων, δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές. Χρειάζεται ένας ευρύς διάλογος, ένας διάλογος μέσα στα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης (ΕΝΠΕ, ΚΕΔΕ), τα οποία και θα πάρουν τις σχετικές αποφάσεις. Κατόπιν, οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να μεταφερθούν στις περιφέρειες και στις περιφερειακές ενώσεις δήμων, επειδή στα χωρικά όρια των δήμων θα γίνουν, αν γίνουν, τα κέντρα αυτά, έτσι ώστε να φτάσουμε με συναίνεση σε αποτελέσματα που θέλουν οι κοινωνίες. Επιπλέον, σε βάθος χρόνου μπορεί να αξιοποιηθεί η εμπειρία της πιλοτικής λειτουργίας ενός κέντρου λειτουργίας στην Αττική, έτσι ώστε να καταλήξουμε σε ορθολογικές αποφάσεις».
Ο Βουλευτής Ευρυτανίας κ. Ηλίας Καρανίκας έκανε γενική αναφορά στο μεγάλο μεταναστευτικό πρόβλημα που δημιουργείται σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά κυρίως στην Ελλάδα, τονίζοντας πως για να παρθεί τελική απόφαση για την Ευρυτανία θα πρέπει να ενημερωθούμε εκτενέστερα".
Με την άποψη του κ. Περγαντά, είναι σύμφωνος και ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας. Ο κ. Καραμπάς δήλωσε ότι πρώτα πρέπει να μάθουμε τα κριτήρια των Κέντρων Υποδοχής Μεταναστών και τις προϋποθέσεις, ενώ ανέφερε πως η Ευρυτανία δεν έχει τις υποδομές να φιλοξενήσει ένα τέτοιο κέντρο, καθώς στο παρελθόν ο Νομός μας δεν προτιμήθηκε από τις κεντρικές κυβερνήσεις για την εγκατάσταση στρατοπέδων.
Σε επικοινωνία που είχαμε με το Δήμαρχο Καρπενησίου, ο κ. Μπακογιάννης για το θέμα αυτό μας δήλωσε: «Όπως γνωρίζετε, σαν δημοτικό συμβούλιο δεν έχουμε αποφασίσει τίποτα τέτοιο. Όντως δέχθηκα τηλεφώνημα από το Υπουργείο και ερωτήθηκα τηλεφωνικώς εάν είμαι θετικός και κατά πόσο υπάρχει διαθέσιμος χώρος στο Καρπενήσι.
Η απάντησή μου ήταν ότι δεν έχω άποψη αυτή την στιγμή για το θέμα και δεν μπορώ να απαντήσω εάν πρώτα δεν μας δοθούν όλα τα στοιχεία για τι περί τίνος πρόκειται. Πρόκειται για μια ελεγχόμενη φυλακή ή ένα σκορποχώρι; Θα υπάρξουν θέσεις εργασίας κι αν ναι πόσες; Θα τεθεί κριτήριο εντοπιότητας ή θα φέρουν εργαζομένους από άλλες περιοχές; Εάν απαντηθούν όλα αυτά τα ερωτήματα και ξεκαθαριστεί το τοπίο, τότε θα υπάρξει και η ανάλογη απάντηση».