Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Νέος Θεσμός για το Δήμο Καρπενησίου: Εθελοντής Δημότης

Η διαχείριση του Δήμου είναι υπόθεση όλων μας. Η συμμετοχή, η προσφορά, η αλληλεγγύη είναι αξίες που αφορούν τον κάθε δημότη ξεχωριστά αλλά και το Δήμο μας στο σύνολό του.

Για τη νέα Δημοτική Αρχή, ο εθελοντισμός αποτελεί μια από τις βασικές διαστάσεις της ενεργούς συμμετοχής. Είναι μια πράξη προσφοράς από την οποία ωφελούνται όλοι, δημιουργεί συνεκτικούς δεσμούς στην τοπική μας κοινωνία και συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη ακόμη περισσότερων δράσεων.

Το 2011 αποτελεί άλλωστε μια ξεχωριστή χρονιά, μιας και έχει οριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως το Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού.


Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Καρπενησίου προχωρά στη δημιουργία ενός νέου θεσμού, αυτού του ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΔΗΜΟΤΗ, που επιχειρεί να ενεργοποιήσει το σύνολο των δημοτών και να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα και δεξιότητα τους.


Καθένας από εμάς μπορεί να προσφέρει. Η δύσκολη οικονομική συγκυρία από την οποία διέρχεται η χώρα μας, δε μας επιτρέπει να μένουμε αμέτοχοι.

Ο εθελοντισμός θα συμβάλει καταλυτικά στην οικονομική και κοινωνική συνοχή του τόπου μας, στην απόκτηση δεξιοτήτων και στη βελτίωση της απασχολησιμότητας του συμμετέχοντος, στην προσφορά πραγματικών ευκαιριών σε κοινωνικά και εκπαιδευτικά αποκλεισμένους και άνεργους αλλά και στην ενίσχυση της συμμετοχής όλων των πολιτών ανεξαιρέτου. Είναι δεδομένος άλλωστε, ο συμπληρωματικός και ενισχυτικός χαρακτήρα του εθελοντισμού έναντι των δράσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης σε θέματα ανάπτυξης, απασχόλησης και κοινωνικής προσφοράς.

Μέσω ενός διευρυμένου δικτύου εθελοντών, δίνουμε έμφαση στην κοινωνία των πολιτών, όπου κάθε δημότης θα έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει όχι μόνο στη λήψη αποφάσεων, μέσω του θεσμού της διαβούλευσης, ο οποίος έχει ήδη αξιοποιηθεί στο Δήμο μας, αλλά και στην υλοποίηση των προτάσεων του, ενισχύοντας έτσι τους δημοκρατικούς θεμούς στην τοπική μας κοινωνία.

Στο δίκτυο των εθελοντών του Δήμου Καρπενησίου έχει τη δυνατότητα να εγγραφεί κάθε δημότης ή κάτοικος του Δήμου Καρπενησίου ανεξαρτήτου ηλικίας, αρκεί να συμπληρώσει μία φόρμα συμμετοχής. Στη συνέχεια, ο Δήμος Καρπενησίου αναλαμβάνει να εκδώσει την κάρτα του εθελοντή δημότη, να την παραδώσει στον αιτούντα και να τον ενημερώνει για τις δράσεις που χρήζουν εθελοντικής εργασίας.

Κάθε εθελοντής μπορεί να συνδράμει για παράδειγμα στις κοινωνικές δράσεις του Δήμου όπως τα Γεύματα Αγάπης και το κοινωνικό Παντοπωλείο, στις πολιτιστικές και τουριστικές δράσεις όπως η διοργάνωση εκδηλώσεων ή οι ξεναγήσεις επισκεπτών, στις περιβαλλοντικές δράσεις όπως οι καθαρισμοί περιοχών κ.α. Παράλληλα, κάθε εθελοντής δημότης, όπως και κάθε άλλος δημότης μπορεί να προτείνει στο Δήμο εθελοντικές δράσεις προς υλοποίηση.

Στη φόρμα συμμετοχής, ο εθελοντής δημότης θα έχει τη δυνατότητα να προσδιορίσει τους τομείς ενασχόλησης του, προκειμένου να αξιοποιείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να συνδράμει στις δράσεις εκείνες που τον αφορούν περισσότερο.

Ο Δήμαρχος, Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε:

Ένας νέος θεσμός ξεκινάει από σήμερα στο Δήμο μας, που μας αφορά όλους, ανεξαρτήτου ηλικίας ή κατάρτισης. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός διευρυμένου δικτύου εθελοντών, οι οποίοι μπορούν να συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη του τόπου μας. Ο εθελοντισμός, αποτελεί ζωτικό στοιχείο για κάθε κοινωνία. Δημιουργεί συνεκτικούς δεσμούς και ενώνει κάθε τι ιδιαίτερο και διαφορετικό για έναν κοινό σκοπό. Από τον τόπο μας δεν περισσεύει κανείς. Καλώ λοιπόν όλους τους δημότες και τους κατοίκους του Δήμου μας να γίνουν εθελοντές δημότες και να μας βοηθήσουν να δώσουμε πνοή στον τουρισμό, στον αθλητισμό, στον πολιτισμό, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην κοινωνική αλληλεγγύη.