Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2012

Μετά από αίτημα Καρανίκα έτοιμο το προσχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για οπλίτες γιατρούς στα Περιφερειακά Ιατρεία

Ηλίας Καρανίκας: «Κανένα αγροτικό ιατρείο χωρίς γιατρό!»
Γιάννης Ραγκούσης: «Με Προεδρικό Διάταγμα που προωθείται θα διατίθενται οπλίτες γιατροί στα Περιφερειακά Ιατρεία»Ανακοινώνεται ότι ο Βουλευτής Ευρυτανίας Ηλίας Καρανίκας συνεχίζοντας τις προσπάθειες για εξασφάλιση βασικών παροχών Υγείας στις απομονωμένες περιοχές της Ευρυτανίας αλλά και ολόκληρης της χώρας γενικότερα, κατέθεσε την υπ' αριθμό 563/24-2-2012 Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, σχετικά με τη στελέχωση των Περιφερειακών Ιατρείων των απομακρυσμένων περιοχών από γιατρούς που υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία.
Η Ερώτηση συζητήθηκε στην συνεδρίασης της 5ης Μαρτίου της Ολομέλειας της Βουλής με τον κ. Καρανίκα και τα αποτελέσματα υπήρξαν εξαιρετικά θετικά, καθώς ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας διαβεβαίωσε ότι έχει ήδη έτοιμο το προσχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο θα υλοποιηθεί η πρόταση του Ευρυτάνα Βουλευτή.
Συγκεκριμένα, ο κ. Καρανίκας ανεβαίνοντας στο βήμα ανέλυσε την υφιστάμενη κατάσταση ως εξής:
«Κύριε Υπουργέ, το δικαίωμα του κάθε πολίτη για ίση πρόσβαση στην Υγεία φαίνεται ότι δεν είναι τόσο αυτονόητο ή τόσο πασιφανές γιατί υπάρχουν περιπτώσεις, που εξαρτώνται και από την απόσταση, κατά τις οποίες ορισμένοι συμπολίτες μας είναι λιγότερο ίσοι…. Μετά την ψήφιση του νόμου 4024/2011 με τον οποίο καταργήθηκαν όλα τα κίνητρα τα οποία έκαναν προτιμητέα τα περιφερειακά άγονα ιατρεία, παρουσιάζεται έλλειψη ενδιαφέροντος των γιατρών να τα στελεχώσουν, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στους συμπολίτες μας. Και πρέπει να γνωρίζουμε, πρώτον, ότι σε αυτές τις περιοχές οι συμπολίτες μας είναι υπερήλικες –αυτοί έχουν μείνει– και  δεύτερον, έχουν πολλά περισσότερα προβλήματα –οικονομικά, κοινωνικά, δεν μπορούν να μετακινηθούν– κι αν βάλω και την περιοχή μου, έχουν και πρόβλημα πρόσβασης προς το κέντρο γιατί έχουν σταματήσει οι συγκοινωνίες να κάνουν τα δρομολόγιά τους…
…Πρέπει να γνωρίζουμε δύο πράγματα: Για να σώσουμε έναν ασθενή πρέπει πρώτον να υπάρχει ένας γιατρός να δώσει τις πρώτες βοήθειες και δεύτερον, να μπορεί να κάνει τη διακομιδή ταχύτατα. Μετά από προσπάθειες δικές μας και με τη συμβολή των Υπηρεσιών κατορθώσαμε να στείλουμε δύο ασθενοφόρα στο Δήμο Αγράφων για την ταχεία διακομιδή. Μένει, όμως, το θέμα των γιατρών. Δεν μπορεί να υποχρεωθεί ένας γιατρός να πάει σε ένα ιατρείο αν δεν το θέλει…
…Θα μπορούσε λοιπόν ο Στρατός, με τους στρατεύσιμους οπλίτες γιατρούς, να καλύψει ακριβώς άγονες, ορεινές, παραμεθόριες και νησιωτικές περιοχές με γιατρούς που υπηρετούν τη θητεία τους. Μετά τη βασική τους εκπαίδευση θα μπορούσαν να καλύψουν τέτοιου είδους περιοχές. Πιστεύω ότι ο στόχος της Πολιτείας πρέπει να είναι μόνο ένας: Κανένα περιφερειακό ιατρείο χωρίς γιατρό. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος».
Απαντώντας ο Υπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Η δυνατότητα στελέχωσης περιφερειακών ιατρείων δυσπρόσιτων και απομονωμένων περιοχών από οπλίτες γιατρούς αποτελεί πράγματι σήμερα για εμάς προτεραιότητα. Έχει ετοιμαστεί ένα σχέδιο απάντησης για την ερώτησή σας που περιέχει μια σειρά από αναλυτικά, αλλά και πολύ συγκεκριμένα στοιχεία.
Ως Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μπορούμε να συνδράμουμε πιο δραστικά το Υπουργείο Υγείας στην επίλυση του προβλήματος αυτού, αξιοποιώντας πλήρως τη διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 40, του ισχύοντος Στρατολογικού Νόμου. Στη διάταξη αυτή προβλέπεται η δυνατότητα έκδοσης προεδρικού διατάγματος μετά από πρόταση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Υγείας ή Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με το οποίο οπλίτες γιατροί μπορούν να διατίθενται σε περιφερειακά ιατρεία ή κέντρα υγείας και αγροτικά ιατρεία επίσης, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν ήδη διανύσει τη βασική και ειδική στρατιωτική τους εκπαίδευση, δηλαδή τους τρεις-τέσσερις πρώτους μήνες της στρατιωτικής τους θητείας.
Έχω ήδη ζητήσει από τη Διεύθυνση Στρατολογίας του ΓΕΕΘΑ, την άμεση υποβολή σχεδίου προεδρικού διατάγματος βάσει της διάταξης του ισχύοντος Στρατολογικού Νόμου, προκειμένου να αποκτήσουμε ένα πλήρες, σύγχρονο και στέρεο νομικό πλαίσιο που χωρίς να προκαλεί –και το τονίζω αυτό– το παραμικρό πρόβλημα στην επιχειρησιακή ετοιμότητα των μονάδων, να μεγιστοποιεί τον κοινωνικό ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων παρέχοντας στον επιστήμονα οπλίτη γιατρό κίνητρα τόσο για εποικοδομητική στρατιωτική θητεία όσο και για την προσφορά στην κάλυψη των κοινωνικών αναγκών για υπηρεσίες υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές».
Κλείνοντας ο κ. Καρανίκας ευχαρίστησε τον Υπουργό για την άμεση ανταπόκριση και την ενδελεχή μελέτη του θέματος, και ζήτησε επιπλέον, να δοθεί η δυνατότητα στον Διοικητή κάθε νοσοκομείου να ζητάει στρατευμένους γιατρούς αμέσως μετά την πρώτη άγονη προκήρυξη κάποιας θέσης, ώστε να μην μένουν κενά τα ιατρεία. Διευκρίνισε ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να προηγούνται οι ανάγκες του στρατού αλλά και ότι πρέπει να επιτευχθεί ο στόχος να ΜΗΝ μείνει κανένα περιφερειακό ιατρείο χωρίς γιατρό «για να μπορούν οι συμπολίτες μας να νιώθουν τουλάχιστον ασφαλείς από πλευράς υγείας», όπως χαρακτηριστικά είπε.