Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Ραγδαίες εξελίξεις στο Δήμο Αγράφων

-Διαγράφησαν από την ομάδα του Τάτση
Θύμιος Μιχόπουλος και Κλεάνθη Φουρλίγκα

-Νέος πρόεδρος του ΔΣ ο Χρήστος Δημητρόπουλος

Ραγδαίες ήταν εξελίξεις στο Δήμο Αγράφων, μετά τη τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την περασμένη Κυριακή 13 Ιανουαρίου. Για δεύτερη συνεχόμενη Κυριακή, σύσσωμη η αντιπολίτευση, καθώς και 5 δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης,
δεν παραβρέθηκαν στην θεσμοθετημένη συνεδρίαση για την εκλογή Προεδρείου και των μελών των Επιτροπών, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει απαρτία.
Με πρόταση του Δημάρχου Δημήτρη Τάτση και την ομόφωνη απόφαση των έντεκα (11) συμβούλων του, διαγράφησαν από την ομάδα του οι Θύμιος Μιχόπουλος και Κλεάνθη Φουρλίγκα.
Κατά τη διάρκεια του προσυμβουλίου, που έλαβε χώρα στο γραφείο του Δημάρχου στο Κερασοχώρι το πρωί της Κυριακής, ο κ. Τάτσης βαθιά προβληματισμένος, αλλά κυρίως δυσαρεστημένος και πικραμένος, πρότεινε τη διαγραφή από τη δημοτική του ομάδα του συνδυασμού «Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Αγράφων» τον κ. Ευθύμιο Μιχόπουλο και την κ. Κλεάνθη Φουρλίγκα.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και το έγγραφο της διαγραφής τους, «μετά από διαλογική συζήτηση μεταξύ των παρευρισκομένων Δημοτικών Συμβούλων της ομάδας μας, κρίθηκε σκόπιμο όπως για την καλύτερη λειτουργία της Δημοτικής Αρχής να τεθούν εκτός ομάδας του συνδυασμού, οι κ. Μιχόπουλος Ευθύμιος και κ. Φουρλίγκα Κλεάνθη για λόγους αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς και διαφοροποίησης τους από τις θέσεις της πλειοψηφίας με αποτέλεσμα να παρακωλύεται το έργο της Δημοτικής Αρχής με αποδέκτες τους ίδιους τους Δημότες μας».
Η πρόταση αυτή έγινε δεκτή και από τους  11 συμβούλους, οι οποίοι συνυπέγραψαν ομόφωνα τη διαγραφή των δύο συμβούλων, σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου 66 του Ν. 3852/2010, ο οποίος αναφέρει ότι εάν η δημοτική παράταξη έχει τουλάχιστον τρία (3) μέλη, με αιτιολογημένη απόφαση και με πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) αυτών, είναι δυνατόν να διαγραφεί σύμβουλος, ο οποίος είναι μέλος της.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, τόσο ο Δήμαρχος όσο και οι 11 Δημοτικοί σύμβουλοι, συμφώνησαν ομόφωνα ότι οι πόρτες θα είναι πάντα ανοιχτές για τους 2 συμβούλους, εάν θέλουν να επιστρέψουν στην ομάδα, ωστόσο κάτι τέτοιο φαντάζει πολύ δύσκολο καθότι η κόντρα, κυρίως με την κ. Φουρλίγκα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις.
Στα της συνεδρίασης τώρα, που έλαβε χώρα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Κερασοχώρι.  Βάση του Ν. 3852/2010 άρθρο 64, παρ.4 , ο οποίος αναφέρει ότι αν και στη δεύτερη συνεδρίαση δεν επιτευχθεί εκλογή ή η συνεδρίαση ματαιωθεί, επειδή δεν σχηματίστηκε απαρτία, θεωρείται ότι εκλέγονται, ανάλογα με την περίπτωση, πρόεδρος και γραμματέας, οι σύμβουλοι του επιτυχόντος συνδυασμού που έλαβαν κατά σειρά τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση που τους ανακήρυξε, και αντιπρόεδρος ο σύμβουλος του πρώτου επιλαχόντος συνδυασμού της μειοψηφίας που έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης, σύμφωνα με την ίδια δικαστική απόφαση.
Έτσι, λοιπόν, βάση του προαναφερθέντος Νόμου, εκλέχτηκε Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου ο Χρήστος Δημητρόπουλος, Αντιπρόεδρος ο Θεόδωρος Μπαμπαλής και Γραμματέας ο Παναγιώτης Ζαχαράκης.
Ακριβώς η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε και για τον ορισμό μελών που θα απαρτίζουν την Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.
Λόγω όμως της διαγραφής των δύο συμβούλων, βάση του Ν. 3852/2010, άρθρο 66 παρ. 6 αναφέρει ότι «Το μέλος του δημοτικού συμβουλίου που ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε από την παράταξή του δεν μπορεί να ενταχθεί σε άλλη παράταξη και δεν μπορεί να εξακολουθήσει να είναι μέλος του προεδρείου ή της οικονομικής επιτροπής ή της επιτροπής ποιότητας ζωής, όπου εκλέχτηκε ως μέλος της παράταξης από την οποία ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε, καθώς και να ορισθεί ή να παραμείνει αντιδήμαρχος κατά τη διάρκεια της θητείας του», ο κ. Μιχόπουλος και η κ. Φουρλίγκα δεν θα αποτελούν μέλη επιτροπών και έτσι η σύνθεση των νέων επιτροπών έχει ως εξής:

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Πρόεδρος
Δημήτρης Τάτσης
ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ
Μπακούσης Αθανάσιος
Κοφίνη Αναστασία
Βελαέτης Δημήτριος
Παπαδήμος Παναγιώτης
Κατσιφός Ευάγγελος
Τσιάμης Θεόδωρος
ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ
Κακός Θωμάς
Διώτη Όλγα
Φούκας Νίκος
Κίτσιος Γεώργιος
Τόλης Γεώργιος
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ
Πρόεδρος
Δημήτρης Τάτσης
ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ
Φεγγούλη Βασιλική
Σβερώνης Ταξιάρχης
Τσιώλης Δημήτριος
Χαλιμούρδας Δημήτριος
Τελώνης Λεωνίδας
Γεωργίου Νικόλαος
ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ
Βούρτσας Δημήτριος
Παπαθανάσης Απόστολος
Κατσιάδας Θεόδωρος
Γκορόγιας Παναγιώτης
Μάκκας Κων/νος
Για όλα αυτά που συνέβησαν, η αντιπολίτευση με επιστολή που υπογράφει ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κατσιφός Ευάγγελος, κάνει λόγο για δόλια και παράνομη σύνθεση της Οικονομικής Επιτροπής (βλ. σελ. 16), ενώ η ανεξάρτητη πλέον Δημοτική Σύμβουλος Κλεάνθη Φουρλίγκα δήλωσε ότι θα συνεχίσει από τη θέση της να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Δημοτών και υπόσχεται να υποστηρίζει πάντα την ΑΛΗΘΕΙΑ  αφήνοντας τους ίδιους να βγάλουν συμπεράσματα και να αποδώσουν τα << εύσημα >>  σε κάποιους τον κατάλληλο χρόνο (βλ. σελ. 12)
Τέλος, για άλλη μια φορά και πέρα από τις όποιες εξελίξεις επισημαίνουμε ότι ο Δήμος Αγράφων πρέπει να μπει σε τροχιά ανάπτυξης και για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος χρειάζεται αγώνας και σ’ αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς.