Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

ΑΠΟΓΡΑΦΗ 2011 ΜΠΑΜΠΑΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ - Αρχηγός Αντιπολίτευσης Δήμου Αγράφων

Εν όψει της απογραφής πληθυσμού του 2011 και της σημασίας της για τον τόπο μας , θα ήθελα να επισημάνω τα εξής :
Οι πέντε Καποδιστριακοί  Δήμοι ( Αγράφων ,Απεραντίων, Ασπροποτάμου , Βίνιανης ,  Φραγκίστας ), οι οποίοι αποτελούν το νέο Καλλικρατικό Δήμο Αγράφων , στηρίχτηκαν την τελευταία δεκαετία σε μεγάλο βαθμό στο ισχυρό πληθυσμιακό πλεονέκτημα το οποίο απέκτησαν κατόπιν της απογραφής πληθυσμού στις 18 Μαρτίου του 2001, λόγω της εφαρμογής του πληθυσμιακού κριτηρίου στην κατανομή των χρηματοδοτήσεων ( κρατικών και κοινοτικών) προς του Δήμους.
Στην απογραφή του Μαρτίου το 2001 , οι Καποδιστριακοί Δήμοι είχαν εμφανίσει τα παρακάτω στοιχεία :
 Δήμος Αγράφων- 3691 απογραφέντες, Δήμος Απεραντίων -3213 απογραφέντες, Δήμος Ασπροποτάμου 2729 απογραφέντες, Δήμος Φραγκίστας – 2533, Δήμος Βίνιανης 1438 απογραφέντες. Σύνολο απογραφέντων : 13604 Οι πέντε Δήμοι ενισχύθηκαν σημαντικά τη δεκαετία 2001- 2011, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν και να προσφέρουν στους δημότες  τους. Χωρίς εκείνη την απογραφή , δεν θα ήταν δυνατό να γίνει  κυριολεκτικά τίποτα στον τόπο μας. Αυτό αποτελεί κοινή παραδοχή αλλά και προσωπική μου διαπίστωση καθώς υπηρέτησα ως Δημοτικός Σύμβουλος σε όλη τη διάρκεια του Καποδίστρια από το 1998 – 2010 και εξακολουθώ να υπηρετώ μέχρι σήμερα.
    Σας αναφέρω κάποιες αυξημένες πηγές εσόδων και χρηματοδοτήσεων που είχαν και έχουν  οι Δήμοι μας λόγω της απογραφής του 2001, όπως : ΣΑΤΑ- ΚΑΠ- ΕΠΤΑ- ΟΠΑΑΧ- ΘΗΣΕΑΣ κλπ. Στον πλυθησμό αυτόν των 13604 απογραφέντων  στηρίζεται σήμερα και ο νέος Δήμος Αγράφων . Εν όψει της νέας απογραφής , όλοι εμείς  οφείλουμε να ενισχύσουμε ή τουλάχιστον να διατηρήσουμε το πληθυσμιακό μας κριτήριο ώστε να μπορούμε να διαθέτουμε ισχυρό βιώσιμο και λειτουργικό Δήμο σε όλα τα επίπεδα. Γι’ αυτό θα πρέπει οργανωμένα , συντονισμένα και έξυπνα, Δήμοι , Πολιτιστικοί Σύλλογοι , ετεροδημότες  και Φίλοι των Αγράφων να κινητοποιηθούμε όσο καλύτερα γίνεται , ώστε να ενισχύσουμε το Δήμο μας, όλοι μαζί , για το χωριό μας ο καθένας ξεχωριστά  σε μια κοινή προσπάθεια ισχυροποίησης του τόπου μας που αντιμετωπίζει τόσα πολλά προβλήματα και χρειάζεται και πάλι τη βοήθεια και συμμετοχή όλων μας! Η 10η Μαϊου να μας βρει όλους στα χωριά μας !
 Σας ευχαριστώ!
 Θεόδωρος Μπαμπαλής