Πέμπτη, 5 Μαΐου 2011

Πόσα θα κερδίσετε αν δηλώσετε πιο πολλές αποδείξεις


Για υψηλότερα εισοδήματα θα φορολογηθούν, όσοι είχαν το 2010 χαμηλά εισοδήματα, ενώ διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, αυτοκίνητα ή πληρώνουν δόσεις στεγαστικών δανείων. Κατ' επέκταση, θα πρέπει να δηλώσουν στην εφορία περισσότερες αποδείξεις από αυτές που αντιστοιχούν στα πραγματικά εισοδήματά τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ.
Για παράδειγμα, όπως αναφέρει το “Βήμα” (05/05), άγαμος που είχε ετήσια εισοδήματα 9.000 ευρώ το  2010, ενώ την ίδια στιγμή έχει Α΄ κατοικία 100 τ.μ. (τεκμήριο 3.400 ευρώ) και αυτοκίνητο 1.600 κυβικών (τεκμήριο 4.200 ευρώ).


Σε αυτά προστίθεται και τεκμήριο 3.000 ευρώ, ως ελάχιστη δαπάνη διαβίωσης, με αποτέλεσμα, το άθροισμα των παραπάνω δαπανών διαβίωσης να ανέρχονται στις 10.600 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος θα φορολογηθεί για εισόδημα 10.600 ευρώ και όχι για 9.000 ευρώ που είναι τα πραγματικά του εισοδήματα, άρα, για να μην πληρώσει καθόλου φόρο, θα πρέπει να δηλώσει αποδείξεις 1.060 ευρώ και όχι 900 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι υποβάλλουν τις αποδείξεις δαπανών σε ειδική ηλεκτρονική φόρμα ή σε κλειστό φάκελο στην αρμόδια για τη φορολογία του εισοδήματός του ΔΟΥ, στον οποίο θα αναγράφονται το ονοματεπώνυμο και ο ΑΦΜ του υπόχρεου, ο αριθμός των αποδείξεων και το συνολικό ποσό αυτών.

Ο φάκελος θα παραμένει κλειστός στη ΔΟΥ μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων. Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των δηλώσεων θα ανοιχθούν και θα πραγματοποιηθεί δειγματοληπτικός έλεγχος.

Υπενθυμίζεται, ότι η διαδικασία συμπλήρωσης και υποβολής των δηλώσεων έχει ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 31 Μαΐου για μισθωτούς και συνταξιούχους, που θα επιλέξουν τη χειρόγραφη διαδικασία και στις 15 Ιουνίου την ηλεκτρονική.

Τι δέχεται η Εφορία

Σε ό,τι αφορά τις αποδείξεις που δεν δέχεται η εφορία, σ' αυτές περιλαμβάνονται οι εξής: τιμολόγια ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, αγορά κρατικών λαχείων, συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια, εισιτήρια για κάθε είδους μεταφορές (Μετρό, Τρόλεϊ, Λεωφορεία, Τραμ, Ηλεκτρικός, Προαστιακός, ΟΣΕ, ΚΤΕΛ, πλοία, αεροπλάνα κτλ.), αγορά αυτοκινήτου, ακινήτου, μοτοσικλέτας, σκάφους αναψυχής κτλ., δαπάνες που έγιναν στο εξωτερικό αλλά και οι αποδείξεις που δηλώνονται ξεχωριστά στη φορολογική δήλωση και μειώνουν το φόρο ή το εισόδημα όπως είναι για παράδειγμα οι ιατρικές δαπάνες, οι τόκοι των στεγαστικών δανείων, ασφάλιστρα ζωής, ενοίκιο πρώτης κατοικίας, δίδακτρα φροντιστηρίων, δικηγορικές δαπάνες, καταβολή διατροφή κτλ.

Σύμφωνα με τον φορολογικό νόμο, για ατομικό εισόδημα μέχρι 6.000 δεν απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων δαπανών.

Όταν οι δαπάνες είναι περισσότερες από τις απαιτούμενες και μέχρι 15.000 ευρώ ατομικά ή 30.000 ευρώ για οικογένεια, ο φορολογούμενος δικαιούται και μείωση φόρου ίση με το 10% της διαφοράς μεταξύ των δηλούμενων και των απαιτούμενων δαπανών.

Όταν οι δαπάνες είναι λιγότερες από τις απαιτούμενες, ο φορολογούμενος επιβαρύνεται με ποσοστό φόρου ίσο με το 10% του ποσού των δαπανών που υπολείπεται.

