Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

«Έφυγε» ένας υπέροχος άνθρωπος

Στην αιωνιότητα ταξίδεψε, ο Χαραλάμπης Δημ. Πατσιούρας, γνωστότερος ως ΜΠΑΚΗΣ, από την Ανατολική Φραγκίστα. Ο εκλιπών, πλήρης ημερών, «έφυγε» από κοντά μας, ξημερώματα της 2ας Μαΐου 2011, χάνοντας την άνιση μάχη με την επάρατη νόσο στο Νοσοκομείο Καρπενησίου, όπου είχε μεταφερθεί λίγο νωρίτερα από το σπίτι του.
Ο αγαπητός ΜΠΑΚΗΣ, ήταν για όλους τους συγχωριανούς, ο καλός γείτονας, ο γνήσιος φίλος, ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας και ο πάντα παρών τόσο σε στιγμές χαράς όσο και στις δύσκολες στιγμές του πόνου και της λύπης σε κάθε σπιτικό.
Εργάστηκε για πολλά χρόνια ως αυτοκινητιστής, μακριά από την Ανατολική Φραγκίστα και όταν επέστρεψε στο χωριό, ασχολήθηκε με το καφενείο που διατηρούσε στο χωριό αλλά και με την κτηνοτροφία, γιατί αγαπούσε τα ζωντανά και ήθελε να περνάει τον ελεύθερο χρόνο του με αυτά. 

Ήταν φίλος με όλους και πάντα είχε ένα καλό λόγο για τον καθένα, ενώ ήταν ο γνήσιος εκφραστής της Αβραμιαίας φιλοξενίας, που με χαρά προσέφερε σε κάθε επισκέπτη στην Ανατολική Φραγκίστα. Το ωραίο και ανθρώπινο καλωσόρισμα, που κατά καιρούς δεχτήκαμε άπαντες από τον καλοκάγαθο και πολυφίλητο ΜΠΑΚΗ και οι ιστορίες που πολλές φορές διηγούνταν κατά την διάρκεια του καφέ η του κεράσματος, θα μείνουν αξέχαστες σε όλους μας. Ο καλός του χαρακτήρας και η εν γένει άψογη κοινωνική του παρουσία τον έκαναν πασίγνωστο σε όλη την Ευρυτανία και όχι μόνο, μέχρι του σημείου, όταν γίνονταν λόγος για την Ανατ. Φραγκίστα, ταυτόχρονα να τίθεται και το ερώτημα: τι κάνει ο ΜΠΑΚΗΣ;   
Οι συγχωριανοί του, τον τίμησαν εκλέγοντάς τον Πρόεδρο, στην πάλαι ποτέ Κοινότητας Ανατολικής Φραγκίστας, ενώ για πολλά χρόνια διακόνησε με περίσσιο ζήλο και χαρά την τοπική εκκλησία από την θέση του Εκκλησιαστικού Επιτρόπου.
Ήταν υπέρμαχος της ελληνορθόδοξης παράδοσης και πραγματικός φίλος των ιερέων όλης της περιοχής, με τους οποίους διατηρούσε πάντα αδελφική σχέση.
Η εξόδιος εψάλη ανήμερα της 2ας Μαΐου 2011, στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων στην Ανατολική Φραγκίστα, που κατακλύστηκε από συγγενείς και φίλους που προσήλθαν να συμπροσευχηθούν μετά των τελούντων την νεκρώσιμη ακολουθία, π. Ευαγγέλου Φεγγούλη και π. Θωμά Γκορόγια και να αποχαιρετίσουν για τελευταία φορά αυτόν τον μεγάλο Ανατολικοφραγκιστιανό, το αξιαγάπητο και πραγματικό φίλο ΧΑΡΑΛΑΜΠΗ.
Με συγκίνηση και πόνο ψυχής αναφέρθηκαν στον εκλιπόντα, τόσο ο παπα – Βαγγέλης εγκάρδιος φίλος του (φωτο), όσο και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Γ. ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ, συγχωριανός του Κώστας Κωστόπουλος.
Ας είναι αιωνία η μνήμη του. 
π. Ε.Φ