Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Μετά από πρόταση του Ευρυτάνα Δημάρχου Γιώργου Ντασιώτη Επίτιμος Δημότης Αλιάρτου ο Αρχιεπίσκοπος

Επίτιμος δημότης Αλιάρτου ανακηρύχθηκε μετά από πρόταση του δημάρχου Γιώργου Ντασιώτη που κατάγεται από την Πρασιά Ευρυτανίας και ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος το περασμένο Σάββατο ενώ στη συνέχεια ο Μακαριότατος εγκαινίασε τον Ψηφιακό Διαδραστικό Εκθεσιακό Χώρο της Χριστιανικής Βοιωτίας έργο μοναδικό στην Ελλάδα.
Το μουσείο στεγάζεται σε κτίριο του δήμου στην κεντρική πλατεία της Αλιάρτου και αναμένεται να αποτελέσει πόλη έλξης επισκεπτών όχι μόνο από τη Βοιωτία και τη Στερεά από ολόκληρη τη χώρα.  Στο συγκεκριμένο χώρο έχει τοποθετηθεί σειρά από οθόνες οι οποίες συνδέονται με βάση δεδομένων, με πλήθος φωτογραφιών υψηλής ανάλυσης από χώρους – μνημεία και κειμήλια της Βοιωτίας, ενώ σε ξεχωριστή αίθουσα έχει τοποθετηθεί μια γιγαντοοθόνη όπου μπορεί ο καθένας να δει ένα τρισδιάστατο ντοκιμαντέρ, με όλα τα μνημεία της Βοιωτικής Εκκλησίας.
Ο κ. Ιερώνυμος φανερά συγκινημένος από την τιμή που του απέδωσε η δημοτική αρχή και την θερμή υποδοχή που του επεφύλαξαν οι κάτοικοι της Αλιάρτου αλλά και οι τοπικές αρχές δήλωσε μεταξύ άλλων: «Όταν αποδίδεται μια τέτοια τιμή από τους συμπατριώτες σου στα μέρη που εργάστηκες είναι συγκινητικό και τους ευχαριστώ όλους».
Αναφερόμενος στο μουσείο τόνισε την σημαντικότητά του και εξέφρασε την άποψη ότι πρόκειται για ένα μοναδικό χώρο που πρέπει όλοι να επισκεφθούν.
«Είναι ένα από τα ωραιότερα έργα της Βοιωτίας και αυτή είναι η αρχή. Όταν ολοκληρωθεί το έργο όπως σύμφωνα με τους σχεδιασμούς θα είναι μοναδικό όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρο τον κόσμο».
Παράλληλα με αφορμή την κρίση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα ο κ. Ιερώνυμος απαντώντας σε ερώτηση για το αν εννοούσε αυτό που είπε πρόσφατα ότι δηλαδή «αν χρειαστεί η εκκλησία θα πουλήσει ακόμα και τα καντήλια» δήλωσε χαρακτηριστικά: «Κυριολεκτώ με την έννοια όμως ότι εμείς θα τα μοιράσουμε τα λεφτά», στέλνοντας το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.
Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος. «Είναι ένα εκπληκτικό έργο, το πρώτο στη Βοιωτία. Είναι κάτι που πιστεύουμε ότι και θα προβάλει τον χριστιανικό πολιτισμό από το παρελθόν αλλά θα βοηθήσει και τους νέους ανθρώπους να το κάνουν δικό τους απόκτημα. Πολύ περισσότερο τα βιώματα του παρελθόντος, της παράδοσης μας, μπορούν να μας ενισχύσουν στην δύσκολη εποχή μας», είπε ο κ. Γεώργιος και ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν και εργάστηκαν για την δημιουργία του μουσείου.
Για «πολύ μεγάλη μέρα για τον δήμο Αλιάρτου» μίλησε ο Ευρυτάνας δήμαρχος Γιώργος Ντασιώτης «τόσο για την ανακήρυξη ως επίτιμου δημότη του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου στον οποίο επιδώσαμε το χρυσό κλειδί της πόλης γεγονός που μας τιμάει όλους όσο και για την λειτουργία ενός μοναδικού στο είδος του μουσείο».
Όπως είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ντασιώτης «είναι επιτυχία για την Αλίαρτο η δημιουργία και λειτουργία ενός τέτοιου έργου στην πόλη μας». Και πρόσθεσε: «Θα καταστήσει την Αλίαρτο πόλο έλξης και σταθμό για πολλούς επισκέπτες. Το ψηφιακό μουσείο είναι πρωτοποριακό και αναδεικνύει τον πολύτιμο πλούτο της Χριστιανικής Βοιωτίας». Επίσης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και τον Μητροπολίτη κ. Γεώργιο..