Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Με επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου του Εκπαιδευτικού και δημοσιογράφου Κώστα Μήτσιου, που εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο ΠΑΛΜΟΣ - Διδάσκει και προβληματίζει

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή 19 Ιουνίου 2011, η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Κώστα Μήτσιου με τίτλο «Απόπειρα Επικοινωνίας», από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΛΜΟΣ.

Στην αίθουσα, του ΕΥΓΕΝΙΟΥ ΑΙΤΩΛΟΥ, το κοινό παρακολούθησε με μεγάλη προσοχή τους εκλεκτούς ομιλητές, τον Καθηγητή του Πάντειου Πανεπιστημίου Κλεομένη Κουτσούκη, την εκδότρια Βασιλική Φεγγούλη, τον εκπαιδευτικό και συγγραφέα Γιώργο Αθανασιά που έκανε και την παρουσίαση και φυσικά τον συγγραφέα του βιβλίου Κώστα Μήτσιο.


Συντονίστρια της παρουσίασης ήταν η εκπαιδευτικός Χριστίνα Μήτσιου, θυγατέρα του κ. Μήτσιου, η οποία μετά από ένα σύντομο χαιρετισμό και αφού ξεδίπλωσε τις πτυχές της συγγραφικής προσωπικότητας του συγγραφέα, έδωσε τον λόγο στον Πανεπιστημιακό Δάσκαλο Κλεομάνη Κουτσούκη. Ο Καθηγητής της Παντείου αναφέρθηκε με τα θερμότερα λόγια στον ακούραστο και πάντα δημιουργικό δάσκαλο κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην προσφορά του μέσα από το συγγραφικό και πολλαπλώς ωφέλιμο δημοσιογραφικό του έργο.

Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε η εκδότρια και Δ/ντρια του ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΥ ΠΑΛΜΟΥ, Θεολόγος Βασιλική Φεγγούλη η οποία χαρακτήρισε, ακένωτη πηγή γνώσης και ορθής ενημέρωσης την συγγραφική και δημοσιογραφική παραγωγή του εκλεκτού της συνεργάτη, που για μια δεκαετία τώρα αρθρογραφεί στην εφημερίδα της. «Πέραν της καθοριστικής συνεισφοράς του, στο όμορφο αλλά και δύσκολο ταξίδι της εφημερίδας μας, στη στράτα της ενημέρωσης, ο κ. Κώστας Μήτσιος, υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια για μένα και ένας σπουδαίος δάσκαλος του δημοσιογραφικού λειτουργήματος», τόνισε με έμφαση η κ. Φεγγούλη. «Έμπειρος στην άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, βαθύς γνώστης της ευαγγελικής διδασκαλίας αλλά και υπεύθυνος εκτιμητής της σύγχρονης πραγματικότητας και της καθημερινότητας, ο Κώστας Ηλ. Μήτσιος, με τα 120 αυτοτελή κείμενα του, που επιλέγησαν για το βιβλίο αυτό, προσφέρει στον αναγνώστη μια ξεχωριστή θεματολογία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, εμπλουτισμένη με αρκετά ευρυτανικά χαρακτηριστικά. Το περιεχόμενο αυτού του βιβλίου, που με πολύ μεράκι και σεβασμό επιμεληθήκαμε και εκτυπώσαμε στα offset τυπογραφεία μας, είναι εξαιρετικό και θεωρούμε σίγουρο το γεγονός ότι θα αποδώσει καλούς καρπούς» συνέχισε η εκδότρια και κατέληξε: «Το να πάρεις κάποια κείμενα και να τα κάνεις βιβλίο, είναι μια διαδικασία δύσκολη αλλά και επίπονη. Το να επιμεληθείς όμως και να εκτυπώσεις με πολύ μεράκι, με τα χέρια σου, ένα βιβλίο, δικού σου ανθρώπου, έχει ξεχωριστή σημασία, είναι κάτι αλλιώτικο για σένα»

