Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Θάνος Τσαντήλας: «…η εθνική συλλογική προσπάθεια καθίσταται πιο αναγκαία από ποτέ»

Στις εορταστικές εκδηλώσεις μνήμης για την 67η Επέτειο της σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου της Ελεύθερης Ελλάδας στις Κορυσχάδες, παραβρέθηκε και απεύθυνε χαιρετισμό ο κ. Θάνος Γ. Τσαντήλας, εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας.



Στη συνέχεια σας παραθέτουμε την σύντομη ομιλία του κ. Τσαντήλα:

Κύριε Δήμαρχε,

Αρχές του Τόπου,

Κυρίες & Κύριοι

Ο εορτασμός μιας επετείου αποκτά αληθινή σημασία, όταν αξιοποιείται ως μια ευκαιρία ουσιαστικής απόδοσης τιμής σ' όσους αγωνίστηκαν την κρίσιμη ώρα για την εθνική ενότητα, την λαϊκή κυριαρχία και τελικά την ελευθερία, έννοιες που αναφέρονται αυτολεξεί, άλλωστε, στο ιστορικό ψήφισμα του Εθνικού Συμβουλίου της Ελεύθερης Ελλάδας.

Και ουσιαστική απόδοση τιμής είναι όταν, πέραν των συγκινητικών πανηγυρικών εορτασμών μνήμης, όπως ο σημερινός, αναζητούμε στην συμπεριφορά και στις πράξεις που τιμούμε, το νόημά τους.

Ποιο λοιπόν ήταν το νόημα αυτό; Αυτό, που είχε να κάνει με την εθνική συλλογική προσπάθεια, χωρίς την οποία η αγωνιστικότητα του καθενός ξεχωριστά θα ερχόταν τότε σε δεύτερη μοίρα.

Εξήντα επτά χρόνια πριν το Εθνικό Συμβούλιο καθρέφτιζε τον επικό αγώνα της Αντίστασης για την απελευθέρωση της χώρας και την λαοκρατική αναγέννηση της Ελλάδας. Ήταν μια εθνική μυσταγωγία, που από τους Κορυσχάδες ακτινοβολούσε σ' όλη τη χώρα. Μήνυμα απλό, κρυστάλλινο, ξεκάθαρο.

Εξήντα επτά χρόνια μετά, το μήνυμα αυτό είναι η κληρονομιά του λαού μας, ολοζώντανη και για το σήμερα. Για το σήμερα που οι συνθήκες είναι βεβαίως τελείως διαφορετικές από εκείνες της εποχής του κινήματος της Εθνικής Αντίστασης, καθώς δεν απειλούμαστε πια από την εισβολή τυχόν ναζιστικών ή φασιστικών μεραρχιών. Που παραταύτα, όμως, μέσα στο θολό και το γκρίζο τοπίο που ζούμε, η εθνική συλλογική προσπάθεια καθίσταται πιο αναγκαία από ποτέ με γνώμονα την Εθνική Συνεννόηση που πρέπει όσο είναι ακόμη καιρός να επιλέξουμε και όχι να μας επιβληθεί τελικά από ξένους παράγοντες.

Εθνική Συνεννόηση με σκοπό την διασφάλιση αγαθών και αξιών που τείνουμε να απωλέσουμε, όπως την ελευθερία, την ασφάλεια και τη δικαιοσύνη, έννοιες αδιαίρετες, καθώς δεν υπάρχει δικαιοσύνη χωρίς ελευθερία και δεν υπάρχει ελευθερία χωρίς ασφάλεια. Κυρίως, δε, να διασφαλίσουμε την ελευθερία του Έλληνα από την ανάγκη, γιατί κανείς δεν είναι πραγματικά ελεύθερος όταν πεινά, όταν ασθενεί αβοήθητος και όταν είναι κοινωνικά εξαθλιωμένος.

Ο σημερινός εορτασμός, με τον οποίο τιμούμε την σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου της Ελεύθερης Ελλάδας, μας υπενθυμίζει ότι πάντα θα υπάρχει ένα χρέος και ένα πεδίο αντίστασης!

Σας ευχαριστώ θερμά.