Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Το κίνημα της πατάτας - Του Βασίλη Κολημένου

Η πατάτα γνωστή και ως γεώμηλο, είναι φυτό πλούσιο σε άμυλο και αποτελεί τροφή μεγάλης θρεπτικής αξίας. Στην Ελλάδα είναι ευρύτατα διαδεδομένη και τρώγεται ως βασικό  τρόφιμο. Το έφερε στη χώρα μας ο Ιωάννης Καποδίστριας. Λέγεται μάλιστα ότι η επιφυλακτικότητα των Ελλήνων ως προς το νέο τρόφιμο ανάγκασε τον Κυβερνήτη να εφεύρει  το κόλπο των κλειδωμένων αποθηκών αλλά εσκεμμένα άφηνε αφύλακτες τη νύχτα ώστε  ο λαός να μπορεί «να κλέψει» νομίζοντας ότι είναι πολύτιμες ….

Για κάποιους μελετητές αυτό είναι απλά μύθος και ότι η έλλειψη τεχνικών γνώσεων δυσκόλευε την καλλιέργεια της πατάτας στο νεοσύστατο τότε Ελληνικό Κράτος.
Όπως και να έχουν τα πράγματα από τότε πέρασαν πολλά χρόνια και σήμερα η πατάτα βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο.
Αυτή τη φορά κάποιοι Έλληνες πολίτες οργανώθηκαν και είπαν το εξής απλό:
Δεν μπορεί στο Νευροκόπι να σαπίζουν οι πατάτες στις αποθήκες και εμείς να αγοράζουμε από 0,60 έως 0.90 λεπτά /ευρώ πατάτες αγνώστου χώρας και προέλευσης γιατί κάποιοι έτσι το θέλουν.
Σε συνεννόηση λοιπόν με τους παραγωγούς κατάφεραν να διαθέσουν με 0.25 λεπτά / ευρώ το κιλό πατάτες στον κόσμο που έχει ανάγκη και υπολογίζει ακόμη και τα δεκάλεπτα του ευρώ.
Η κίνηση αυτή βρίσκει συνεχώς ανταπόκριση (Δήμος Παλλήνης – Δήμος Γαλατσίου – Αντιπολίτευση Δήμου Αργυρούπολης, αλλά και σε όλη την Ελλάδα) και έτσι μπαίνουν και φορείς με αποτέλεσμα αρτιότερη οργάνωση και καλύτερα αποτελέσματα.
Η εξάπλωση αυτής της κίνησης και σε άλλα είδη όπως λάδι, αλεύρι, ρύζι, θα ανακουφίσει τις ασθενέστερες οικονομικά οικογένειες και θα μπορούν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην.
Από τα παραπάνω γεγονότα προκύπτουν αρκετά ερωτήματα:
Καταρχήν τι γινόταν μέχρι σήμερα ;
Είναι κάτι πρόσκαιρο (άρα φούσκα) που λόγω της οικονομικής κρίσης πήρε μεγάλες διαστάσεις ;
Θα καταφέρουμε να αυτοοργανωθούμε και να απολαύσουμε επιτέλους τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα χωρίς μεσάζοντες στις τιμές που πρέπει;
Αναρωτηθήκαμε ποτέ ποιοι  διέλυσαν τους Συνεταιρισμούς (με τα όποια προβλήματα τους ) τι επιδίωκαν και τι κέρδισαν μέχρι σήμερα;
Πολλά ερωτήματα μπορεί να διατυπώσει κανείς με αφορμή την παραπάνω ενέργεια και να δώσει ανάλογες απαντήσεις σύμφωνα με τα δικά του κριτήρια..
Από την αυτοοργάνωση και αυτοδιάθεση προϊόντων (ή και υπηρεσιών) κερδισμένοι είναι οι παραγωγοί και οι καταναλωτές. Αυτοί δηλαδή που με κόπο και ιδρώτα παράγουν και αυτοί που θέλουν να επιβιώσουν.
Χαμένοι είναι οι μεσάζοντες και οι κερδοσκόποι. Αυτοί που λυμαίνονται τον ιδρώτα των παραγωγών που κερδίζουν εις βάρος τους ( με τους γνωστούς εκβιασμούς) στέλνοντάς τους στις Τράπεζες για δάνεια ( για την επόμενη παραγωγή) και κρατούν ομήρους τους υπόλοιπους Έλληνες βλέποντας προϊόντα στα ράφια και να μη μπορούν να τα αγοράσουν.
Μακάρι να συνεχιστεί και να ευδοκιμήσει η αυτοοργάνωση, η συνεργασία και η αλληλεγγύη των πολιτών αυτής της χώρας, και να διαλύσει το σάπιο σύστημα των μεσαζόντων και των τεμπέληδων που πλουτίζουν χωρίς να το αξίζουν….

Υ.Σ. Αλήθεια ψάχνουμε να αφορίσουμε τους κερδοσκόπους των διεθνών αγορών που αισχροκερδούν εις βάρος της χώρας μας και δεν ρίχνουμε πρώτα στον Καιάδα τους δικούς μας κερδοσκόπους και απατεώνες;