Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

45 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ για κατασκευή ΧΥΤΑ Πρόταση για να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και ο ΧΥΤΑ Ευρυτανίας θα κατατεθεί και από την πλευρά της α χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και ο ΧΥΤΑ Ευρυτανίας θα κατατεθεί και από την πλευρά του Νομού μας


Με το ποσό των 45 εκατ. ευρώ ανοίγει ο κύκλος των χρηματοδοτήσεων από το ΕΣΠΑ, των έργων κατασκευής ΧΥΤΑ και προμήθειας εξοπλισμού για τη λειτουργία τους.
Σύμφωνα με προκήρυξη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς, οι φορείς που έχουν τη διαχείριση των απορριμμάτων έχουν πλέον δυνατότητα να υποβάλουν πρόταση αλλά και τεχνικές μελέτες για να ενταχτούν και να προχωρήσουν τα έργα κατασκευής τους.

Σημειώνεται ότι στη Φθιώτιδα έχει εγκατασταθεί μόνο ένας ΧΥΤΑ στο Δομοκό, από τους τρεις που προβλέπονται στον περιφερειακό σχεδιασμό, ενώ ένας παλαιότερος που λειτουργεί στη Λαμία και εξυπηρετεί το 65% της περιοχής έχει φτάσει στα όρια του.
Η σχετική μελέτη για νέο ΧΥΤΑ της Λαμίας που έχει χωροθετηθεί κοντά στο χωρίο Τρίλοφο της Μακρακώμης στη Δυτική Φθιώτιδα, έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις.
«Εδώ θα γίνει Κερατέα» δηλώνουν οι κάτοικοι της περιοχής λίγα εικοσιτετράωρα αφού η γενική γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κ. Γερακούδη, υπέγραψε την απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων.
Την ίδια στιγμή που ο δήμος της Λαμίας ετοιμάζεται να καταθέσει πρόταση για την χρηματοδότηση του έργου μέσω των συγκεκριμένων χρημάτων του ΕΣΠΑ ο δήμος της Μακρακώμης ετοιμάζεται να καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας και να ζητήσει την ακύρωση των περιβαλλοντικών όρων.
Μετά από αυτές τις εξελίξεις πρόταση για να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και ο ΧΥΤΑ Ευρυτανίας θα κατατεθεί και από την πλευρά της Ευρυτανίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