Για ατομικό εισόδημα άνω των 48.000 ευρώ, οι απαιτούμενες δαπάνες είναι 12.000 ευρώ και οι δηλούμενες δεν μπορεί να υπερβαίνουν τις 15.000 ευρώ ατομικά ή 30.000 ευρώ για οικογένεια.

Αποδείξεις που αναγνωρίζει η εφορία για το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ

- Αποδείξεις από super market, mini market, κρεοπωλεία, μανάβικα και λοιπά καταστήματα ειδών διατροφής

- Κοινόχρηστα, αγορά πετρελαίου θέρμανσης
- Δαπάνες δεξιώσεων γάμων, βαπτίσεων και λοιπών κοινωνικών εκδηλώσεων

- Αποδείξεις από ζαχαροπλαστεία, σουβλατζίδικα, πιτσαρίες, καφενεία - καφετέριες, ταβέρνες, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης και κάθε είδους χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας και fast food

- Αποδείξεις από μεσίτες ακινήτων, λογιστές - φοροτεχνικούς, ωδεία και σχολές μουσικής, σχολές χορού και ρυθμικής, σχολές πολεμικών τεχνών, γυμναστήρια, κολυμβητήρια, ινστιτούτα ή κέντρα αδυνατίσματος και αισθητικής, κομμωτήρια, αισθητικούς, διαιτολόγους, διατροφολόγους, ομοιοπαθητικούς, λογοθεραπευτές και μασέρ

- Αγοράς επίπλων, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών και για την επισκευή ή συντήρηση αυτών

- Αποδείξεις από επιχειρήσεις εκμετάλλευσης μπόουλινγκ, επιχειρήσεις εκμετάλλευσης γηπέδων (5χ5, 8χ8 κ.λ.π.) ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης κτλ.

- Επισκευής και συντήρησης εγκαταστάσεων κεντρικής θέρμανσης, κλιματισμού (ψύξης - θέρμανσης) και εξαερισμού κατοικιών και πολυκατοικιών

- Αγορά ενδυμάτων και υποδημάτων και για την επιδιόρθωση αυτών

- Αγοράς βιβλίων, χαρτικών, σχολικών ειδών, ειδών δώρων και παιχνιδιών

- Δαπάνες σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα ή σε τουριστικά γραφεία - πρακτορεία

- Αποδείξεις από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές και λοιπά επαγγέλματα που αφορούν επισκευή και συντήρηση οικοδομών, όπως ξυλουργούς, επαγγελματίες τοποθέτησης πλακιδίων, υαλοπινάκων και μεταλλικών κουφωμάτων

- Ποσά που καταβάλλονται για μαθήματα οδήγησης αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, για ενοικίαση αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, για παροχή υπηρεσιών επισκευών και συντηρήσεων

Οι παραπάνω περιπτώσεις είναι ενδεικτικές. Ουσιαστικά οι φορολογούμενοι θα συγκεντρώνουν όλες τις αποδείξεις από οποιαδήποτε εμπορική επιχειρήση, επαγγελματία ή παροχή υπηρεσιών πλην αυτών που αφορούν φως, νερό, τηλέφωνο, μεταφορές και αγορά προϊόντων και υπηρεσιών, που αποτελούν τεκμήριο (αγορά αυτοκινήτων, ακινήτων κτλ.)

Παράδειγμα πρόσθετης έκπτωσης φόρους

- Ετήσιο εισόδημα 14.000€
- Αποδείξεις που πρέπει να έχουν συγκεντρωθεί για το αφορολόγητο: 1.800 €
- Αποδείξεις που έχουν συγκεντρωθεί: 2.000 €
- Διαφορά επιπλέον αποδείξεων: 200 €
- Πρόσθετη έκπτωση φόρου 20 € (200 € Χ 10%)

Παράδειγμα πρόσθετης επιβάρυνσης φόρου

- Ετήσιο εισόδημα: 10.000 €
- Αποδείξεις που πρέπει να έχουν συγκεντρωθεί βάσει του νόμου για το αφορολόγητο: 1.000 €
- Αποδείξεις που έχουν συγκεντρωθεί: 700 €
- Διαφορά λιγότερων αποδείξεων: 300 €
- Πρόσθετος φόρος 30 € (300 € Χ 10%)

  • Cosmo.gr