Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Περιβαλλοντική επίσκεψη, για αναγνώριση φυτών, από το ΚΠΕ Καρπενησίου

Το ΚΠΕ Καρπενησίου, στα πλαίσια του προγράμματος Δια Βίου Μάθησης Ενηλίκων υλοποίησε την Κυριακή 22 Μαΐου 2011 περιβαλλοντική επίσκεψη στο Προπονητικό Κέντρο όπου πραγματοποιήθηκε Αναγνώριση φυτών. Οδηγός μας ήταν ο κ. Φωτιάδης Γεώργιος, Δασολόγος, Διδάσκων Βοτανικής στο ΤΕΙ Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Καρπενησίου και στο αντίστοιχο τμήμα της Δράμας. Βρέθηκε μεγάλο πλήθος φυτών (άνω των 50) και μας εξηγήθηκε ότι η Ελλάδα είναι ένας παγκόσμιος παράδεισος Βοτανικής.

 Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι σε ολόκληρη την Μεγάλη Βρετανία, υπάρχουν 1.000 είδη φυτών και 1 ενδημικό (φυτό που υπάρχει μόνο εκεί), αντίθετα μόνο στο Βελούχι υπάρχουν περίπου 1.700 είδη φυτών και 5 ενδημικά (δηλαδή αυτά τα πέντε φυτά υπάρχουν μόνο στο Βελούχι και πουθενά αλλού στον πλανήτη μας). Εξηγήθηκαν επίσης θέματα όπως ο πολλαπλασιασμός των φυτών, η ονοματολογία τους που σε κάποιες περιπτώσεις ανάγεται στην Αρχαία Ελλάδα, οι χρήσεις τους, οι συνήθως βλαβερές συνέπειες της υιοθέτησης ξενόφερτων φυτών, καθώς και τα ειδικά γνωρίσματά κάθε φυτού, που τα κάνει να ξεχωρίζει από άλλα είδη. Στο τέλος της γνωριμίας, κάποιοι χαλάρωσαν με μία βόλτα με ποδήλατο, ενώ κάποιοι άλλοι προέβησαν στη συλλογή βοτάνων, κυρίως θυμαριού. (Στη φωτογραφία ο κ. Φωτιάδης, ενώ δείχνει ένα μικροσκοπικό φυτό).
Υπενθυμίζετε ότι την Κυριακή 29 Μαΐου 2011, θα πραγματοποιηθεί Γνωριμία με το υδάτινο οικοσύστημα και την παραδοσιακή διαχείριση νερού στον Τόρνο Ευρυτανίας (39 χιλιόμετρα από Καρπενήσι). Θα γίνει Πεζοπορία, Επίσκεψη σε λαογραφικό Μουσείο, Επίδειξη λειτουργίας υδάτινου δικτύου και παραδοσιακού Υδρόμυλου.  Η αναχώρηση θα γίνει στις 11:00 πμ από το ΚΠΕ (που στεγάζεται στη Μαθητική Εστία Καρπενησίου). Οι κάτοικοι του Τόρνου έχουν φτιάξει - αναδείξει ένα ολόκληρο δίκτυο μονοπατιών στην περιοχή τους, μήκους άνω των 20 χιλιομέτρων και επίσης στην περιοχή υπάρχει το φαράγγι Κλήμης Τσατσαράγκος (κάποιοι το αναφέρουν επίσης ως το μικρό Πάντα βρέχει, λόγω του φαινομένου των νερών που στάζουν).