Ο Γιώργος Αθανασιάς με τον δικό του ξεχωριστό αφηγηματικό τρόπο, εξήρε την προσπάθεια τόσο του συγγραφέα όσο και της εκδότριας τονίζοντας ότι αποτελεί ύψιστη τιμή γι΄ αυτόν, το γεγονός, ότι κλήθηκε… ότι του ανατέθηκε, να είναι ένας από τους πρωταγωνιστές της εκδήλωσης. Ο γνωστός συγγραφέας και Πρόεδρος του Γηροκομείου Καρπενησίου αναφερόμενος στον κ. Μήτσιου και την έκδοση του βιβλίου είπε: «Ο συγγραφέας του βιβλίου «ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ», που παρουσιάζεται σήμερα, ενός βιβλίου που αποστάχτηκε από το χρόνο… ενός βιβλίου, που αποτελεί ανθολόγημα επιλεγμένο και μοναδικό… ενός βιβλίου, που είναι αποτέλεσμα και προϊόν μιας πλειάδας δημοσιευμάτων του στη στήλη «ΣΤΟΝ ΠΑΛΜΟ της Εβδομάδας» της έγκριτης εφημερίδας «ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΣ ΠΑΛΜΟΣ» καταθέτει τις απόψεις του, τις προτάσεις και τις παραινέσεις του με τρόπο ευθύ και όχι υστερόβουλο…

Με τρόπο, που αντικατοπτρίζει την προτροπή να «διαπραγματευτούμε» τον κοινωνικό μετασχηματισμό, προκειμένου να μεταβούμε από τη σφαίρα του φυσικού στη σφαίρα του κοινωνικού…

Με τρόπο, που σε καμιά περίπτωση να μην θυμίζουν της νύχτας την ανήμπορη δροσοσταλιά, όπου, σαν βγει ο ήλιος της αυγής, την παίρνει… την αρπάζει, την κλέβει και πάει καλιά της…

Με τρόπο, που τιμά το διάβα του στης ζωής τα δύσκολα, αλλά ιδιαίτερα δημιουργικά μονοπάτια…

Με τρόπο ντόμπρο, ίσιο και σταράτο, που, διαβάζοντάς τα, νοιώθεις να ατενίζεις των βουνών μας τα ευθυτενή, τα λεβεντόκορμα ελάτια…

Με τρόπο τόσο ειλικρινή, που μελετώντας τα νομίζεις, ότι βλέπεις, ότι θωρείς, ότι αγκαλιάζεις αυτή την ίδια την αλήθεια…»

Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση του βιβλίου ευχήθηκε από τα βάθη της ψυχής του και με όλο του το είναι, το «ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ», να βρει μια θέση στην καρδιά μας και την θέση που του ταιριάζει στη βιβλιοθήκη μας, και για τον συγγραφέα υγεία, ανεξάντλητο νου, δύναμη… δύναμη πολλή και συνεχή κατάθεση ψυχής…»

Ο συγγραφέας Κώστας Μήτσιος ανέλυσε περιληπτικά το περιεχόμενο του 2ου αυτού βιβλίου του, που εκδόθηκε με την ευγενική χορηγία και μέριμνα της εκδότριας του «Ευρυτανικού ΠΑΛΜΟΥ» κ. Βάσως Φεγγούλη καθότι το 1ο του βιβλίο μετά τις «Εκ βαθέων...σκέψεις και προτάσεις για την Ευρυτανία», εκδόθηκε πέρυσι από την Πανευρυτανική Ένωση.

«Απόπειρα επικοινωνίας» τόνισε με την σειρά του ο δάσκαλος, ονόμασα τη συλλογή αυτή των 120 δημοσιευθέντων άρθρων μου στον ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΠΑΜΛΟ τα οποία αποτελούν προσπάθεια επικοινωνίας με το σύγχρονο μοναχικό άνθρωπο, τον αυτονομημένο, το φοβισμένο, τον τηλεορασόπληκτο άνθρωπο. Σε εποχή υλιστική και αντιπνευματική, σε εποχή προπάντων αρνήσεως, είναι αναγκαία η φωνή του αλέκτορα. Έχουμε ανάγκη από πολλούς αλέκτορες για να αφυπνίσουν τις υπνώττουσες συνειδήσεις μας, να μας ξυπνήσουν, να θυμηθούμε και να επαναφέρουμε τις αξίες, να δούμε τι μας φοβίζει, να γίνουμε συνάνθρωποι.

