Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Ποια γλώσσα μιλάει το παγκόσμιο χωριό;

Γράφει ο Γιώργος Σταυράκης

Στην εποχή του μεγάλου Σαίξπηρ, και πριν την ανακάλυψη της Αμερικής, την Αγγλική γλώσσα την μιλούσαν περίπου δέκα εκατομμύρια άνθρωποι. Σήμερα, 500 χρόνια μετά, από επίσημα στατιστικά στοιχεία υπολογίζεται ότι η Αγγλική είναι μητρική γλώσσα σε εξακόσια εκατομμύρια ανθρώπους περίπου.


Γεωγραφικά είναι η πλέον διαδομένη γλώσσα σε όλη την υφήλιο, αφού εκτός από τα 600 εκατ. ομιλείται ως δεύτερη γλώσσα και από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους ακόμα σε όλα τα μήκη της γης. Η στατιστική που μας δίνει ο εκδοτικός οίκος HEINNEMAN της Αγγλίας για τους Έλληνες ηλικίας κάτω των σαράντα ετών, μας δείχνει ότι την Αγγλική γλώσσα την ομιλεί το 33% από μέτρια έως καλά, και μόνο περίπου το 8% από αυτό το νούμερο έχει άριστη ευχέρεια σε οποιοδήποτε επίπεδο μέσα και έξω από την Ελλάδα. Αντίθετα, η Ελληνική γλώσσα σαν μητρική ομιλείται από το 3% ανάμεσα στο σύνολο των γλωσσών που ομιλούνται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θα σας φανεί ίσως απίστευτο ότι σε παγκόσμια κλίμακα ο ένας στους εφτά μιλάει αγγλικά. Το 75% της εμπορικής αλληλογραφίας και το 60% των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων γίνονται στην αγγλική. Τα δύο τρίτα όλων των επιστημόνων της γης διαβάζουν και γράφουν στην αγγλική. Για παράδειγμα η Ιαπωνία και η Κίνα, με τις χώρες του Αραβικού κόσμου, στη διπλωματία, στο εμπόριο, και την τεχνολογία διαπραγματεύονται στα αγγλικά.

Οι περισσότεροι γιατροί σε όλο τον κόσμο ξοδεύουν ένα μεγάλο μέρος από το χρόνο τους μαθαίνοντας την αγγλική, παράλληλα με τις σπουδές στην επιστήμη τους. Σήμερα η αγγλική καθιέρωσε σαν η γλώσσα της οικονομίας, της διπλωματίας, της τεχνολογίας, του αθλητισμού, των θαλασσίων και αεροπορικών συγκοινωνιών, και τέλος των ηλεκτρονικών συστημάτων, όπως το διαδίκτυο (internet). Βλέπουμε, για παράδειγμα, αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας να κάνουν δηλώσεις στην αγγλική χωρίς κανένα πρόβλημα γοήτρου. Έχει κερδίσει την παγκόσμια αποδοχή, χωρίς αυτό να σημαίνει καθόλου ότι οι άλλες ιστορικές γλώσσες θα χάσουν την πολιτισμική αξία τους. Η Γαλλική γλώσσα για παράδειγμα που θεωρείτω η γλώσσα της διπλωματίας και του σαλονιού έχει από πολλές δεκαετίες υποχωρήσει πολύ στις προτιμήσεις άλλων λαών. Αυτή η πραγματικότητα σε ένα παγκόσμιο «χωριό» (globalization) επιβεβαιώνει μια αναγκαιότητα.

Οι μικροί λαοί, όσο σπουδαία και ιστορική και αν είναι η γλώσσα τους, αν θέλουν να συμμετέχουν με τις ίδιες προοπτικές στο παγκόσμιο γίγνεσθαι πρέπει να μαθαίνουν καλά, τουλάχιστον μια «κυρίαρχη» ξένη γλώσσα.

Μπορεί οι ξένες γλώσσες να ήταν στο παρελθόν μέσο προβολής για την κοινωνική ελίτ άλλων εποχών, σήμερα όμως αποτελούν την αιχμή του δόρατος. Χωρίς την καλή γνώση μας ή δύο, ξένων γλωσσών η προοπτική των πτυχιούχων για επαγγελματική αποκατάσταση είναι πολύ φτωχή.

Η άριστη γνώση π.χ. της αγγλικής γλώσσας δεν ανοίγει μόνον το δρόμο για επαγγελματική καταξίωση, αλλά συγχρόνων ανοίγει και τις πόρτες για κατανόηση και μελέτη ενός ευρύτερου πολιτισμού εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων. Όχι μόνο του ελληνικού.

Με αυτήν την προσέγγιση οι λαοί θα συμβάλλουν στην καλύτερη διανθρώπινη επικοινωνία και θα σβήσουν προκαταλήψεις και φοβικά σύνδρομα που πηγάζουν από την άγνοια και την έλλειψη καλής συνεννόησης ανάμεσα στους λαούς του κόσμου.