Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος και Γιάννης Γκιόκας κατέθεσαν αναφορά στη βουλή με την καταγγελία των Γονιών του 2θέσιου Δημοτικού Σχολείου Γρανίτσας

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος και Γιάννης Γκιόκας κατέθεσαν αναφορά στη βουλή με την καταγγελία των Γονιών του 2θέσιου Δημοτικού Σχολείου Γρανίτσας για το ότι στο Νομό Ευρυτανίας καταργούνται τα ολοήμερα τμήματα όλων των Δημοτικών Σχολείων εκτός Καρπενησίου:



Η Καταγγελία των γονιών του 2/θέσιου Δημοτικού Σχολείου Γρανίτσας Ευρυτανίας για την κατάργηση των Ολοήμερων Τμημάτων

ΠΡΟΣ:

-Το Δ/ντη Δ/νσηςΑ/θμιας Εκπαίδευσης Ν Ευρυτανίας

- Τον Περιφερειακό Δ/ντή Εκπ/σης Στερεάς Ελλάδας

ΚΟΙΝ: - Υπουργείο Παιδείας

-Δήμαρχο και δημ. Συμβούλιο Αγράφων

- Σύλλογο Εκπ/κών Α/θμιας Εκπ/σηςΝ. Ευρυτανίας

- Δημοτικά Σχολεία και Συλλόγους Γονέων Ευρυτανίας

- Μ.Μ.Ε. και μαζικούς φορείς

Εμείς που υπογράφουμε παρακάτω, όλοι οι γονείς του 2/θέσιου Δημοτικού Σχολείου Γρανίτσας Ευρυτανίας,

Καταγγέλλουμε την πρωτοφανή και ανάλγητη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να καταργήσει το σύνολο σχεδόν των ολοήμερων σχολείων της ελληνικής υπαίθρου αφού κανένα ολιγοθέσιο δημοτικό σχολείο δεν πληροί τις προϋποθέσεις που θέτει η σχετική εγκύκλιος. Μετά τη συνεχή υποβάθμιση του εισοδήματος και της ζωής μας, μετά από τόσες συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων, μετά την κατάργηση του δικαιώματος να διαλέγουν τα παιδιά μας 2η ξένη γλώσσα, στην Ευρυτανία καταργούνται όλα τα Ολοήμερα Τμήματα των Δημοτικών Σχολείων εκτός Καρπενησίου: Αγίου Γεωργίου, Βαλαώρας, Γρανίτσας, Δαφνούλας, Δυτικής Φραγκίστας, Καστρακίου, Κρέντης, Παλαιοκατούνας, Πλατάνου, Ραπτοπούλου και Φουρνάς, δηλαδή το 73,33% των Ολοήμερων της Ευρυτανίας.

Νιώθουμε αγανάκτηση που τα παιδιά μας θα αντιμετωπιστούν για άλλη μια φορά σαν παιδιά ενός κατώτερου θεού: Ενώ παλεύουν σε μια αίθουσα ένας δάσκαλος και οι μαθητές τριών τάξεων με συνδιδασκαλία να κατακτήσουν τη γνώση, ενώ το Υπουργείο δεν έστειλε ποτέ καθηγητή για να διδαχτούν και όχι να διαλέξουν δεύτερη ξένη γλώσσα, τώρα αποκλείονται από κάθε ευκαιρία να μελετήσουν και να εμπεδώσουν τα μαθήματα που διδάσκονται το πρωί.

Αναρωτιόμαστε, αλήθεια, έχει δικαίωμα το παιδί του αγρότη, του κτηνοτρόφου, ακόμα και του αναλφάβητου γονέα να έχει ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση;

Είμαστε αντίθετοι σε κάθε μέτρο που «φτωχαίνει» το δημόσιο σχολείο για όλα τα παιδιά, τα παιδιά των πόλεων και των χωριών, των εργαζόμενων, των ανέργων και των αγροτών. Ζητάμε έτσι κι αλλιώς να αποσυρθούν τώρα οι εγκύκλιοι και για το ολοήμερο σχολείο και για την επιλογή της 2ης ξένης γλώσσας, ως απαράδεκτες.

Έχουμε όμως ένα λόγο παραπάνω να καταγγέλλουμε το κλείσιμο των ολοήμερων τμημάτων των ορεινών, αγροτικών, νησιωτικών και ευπαθών περιοχών, γιατί αποτελεί πλήγμα για τον αγροτικό κόσμο, πλήγμα για τις ίσες ευκαιρίες στη μάθηση των παιδιών μας, ειδικά μετά από τόσες εξαγγελίες για εξαίρεση και ειδική μεταχείριση των ευπαθών και δυσπρόσιτων περιοχών.

Έχουμε κάθε λόγο να θεωρούμε ότι ίσες ευκαιρίες δε σημαίνει ισοπέδωση των κριτηρίων. Τα παιδιά που φοιτούν στα ολιγοθέσια, δυσπρόσιτα, ορεινά και νησιωτικά σχολεία, η πλειοψηφία των παιδιών του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου έχουν απόλυτη ανάγκη έναν παραπάνω δάσκαλο να τα βοηθήσει να κατανοήσουν καλύτερα, να μελετήσουν, να καλύψουν τα κενά τους και όχι να τα «φυλάξει», κι εμείς οι γονείς τους αδιαφορούμε αν το Υπουργείο Παιδείας βρήκε αυτόν τον τρόπο για να κάνει «οικονομία».

Αδιαφορούμε και αγανακτούμε. Θα φωνάξουμε και θα παλέψουμε για τα δικαιώματα των παιδιών μας. Θα παλέψουμε για τις ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση. Για ένα σχολείο που να τους αξίζει.

Διαφορετικά θα ντρεπόμασταν για την αδράνειά μας. Θα ντρεπόμασταν να τα κοιτάξουμε στα μάτια.

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να ανακαλέσει την απαράδεκτη απόφασή του.

Ζητάμε να λειτουργήσουν όλα τα Ολοήμερα Τμήματα της Ευρυτανίας.

Να μη γίνει καμία άλλη συγχώνευση- κατάργηση σχολείων.

Καλούμε όλους τους γονείς και τους φορείς του Νομού μας σε συντονισμένο αγώνα.

Καλούμε τις δημοτικές αρχές σε συμπαράσταση.

Οι γονείς του 2/θέσιου Δημοτικού
Σχολείου Γρανίτσας Ευρυτανίας