Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Εικόνες πλήρους εγκατάλειψης και απαξίωσης - Στο έλεος του Θεού η Κατασκήνωση της ΔΕΗ στη Σωτήρα Ανατ. Φραγκίστας

Σε μια από τις ομορφότερες περιοχές της Ευρυτανίας, στην ΣΩΤΗΡΑ Ανατ. Φραγκίστας, από το 1992, λειτουργούν σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις – εκτός των 2 τελευταίων ετών - οι «κατασκηνώσεις της ΔΕΗ». Σε ένα υπέροχο περιβάλλον, κάτω από τα δασιά πλατάνια και δίπλα από τις πηγές με τα γάργαρα και παγωμένα νερά, παιδιά απ’ όλη την Ελλάδα, αλλά και ευρυτανόπουλα, περνούσαν αξέχαστες δροσερές ημέρες για 18 καλοκαίρια, μέχρι και πριν 2 χρόνια, που η ΔΕΗ, ξαφνικά «αποφάσισε», να σταματήσει την λειτουργία της. Ως γνωστόν η κατασκήνωση αυτή που αξιοποιήθηκε μετά από μεγάλες προσπάθειες του Εκκλ. Συμβουλίου και της Ιεράς Μητρόπολης Καρπενησίου, τα τελευταία χρόνια αποτελούσε σημαντικό στοιχείο αναβάθμισης ολόκληρης της περιοχής αλλά και σημείο αναφοράς για την τοπική κοινωνία.
Δυστυχώς όμως εδώ και 2 χρόνια, η Κατασκήνωση έπαψε να λειτουργεί, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο πρόβλημα στην περιοχή, καθότι η λειτουργία της Κατασκήνωσης αυτής έδινε ζωή στον τόπο.
Τον Νοέμβριο του 2007, διαπιστώνοντας ότι ο αριθμός των παιδιών των υπαλλήλων της ΔΕΗ, που φιλοξενούνται στην Κατασκήνωση άρχισε να μειώνεται σημαντικά (από 185 παιδιά που φιλοξενούνταν στη κάθε κατασκηνωτική περίοδο, έφτασαν στα 90 την πρώτη περίοδο και με το ζόρι 40 την δεύτερη περίοδο), και οι καθιερωμένες τρεις κατασκηνωτικές περίοδοι του καλοκαιριού, μειώθηκαν σε δύο και την τελευταία χρονιά σε μια, με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά μας, ζητήσαμε την παρέμβαση κάθε αρμοδίου προκειμένου να σταματήσει η φθίνουσα πορεία της και να δοθούν εξηγήσεις στα σενάρια που μιλούσαν ακόμη και για κλείσιμο της Κατασκήνωσης.

Μέσα από τα δημοσιεύματά μας, ζητούσαμε να ενεργοποιηθούν άμεσα, ο Δήμος, η τότε Νομαρχία και ο Βουλευτής Ευρυτανίας, προκειμένου να σταματήσει και η μικρότερη πιθανότητα "να πάψει να χτυπά η καρδιά" αυτή της κατασκήνωσης που λειτούργησε μετά από πολλούς αγώνες. στην περιοχή της Ανατ. Φραγκίστας.

Μάλιστα, εκείνη την κραυγή αγωνίας του ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΥ ΠΑΛΜΟΥ, αφουγκράστηκε από την Αθήνα, ο Βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος αφού ασχολήθηκε ενδελεχώς με το όλο ζήτημα, κατέθεσε σχετική επερώτηση στη Βουλή και στον αρμόδιο Υπουργό, ζητώντας απαντήσεις για το παρόν και το μέλλον των Κατασκηνώσεων στη ΣΩΤΗΡΑ Ανατ. Φραγκίστας.

Η απάντηση του Υπουργού έλεγε ότι το θέμα είναι εσωτερικό της ΔΕΗ και θα αντιμετωπιστεί θετικά από την επιχείρηση.

Η εξέλιξη του πολύ σημαντικού αυτού θέματος όμως μόνο θετική δεν ήταν. Χρόνο με το χρόνο, στην Κατασκήνωση, φιλοξενούνταν λιγότερα παιδιά, μέχρι που φτάσαμε, το καλοκαίρι του 2009, να λειτουργήσει μόνο μια κατασκηνωτική περίοδο με 30 περίπου παιδιά και μετά … τέλος.

Δυο χρόνια τώρα, η Κατασκήνωση δεν λειτουργεί ενώ την φύλαξη των εγκαταστάσεων, έχει αναλάβει ιδιωτική εταιρεία.


Η μη λειτουργία της έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην περιοχή, καθότι το καλοκαίρι τα χωριά έπαιρναν πραγματική ανάσα από την επίσκεψη των γονιών, την διαμονή των εργαζομένων και φυσικά από την απασχόληση ντόπιων εργατών κατά την διάρκεια των κατασκηνωτικών περιόδων. Το μεγάλο όμως θέμα είναι ότι η παύση αυτή, φαίνεται να είναι οριστική και να μην υπάρχουν προοπτικές για συνέχεια. Το γεγονός μάλιστα ότι φέτος η ΤΑΥΤΕΚΩ/ΚΑΠ-ΔΕΗ, ματαίωσε σε πρώτη φάση, τις υπ. αριθμ. 11 και 12/2011 διακηρύξεις για την ανάδειξη αναδόχου λειτουργίας των Κατασκηνώσεων ΥΔΡΙΛΙ και ΣΩΤΗΡΑ, στην Ν. Φωκαία Χαλκιδικής και στην Ανατ. Φραγκίστα αντίστοιχα, προϋπολογισμού 188.000,00 και 63.000,00 ΕΥΡΩ πλέον ΦΠΑ και στην συνέχεια επαναπροκήρυξε τον παραπάνω διαγωνισμό ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΟΣ (Π.Δ.118/2007) ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΥΔΡΙΛΙ, και όχι γι΄ αυτή της Ανατ. Φραγκίστας, θεωρούμε ότι είναι το τελειωτικό χτύπημα για την κατασκήνωση.

Πλέον η κατάσταση δυσκολεύει πάρα πολύ και για το όλο ζήτημα θα πρέπει να ενεργοποιηθούν άμεσα, τόσο το Εκκλ. Συμβούλιο Ανατ. Φραγκίστας, στην ιδιοκτησία του οποίου ανήκει όλη η περιοχή της Κατασκήνωσης, όσο και ο Δήμος Αγράφων, προς αναζήτηση λύσης. Βέβαια το θέμα το γνωρίζει καλά και ο Βουλευτής Ευρυτανίας και θα περιμένουμε και την δική του παρέμβαση το συντομότερο δυνατό.

Η εν γένει εικόνα των εγκαταστάσεων, μια εικόνα με τα χορτάρια να έχουν φτάσει το μισό μέτρο και τα κτήρια να είναι ασυντήρητα, φανερώνει περίτρανα την εγκατάλειψη και κυρίως την αδιαφορία των υπευθύνων, για μια περιοχή που για 18 περίπου χρόνια, ήταν το στολίδι της κεντροδυτικής Ευρυτανίας.

Παρά ταύτα, η περιοχή συνεχίζει να παραμένει πανέμορφη και το τοπίο μαγευτικό. Για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι το θέμα αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με πολύ σοβαρότητα έτσι ώστε να μην χαθεί μια ακόμη αναπτυξιακή ελπίδα για τον τόπο και δη για την πολυπαθούσα στον τομέα αυτό, κεντροδυτική Ευρυτανία.