Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Συνέδριο πνευματικής ανάτασης & πηγή αισιοδοξίας για το μέλλον

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Καρπενήσι από την Παρασκευή 7 μέχρι την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011, το Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Όσιος Ευγένιος ο Αιτωλός και αι Σχολαί των Αγράφων κατά την Τουρκοκρατίαν».
Οργανωτής του Συνεδρίου, που έλαβε χώρα στην αίθουσα «Όσιος Ευγένιος», που βρίσκεται κάτω από τον ιστορικό Ι. Ναό της Αγίας Τριάδος, ήταν ο Σύνδεσμος «Ευγένιος ο Αιτωλός», με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος- Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας και την Ιερά Μητρόπολη Καρπενησίου.



Το Πρόγραμμα του Συνεδρίου περιελάμβανε σαράντα πέντε εισηγήσεις με εισηγητές καθηγητές Πανεπιστημίου, ιστορικούς ερευνητές και λογίους, οι οποίοι έχουν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και ευδόκιμη ενασχόληση με την σημαντική αυτή περίοδο του εθνικού μας βίου.
Υπό των όρο «Σχολαί των Αγράφων» περιελήφθησαν οι Σχολές Γραμμάτων Καρπενησίου, Βραγγιανών, Κερασοχωρίου, Δομιανών, Αγίας Τριάδος, Βράχας, Φουρνάς, Προυσού, Μεγάλου Χωριού, Ιερής Μονής Τατάρνης, Καστανέας Αγράφων Ευρυτανίας και Ρεντίνας Θεσσαλίας, που τότε ανήκε στον ίδιο γεωγραφικό χώρο.
Οι εισηγήσεις αναφέρθησαν στην λειτουργία, την ακτινοβολία των Σχολών, τους διδάξαντες Διδασκάλους του Γένους, τα διδασκόμενα μαθήματα, τους εκτός Ευρυτανίας διαπρέψαντες μαθητές των Σχολών αυτών και γενικότερα την κατάσταση της Παιδείας στην Ευρυτανία κατά τους δυσχερείς εκείνους για το Γένος χρόνους. Ενδιαφέρουσα ήταν η αναφορά και σε διδασκάλους των πρώτων μετά την απελευθέρωση χρόνων, οι οποίοι ευλόγως θεωρούνται επίγονοι των Διδασκάλων του Γένους.
Διά των εισηγήσεων εφωτίσθη αρκούντως η περίοδος της δουλείας και κατεδείχθη η συμβολή της Παιδείας και η κεφαλαιώδης προσφορά των διδασκάλων, οι οποίοι συνέβαλαν εις την αφύπνιση και επιστήριξη των υποδούλων να επιχειρήσουν και επιτύχουν και την εθνική τους αποκατάσταση.
Το συνέδριο άρχισε με αγιασμό, ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Νικολάου, την οποίαν, λόγω συμμετοχής του στις εργασίες της Ιεραρχίας, ανέγνωσε ο πρωθιερεύς του Καθεδρικού Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδος π. Παναγιώτης Αθανασιάς και προσφώνηση του εκπροσώπου της Οργανωτικής Επιτροπή κ. Παναγιώτου Βλάχου.


Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλειος Καραμπάς, ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Κωνσταντίνος Μπακογιάννης και εκπρόσωποι Επιστημονικών Συλλόγων, Σωματείων και Οργανώσεων. Επίσης, ανακοινώθηκαν χαιρετιστήρια μηνύματα του Βουλευτού Ευρυτανίας κ. Ηλία Καρανίκα και εγκρίτων Ιεραρχών και εκπροσώπων Επιστημονικών φορέων.
Τις εργασίες του Συνεδρίου, εκτός των εισηγητών και πολλών συνέδρων, οι οποίοι ήλθαν ειδικώς δια την παρακολούθηση του, με ενδιαφέρον παρακολούθησαν πολλοί κάτοικοι της πόλεως, ώστε η Αίθουσα του Συνδέσμου ήταν κατάμεστη από ακροατές. Γενικώς επί τριήμερον το Συνέδριον απετέλεσε πνευματικόν και πολιτιστικό γεγονός για την περιοχή μας με ευρύτερη ακτινοβολία.
Κατά τις εισηγήσεις του Συνεδρίου παρουσιάστηκαν και πολλά λίαν ενδιαφέροντα άγνωστα στοιχεία από την ιστορία και την πλούσια πνευματική και πολιτιστική παράδοση της Ευρυτανίας. Με πολύ ενδιαφέρον αναμένεται η έκδοση των «Πρακτικών», η οποία θα αποτελέσει συμβολή σημαντική στην ιστορία και την πνευματική παράδοση και προσφορά του τόπου.
Η πρωτοβουλία του Συνδέσμου «Ευγένιος ο Αιτωλός» να οργανώσει το Επιστημονικό αυτό Συνέδριο, κρίνεται κατά πάντα επαινετή. Στη δύσκολη περίοδο που διέρχεται ο τόπος με την οικονομική κρίση και τις περί αυτής συζητήσεις, το Συνέδριο απετέλεσε μια όαση πνευματικής αναψυχής και πνευματικής ανατάσεως, μια πηγή αισιοδοξίας για το μέλλον.
Οι εργασίες του Συνεδρίου έκλεισαν με τις απονομές τιμητικών επαίνων σε ευεργέτες, υποστηρικτές και εκλεκτών συμπατριωτών μας που κοπίασαν και έβαλαν ο καθένας, από την δική του πλευρά, ένα μικρό λιθαράκι για τον Σύνδεσμο, τα τελευταία σχεδόν 50 χρόνια.