Στην εποχή μας, συνέχισε ο κ. Μήτσιος, η επικοινωνία συνδέεται με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Σχεδόν όλη η πνευματική ζωή του τόπου κατάντησε να γίνει δημοσιογραφία και ο δημοσιογράφος, ο κυριότερος τύπος της πνευματικής μας ζωής. Είναι και αυτό αλάθευτο σημάδι και η καλύτερη απόδειξη της μαζοποίησης του λαού. Ιδού γιατί πρέπει οι φορείς των μέσων επικοινωνίας να έχουν βαθιά συναίσθηση του έργου τους και της κοινωνικής αποστολής τους”, είπε και κατέληξε εκφράζοντας τις ευχαριστίες τους στην εκδότρια και διευθύντρια του «Ευρυτανικού ΠΑΛΜΟΥ» κ. Βάσω Φεγγούλη, που ανέλαβε την έκδοση του βιβλίου. Ακόμη ο κ. Μήτσιος ευχαρίστησε τον πρόεδρο και το Δ.Σ. του συλλόγου Ευγένιος ο Αιτωλός, για την παραχώρηση της αίθουσας, χωριστά όπως τόνισε, τον πολιό Ποιμενάρχη, Μητροπολίτη Καρπενησίου, ο οποίος εκδαπανάται στη διαποίμανση με πολλές αντιξοότητες στην Ευρυτανία και φυσικά τον Γιώργο Αθανασιά, τον καθηγητή, τον συγγραφέα, Πρόεδρο του Γηροκομείου Καρπενησίου, τον ακραιφνή Ευρυτάνα, τον άνθρωπο της προσφοράς, που ανταποκρίθηκε ασμένως στο κάλεσμα να παρουσιάσει το πόνημά του. Επίσης ο δάσκαλος ευχαρίστησε τον Αντιπεριφερειάρχη, κ. Βασίλη Καραμπά, τον καθηγητή Πανεπιστημίου κ. Κλεομένη Κουτσούκη και τον Αντιδήμαρχο Καρπενησίου κ. Νικόλαο Σουλιώτη, οι οποίοι αναφέρθηκαν με κολακευτικά λόγια στο συγγραφέα και στο έργο του.


«Διδάσκουσα και προβληματιζομένη» χαρακτήρισε την δημοσιογραφία του Κώστα Μήτσιου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης, που έκλεισε τις ομιλίες – χαιρετισμούς της εκδήλωσης. «Ο αγαπητός Κώστας είπε ο Δεσπότης, πέραν του εκπαιδευτικού του έργου, έχει προσφέρει πολλά και από το μετερίζι της δημοσιογραφίας, μιας δημοσιογραφίας που έχει την ειδοποιό διαφορά από την δημοσιογραφία που γνωρίζουμε, καθότι ότι γράφει ο δάσκαλος και διδάσκει αλλά και προβληματίζει»

Σε έντονα φορτισμένη ατμόσφαιρα, η συντονίστρια Χριστίνα Μήτσιου, ευχαρίστησε τους ομιλητές, καθώς και τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους στην εκδήλωση και στο τέλος έκλεισε την εκδήλωση με τα παραφρασμένα λόγια του ποιητή «Κλείσε μέσα στην ψυχή σου την Ευρυτανία και θα αισθανθείς κάθε μεγαλείο»

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ.κ. Νικόλαος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας Βασίλης Καραμπάς, ο Αντιδήμαρχος Καρπενησίου κ. Νίκος Σουλιώτης, οι π. Δήμαρχοι Καρπενησίου και Φραγκίστας Δημήτρης Καρατσίκης και Θωμάς Μπόνιας, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ, κ. Κώστας Κωστόπουλος, ο Δικηγόρος Χαραλάμπης Κούτσικος, ο συγγραφέας Γιάννης Μαυρομύτης, ο φωτογράφος και ερευνητής Γιώργος Τάσιος, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι άλλων φορέων.