Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

*Είμαστε η κοινωνία του φαίνεστε και όχι του είναι. Αυτό αποδεικνύετε  περίτρανα κάθε μέρα τόσο σε το  τοπικό  όσο και σε  γενικό επίπεδο.  Στην  μικρή κοινωνία  μας για πολλούς συμπατριώτες μας  ως  μέγα σκάνδαλο  φαντάζει η επιλογή της γνωστής συμβολαιογράφου κ. Μαρίας Γαλανού
για την θέση της Διοικήτριας  στο Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου. Κανονικά  εάν ήμασταν πολιτικά σκεπτόμενοι  και ενδιαφερόμασταν επί της ουσίας θα έπρεπε πρωτίστως να μας αφορούν δύο πράγματα.   Πρώτον η εφαρμοζόμενη πολιτική στην λειτουργία του Νοσοκομείου.
   Α. Είναι ικανό το Νοσοκομείο μας και εάν ναι σε πιο βαθμό να ανταποκριθεί στις ανάγκες πρόληψης και  περίθαλψης των ανθρώπων που κατοικούν ή επισκέπτονται τον τόπο μας?
  Β. Έχει το κατάλληλο ιατρικό και βοηθητικό προσωπικό (τόσο σε ειδικότητες όσο και σε πληρότητα) καθώς και τον απαραίτητο  εξοπλισμό ώστε να λειτουργεί  και να  προσφέρει τις  υπηρεσίες  εκείνες που  οι καιροί επιτάσσουν και οι πολίτες απαιτούν?
  Γ. Υπηρετεί τα συμφέροντα των συμπατριωτών μας ή είναι ένα πιόνι και ένας μηχανισμός μνημονικής πολιτικής ζητώντας πέντε(5) ευρώ της ντροπής που επέβαλε ο ανεκδιήγητος κ. Λοβέρδος όταν ήταν  Υπουργός Υγείας    για κάθε απλή  επίσκεψη στους γιατρούς , ταλαιπωρώντας του δε επί μακρόν  στην ουρά ώσπου να βγάλουν το χαρτάκι προτεραιότητας ,(πριν ένα χρόνο περίπου μπροστά στα μάτια μου έγγειος γυναίκα που διένυε τον ένατο μήνα της κυήσεως της περίμενε στην ούρα  πάνω από μια ώρα για να πληρώσει και να πάρει το χαρτάκι προτεραιότητας  καθώς και  αρκετοί ηλικιωμένοι και εάν δεν φώναζα και δεν διαμαρτυρόμουν ποιος ξέρει πόσο θα περίμεναν ακόμη) ζητάει τα είκοσι πέντε (25) ευρώ  για την εισαγωγή και νοσηλεία και δυσβάσταχτα ποσά για νοσηλεία στους δυστυχείς συμπατριώτες μας  που δεν κατάφεραν να συμπληρώσουν τα ένσημα ή να πληρώσουν το ΚΛΕΒΕ συγνώμη ΤΕΒΕ  όπως το Υπουργείο ορίζει  κατά εντολή της τρόικας?   
   Ε. Υπηρετεί και σέβεται τον Έλληνα  φορολογούμενο και κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό να τον εξυπηρετήσει η σκοπίμως ή μη κάνει ότι είναι δυνατό να στείλει τους ασθενείς σε ιδιωτικές κλινικές  υποβιβάζοντας τις υπηρεσίες που προσφέρει εκτελώντας τις διαταγές  των κεντρικών κυβερνήσεων που αδιαφορούν για τους ανθρώπους και ενδιαφέρονται για τους αριθμούς ?
   
