Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Την επέκταση του χωροταξικού των ιχθυοκαλλιεργειών στην Ευρυτανία, ζήτησε με παρέμβασή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Λάμπρος Τσιτσάνης

Την επέκταση του χωροταξικού των ιχθυοκαλλιεργειών στην Ευρυτανία, ζήτησε με παρέμβασή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ευρυτανίας κ. Λάμπρος Τσιτσάνης. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Τσιτσάνης, στο Π.Σ. που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στην Λαμία ζήτησε την επέκταση του χωροταξικού των υδατοκαλλιεργειών και στα εσωτερικά ύδατα (λίμνες, ποτάμια), στα πλαίσια της οικονομικής – εμπορικής και αγροτουριστικής ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας αλλά και γενικότερα της Στερεάς Ελλάδας,
 επισημαίνοντας ότι έτσι δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, που έχει ανάγκη ο ορεινός Νομός μας και μάλιστα σε μια δύσκολη εποχή που η οικονομική κρίση είναι σε εξέλιξη και επί πλέον ότι η ιχθυοκαλλιέργειες στην Ευρυτανίας και ιδιαίτερα της πέστροφας είναι η γνησιότερη και η πλέον υγιεινή των Ελληνικών υδάτων.


Η επιστολή –παρέμβαση του κ. Τσιτσάνη έχει ως εξής:

Κύριε Πρόεδρε,


Κατ΄ αρχάς θέλω να τονίσω ότι είναι θετικό το γεγονός ότι σήμερα συζητάμε εδώ το τόσο σημαντικό θέμα υδατοκαλλιεργειών.


Η Ευρυτανία είναι ο μοναδικός Νομός-Περιφερειακή Ενότητα που δεν έχει θάλασσα. Έχει όμως ποτάμια με καθαρά και γάργαρα νερά και τη μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας, τη λίμνη των Κρεμαστών.


Γι’ αυτό κύριε Πρόεδρε της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, κύριε Μπέτσιο, προτείνουμε να συμπεριλάβετε στην Εισήγησή σας την επέκταση του χωροταξικού των υδατοκαλλιεργειών και στα εσωτερικά ύδατα (λίμνες, ποτάμια), στα πλαίσια της οικονομικής – εμπορικής και αγροτουριστικής ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας αλλά και γενικότερα της Στερεάς Ελλάδας.


Θα ήθελα να επισημάνω εδώ ότι δημιουργούνται έτσι νέες θέσεις εργασίας, που έχει ανάγκη ο ορεινός Νομός μας και μάλιστα σε μια δύσκολη εποχή που η οικονομική κρίση είναι σε εξέλιξη.


Επί πλέον να υπογραμμίσω ότι η ιχθυοκαλλιέργειες στην Ευρυτανίας και ιδιαίτερα της πέστροφας είναι η γνησιότερη και η πλέον υγιεινή των Ελληνικών υδάτων.


Εξ άλλου υπάρχει η κατάλληλη υποδομή που λειτουργούσε τέτοιες μονάδες η ‘’Ευρυτανία Α.Ε.’’ όπως στον Τριπόταμο, στα Περουλέϊκα Δυτικής Φραγκίστας και στο Γαύρο Μ. Χωριού.


Σήμερα βεβαίως λειτουργούν ιδιωτικές μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας σε διάφορα σημεία όπως: στο Αγραφιωτόρεμα, στην Αγία Τριάδα, στην Αγία Παρασκευή Δομιανών και στο Κεφαλόβρυσο Καρπενησίου (πέστροφα).


Τέλος θέλω να τονίσω ότι υπάρχουν και σε άλλα σημεία πηγές με αρκετό γάργαρο νερό που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν μικρές και μεγάλες μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών.


Ευχαριστώ πολύ,

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος


Τσιτσάνης Λάμπρος