Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Φεστιβάλ Χορωδιών από το Δήμο Καρπενησίου και το Μουσικό Πολιτιστικό Σύλλογο Καρπενησίου - Χορωδία Καρπενησίου Antonio Vivaldi

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 15ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρπενησίου και ο 9ος Διεθνής Διαγωνισμός Χορωδιών “Antonio Vivaldi”, από τις 30 Ιουνίου μέχρι και τις 3 Ιουλίου στην πόλη του Καρπενησίου, σε συνδιοργάνωση του Μουσικού Πολιτιστικού Συλλόγου-Χορωδία Καρπενησίου Antonio Vivaldi και του Δήμου Καρπενησίου.
Το 15ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρπενησίου και ο 9ος Διεθνής Διαγωνισμός Χορωδιών “Antonio Vivaldi”, αποτελούν μέρος ενός σημαντικού θεσμού στον χώρο της χορωδιακής μουσικής που έχει αναπτυχθεί στον τόπο μας από το 1988.


Η «ψυχή» του Φεστιβάλ και του Διαγωνισμού είναι ο Καλλιτεχνικός διευθυντής και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, ο καθηγητής κ. Γιώργος Ξενάκης, ο οποίος δίνει κάθε χρόνο τον καλύτερό του εαυτό για την πραγματοποίηση του φεστιβάλ.

Στο φεστιβάλ, φέτος, συμμετείχαν δώδεκα χορωδίες, από τη Ν. Αφρική, το Ισραήλ, τη Βουλγαρία και πολλά μέρη της Ελλάδας, εκ των οποίων οι έξι συμμετείχαν και στο διαγωνιστικό μέρος.

Η συμμετοχή τόσο των χορωδών όσο και του κοινού του Δήμου Καρπενησίου ήταν ιδιαίτερα αυξημένη. Πλήθος μουσικόφιλων βρέθηκε στο συνεδριακό κέντρο, ιδιαίτερα κατά την έναρξη αλλά και κατά τη λήξη των εκδηλώσεων, προκειμένου να απολαύσουν τις συναυλίες των χορωδιών.

Την Παρασκευή το μεσημέρι, ορισμένες από τοις χορωδίες που συμμετείχαν στον Φεστιβάλ, παρέλασαν από το ύψος του κτιρίου τις Αντιπεριφέρειας ως την Κεντρική Πλατεία Καρπενησίου, όπου εκεί τους καλωσόρισε η Φιλαρμονική του Δήμου Καρπενησίου, ενώ όσοι βρέθηκαν στην Πλατεία είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα μικρό δείγμα από το πρόγραμμα που ακολούθησε ως την τελετή λήξης του φεστιβάλ.

Την Κυριακή 3 Ιουλίου το απόγευμα ανακοινώθηκαν και τα αποτελέσματα του διαγωνισμού που διήρκησε δύο μέρες και από το οποίο αναδείχθηκαν νικητές ανά διαγωνιστική κατηγορία.

Στην κατηγορία των Μικτών Χορωδιών, δεύτερο βραβείο έλαβαν οι χορωδίες Shikmim από το Ισραήλ, Harmonia Jerusalem από το Ισραήλ και Aprilov Palaouzov από τη Βουλγαρία.

Στην κατηγορία των Νεανικών Χορωδιών, την πρώτη θέση κατέλαβε η χορωδία Kwazulu-Natal από τη Ν. Αφρική.

Στην κατηγορία των Φωνητικών συνόλων, το φωνητικό σύνολο VIVAT από τη Ν. Αφρική κατέλαβε τη δεύτερη θέση.

Στην κατηγορία της Θρησκευτικής Μουσικής, πρώτη θέση έλαβε η χορωδία Kwazulu-Natal από τη Ν. Αφρική, ενώ το βραβείο με χρηματικό έπαθλο ήταν μια ευγενική προσφορά του ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΥ ΠΑΛΜΟΥ.

Και τέλος, στην κατηγορία Folk, δεύτερο βραβείο έλαβε η χορωδία Shikmim από το Ισραήλ, ενώ πρώτο βραβείο έλαβαν οι χορωδίες Harmonia Jerusalem από το Ισραήλ, Zemer-Lach από το Ισραήλ και Kwazulu-Natal από την Ν. Αφρική. Η Kwazulu-Natal στην κατηγορία αυτή συγκέντρωσε 100 βαθμούς, τη μεγαλύτερη δηλαδή δυνατή βαθμολογία και κατέλαβε την πρώτη θέση.

Στη νεανική χορωδία Kwazulu-Natal και το διευθυντή της Gerard tu Toi απονεμήθηκαν και τα βραβεία για τον καλύτερο Διευθυντή Χορωδίας (Master Conductor), για την καλύτερη χορωδία του Φεστιβάλ και για την καλύτερη Folk ερμηνεία, μιας και οι νεαροί χορωδοί εντυπωσίασαν με την παρουσία τους όλους όσους βρέθηκαν την Κυριακή στο Συνεδριακό Κέντρο.

Φορώντας τοπικές φορεσιές, μας τραγούδησαν τους «Ήχους της Αφρικής» (Sounds of Africa), σε μια παρουσίαση που ήταν κάθε άλλο παρά στατική. Με τη συνοδεία χορευτικών κινήσεων, αναπαράστησαν το τραγούδι και το χορό των Zulu,αλλά και τους ήχους των καιρικών φαινομένων και των ζώων της ζούγκλας, κλέβοντας τις εντυπώσεις.

Το επόμενο φεστιβάλ έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 28 Ιουνίου έως την 1 Ιουλίου 2012 στο Καρπενήσι.

Ο Αντιδήμαρχος Κλεομένης Λάππας δήλωσε: “Το Φεστιβάλ Χορωδιών αποτελεί για την πόλη μας έναν από τους μακροβιότερους πολιτιστικούς θεσμούς. Η Δημοτική Αρχή θα συνεχίσει να στηρίζει τέτοιου είδους προσπάθειες που συμβάλουν στην ανάπτυξη του πολιτισμού, του τουρισμού και της οικονομίας του Δήμου μας. Συγχαρητήρια σε όλες τις συμμετέχουσες χορωδίες μα πάνω από όλα ένα μεγάλο ευχαριστώ στον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ κ. Γιώργο Ξενάκη. Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον την επόμενη διοργάνωση”.