Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

«ΜΝΗΜΗ ΤΑΚΗ ΤΟΥΛΟΥΠΑ, Πολιτικό Μνημόσυνο Δημητρίου Α. Τουλούπα»

Έκδοση του βιβλίου  «ΜΝΗΜΗ ΤΑΚΗ ΤΟΥΛΟΥΠΑ, Πολιτικό Μνημόσυνο Δημητρίου Ανδρέα Τουλούπα», Επιμέλεια: ΚΛΕΟΜΕΝΗΣ Σ. ΚΟΥΤΣΟΥΚΗΣ, Πρόλογος: Αναστάσης Ι. Πεπονής, Έκδοση Πανευρυτανικής Ένωσης και Ευρωπαϊκού Κέντρου Ευρυτανικών Σπουδών και Ερευνών, Αθήνα 2011, σελ. 282.
Ένα επιβεβλημένο  χρέος, έστω και με αρκετή καθυστέρηση, εκπληρώνεται από τους Ευρυτάνες με την έκδοση του παραπάνω βιβλίου από την Πανευρυτανική Ένωση και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ευρυτανικών Σπουδών και Ερευνών (ΕΥ.Κ.Ε.Σ.Ε.), προς έναν υπέροχο ΑΝΘΡΩΠΟ, έναν  ακέραιο Πολιτικό και Δάσκαλο  της πολιτικής, τον αείμνηστο ΔΗΜΗΤΡΙΟ (ΤΑΚΗ) Α. ΤΟΥΛΟΥΠΑ.
Με την έκδοση  αυτή, όπως τονίζει στον πρόλογό του ο Αναστάσης Ι. Πεπονής,  η Πανευρυτανική Ένωση και το ΕΥ.Κ.Ε.Σ.Ε. τιμούν «τη μνήμη μιας ξεχωριστής προσωπικότητας που και αγάπησε και τίμησε την Ευρυτανία.  Φίλοι του Τάκη Τουλούπα, πάντως ο υπογραφόμενος, αντιλαμβάνονται την παρούσα έκδοση, καθώς και την  εκδήλωση που μεταφέρεται στο Πρώτο Μέρος της, και σαν έμμεση αναγνώριση του λάθους εκείνων των Ευρυτάνων που αρνήθηκαν  με την ψήφο τους να στείλουν τον Τάκη Τουλούπα στη Βουλή το 1977. Στέρησαν έτσι και την Ευρυτανία από ένα καταξιωμένο αντιπρόσωπο και τη Βουλή από ένα βουλευτή του μετρημένου, τεκμηριωμένου και υπεύθυνου λόγου…».

Η ύλη του τόμου αυτού κατανέμεται ως εξής: Στις πρώτες σελίδες παρατίθεται σύντομο βιογραφικό σημείωμα για τον Τάκη Τουλούπα, γραμμένο από τη σύζυγό του Έβη Τουλούπα (σελ. 11-13) και ακολουθούν:  ποίημα με τον τίτλο «Τάκης Τουλούπας», προσφορά στη μνήμη του από τον Παναγιώτη Ν. Κρητικό (σελ.15), πρόλογος του Αναστάση Ι. Πεπονή (21-22), πρόλογος του Κωνσταντίνου Αντ. Παπαδοπούλου (23-24), πλήρες ενημερωτικό «Εισαγωγικό σημείωμα» του Καθηγητή κ. Κλεομένη Κουτσούκη, ο οποίος και επιμελήθηκε την έκδοση του έργου αυτού (25-34). Ακολουθούν επτά (7) μέρη – ενότητες.
Το α΄ μέρος  περιλαμβάνει  τις ομιλίες που έγιναν στο πολιτικό μνημόσυνο που πραγματοποιήθηκε στις 9-2-2009 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων προς τιμή του Τάκη Τουλούπα (σελ. 35-102) 
Το β΄ μέρος περιέχει, αφενός μεν, μαρτυρίες και  κείμενα  για την αντιστασιακή δράση του κατά την περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά, τον πόλεμο του ’40  και την περίοδο της φασιστικής κατοχής και της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944 και κυρίως για τη  σύλληψη και  τον εγκλεισμό του σε φυλακές και στρατόπεδα, τις συνθήκες κράτησης μέχρι την απελευθέρωσή του και, αφετέρου, για την περίοδο της αντίστασης κατά της στρατιωτικής δικτατορίας των συνταγματαρχών (χούντας) 1967-1974 (απανωτές συλλήψεις, εκτοπίσεις, βασανιστήρια  κ.ά. (103-152)
Το γ΄ μέρος προσθέτει ξεχωριστό υλικό ενθυμήσεων από συγγενείς και φίλους, που δεν μπόρεσαν να  παραβρεθούν στην εκδήλωση της 9-2-2009 (153-168).
Το δ΄ μέρος περιέχει τεκμήρια (Ι), δηλ. αποφάσεις της χούντας για την εκτόπισή του, ενδεικτική αλληλογραφία του, κυρίως με τη γυναίκα του, αλλά και άλλων, όταν ήταν εκτοπισμένος ή φυλακισμένος κ.ά. (169 – 198).
Το  ε΄ μέρος  αφορά την πολιτική παρουσία και δράση του στην Ευρυτανία (1951-1977). Εδώ καταχωρούνται και συγκινητικά γράμματα φίλων και συμπατριωτών  που εκφράζουν εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του, καθώς και δικές του αντικρούσεις κατά συκοφαντών  με προσφυγές στη δικαιοσύνη (199-224).
Στο στ΄ μέρος παρουσιάζονται νεκρολογίες,  επιστολές και άρθρα στον Τύπο για τον απροσδόκητο  θάνατο του Τάκη Τουλούπα (225-236)
Τέλος, στο ζ΄ μέρος παρατίθενται τεκμήρια (ΙΙ) για τις σπουδές του και τη στρατιωτική του θητεία, τη θητεία του ως δημόσιου λειτουργού, τη δικηγορική του σταδιοδρομία, αλληλογραφία σχετική με τη δωρεά της βιβλιοθήκης του από τη γυναίκα του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αδημοσίευτο άρθρο του για την «Οικονομική Σημασία  Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας» και ιδιόχειρο βιογραφικό του σημείωμα (237-262).
Στις τελευταίες σελίδες του τόμου υπάρχει το Ευρετήριο των Κύριων Ονομάτων (263-281).  Σημειώνεται ότι τις σελίδες του τόμου κοσμούν και αρκετές φωτογραφίες, ασπρόμαυρες και έγχρωμες.
Όπως προαναφέρθηκε, ο τόμος αυτός εκδόθηκε με δαπάνη και πρωτοβουλία της  Πανευρυτανικής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ευρυτανικών Σπουδών και Ερευνών και ευγενή χορηγία της κ. Έβης Τουλούπα κ.ά. Την επιμέλεια της έκδοσης είχε ο Καθηγητής κ. Κλεομένης Σ. Κουτσούκης και το υπέροχο σκίτσο του εξωφύλλου είναι δημιούργημα του κ. Ντίνου Α. Τουλούπα, αδελφού του αείμνηστου Τάκη Α. Τουλούπα. Τέλος, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν το αξιόλογο αυτό βιβλίο από την Πανευρυτανική Ένωση και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ευρυτανικών Σπουδών και Ερευνών, τα βιβλιοπωλεία του Καρπενησίου και από  κεντρικά βιβλιοπωλεία των Αθηνών.