 *Αυτά σε γενικές γραμμές  ως προς την λειτουργία  και τις υπηρεσίες που έπρεπε να προσφέρει το Ίδρυμα  που λέγετε Γενικό Νοσοκομείο και την δομή που έχει ώστε να π[προσφέρει αυτά που ο κάθε ασφαλισμένος και φορολογούμενος συμπολίτης μας πληρώνει ώστε όταν χρειαστεί  περίθαλψη και ιατρική φροντίδα να βρει.. Δεύτερον και σημαντικό ο τρόπος της επιλογής της Διοίκησης χρόνια τώρα είναι επαίσχυντος και υπηρετεί μόνο στενά κομματικά συμφέροντα και προσφέρετε σε άτομα  που τις περισσότερες φορές δεν έχουν καμία σχέση ούτε με την Υγεία αλλά ούτε και καμία Διοικητική ικανότητα. Το τελευταίο διάστημα από ότι θυμάμαι από όσους έκαναν   χρέη Διοικητή  ελάχιστη ήταν σχετικοί με την λειτουργία ενός Νοσοκομείου. Οι περισσότεροι που υποδείχτηκαν από τις τοπικές κομματικές οργανώσεις και υπέγραψαν ήταν εντελώς άσχετοι όπως πιθανώς άσχετη να ήταν και η κ. Γαλανού και άσχετος να είναι και ο αντικαταστάτης της.  Για να υποδειχτούν από τις τοπικές οργανώσεις φαίνετε    έκαναν καλή δουλειά στις προεκλογικές περιόδους και έπρεπε να ανταμειφτούν.
   
*Δεν ξέρω εάν την κ. Γαλανού την πρότεινε  κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο ή εάν ήταν απόφαση της τοπικής οργάνωσης της Ν.Δ. στο νομό μας. Η όλη ιστορία αφορούσε μόνο ηθικής διάστασης  θέμα  με την εμπλοκή του συζύγου της σε δωροδοκία. Αυτό θα έπρεπε οι αρμόδιες αρχές  να το έχουν ήδη ξεκαθαρίσει  και  ο γιατρός είτε είναι καθαρός οπότε  υπάρχει πλεκτάνη και δικαιώνετε  είτε χρηματίστηκε  και πρέπει να τιμωρηθεί  με ότι ποινή προβλέπει ο νομοθέτης Φανταστείτε αυτό να εκκρεμεί επί μακρόν και να μην μπορούν εκτός από την σύζυγο του και αύριο τα παιδιά του να πάρουν  μια δημόσια θέση εάν την αξίζουν. Ο ίδιος ο γιατρός θα πρέπει  να πιέσει  προς πάσα κατεύθυνση ώστε γρήγορα να τελεσιδικίση  η απόφαση και εάν δικαιωθεί  να ζητήσει και ευθύνες από αυτούς που τον  κατηγόρησαν.
   
*Την ώρα που γράφετε αυτό το κείμενο  δεν έχει γίνει γνωστό  ποιος θα αντικαταστήσει  την κ. Γαλανού  στην  Διοίκηση του Νοσοκομείου μας  το οποίο λειτουργεί κυριολεκτικά  χάρη στις υπεράνθρωπες  ενσυνείδητες προσπάθειες του ιατρικού και βοηθητικού προσωπικού παρά τις περικοπές  μισθών  και αναγκαίων υλικών για την λειτουργία του . Όποιος και να είναι , όσες φιλότιμες προσπάθειες και να κάνει , όσο αγνές προθέσεις και να έχει  εάν δεν αλλάξει πολιτική η κεντρική εξουσία  η υποβάθμιση του, παρά την αυτόνομη διοίκηση που κερδήθηκε τελευταία , δεν θα καταφέρει τίποτα το ουσιώδες.
     Για αυτό η φράση που γράφτηκε στην  αρχή  ότι  μας ενδιαφέρει το φαίνετε και όχι το είναι  και ανήκει στον μεγάλο διανοητή και φιλόσοφο Γκυ Ντε Μμπορ  είναι σήμερα  επίκαιρη όσο ποτέ  στην καθημερινότητα  μας. Στο επίκαιρο δε θέμα του Νοσοκομείου μας αποκτά  μέγιστη σημασία ώστε να δίνουμε  μεγαλύτερη σημασία στον τρόπο λειτουργίας  και στον τρόπο επιλογής  και όχι απλά στο όνομα.