Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

ΟΧΙ άλλη υποβάθμιση Κραυγή αγωνίας για το Κ.Υ. Δ. Φραγκίστας

Την κατάσταση που επικρατεί στο ... Κέντρο Υγείας Δυτ. Φραγκίστας περιγράφει ο Πρόεδρος της Δυτ. Φραγκίστας σε ανοιχτή του επιστολή Με την θέση του κ. Θύμιου Κολοκύθα συμφωνούν στο σύνολό και οι κάτοικοι της κεντροδυτικής Ευρυτανίας που βλέπουν τα τελευταία χρόνια το Κέντρο Υγείας να υποβαθμίζεται και παρά τα όσα κατά καιρούς περί του αντιθέτου λέγονται για αναβάθμισή του, να μην γίνεται τίποτε.
Η κυβέρνηση και το υπουργείο υγείας με τον «νέο υγειονομικό χάρτη» , τον «Καλλικράτη στην υγεία» και την «αξιολόγηση» των δημόσιων νοσοκομείων και κέντρων υγείας, με την σύσταση των πέντε επιτροπών αξιολόγησης, προωθεί το κλείσιμο, την συγχώνευση και την μείωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας από τα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα υγείας.
Όλοι γνωρίζουμε ότι Καλλικράτης στην Υγεία σημαίνει συγχώνευση νοσοκομείων, κέντρων υγείας και άλλων μονάδων υγείας. Γνωρίζουμε πολύ καλά και το ζούμε καθημερινά, ότι  και τίποτα να μην πειράξουν, η κατάσταση είναι κάτω των ορίων ασφαλούς λειτουργίας των μονάδων υγείας.
Μέσα σε αυτά τα γενικά πλαίσια υπάγεται και το κέντρο υγείας Δυτ. Φραγκίστας που από χρόνια, έχει σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας μη μπορώντας να εκτελέσει το έργο για το οποίο προορίζεται να εκτελεί ως μονάδα πρόληψης και  πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και με δυσκολία καλύπτει μόνο την αντιμετώπιση των έκτακτων - επιγόνων περιστατικών και την συνταγογραφία.

-Το κέντρο υγείας Δυτ. Φραγκίστας ακόμα και εάν δεν είναι στα σχέδια περί «κλεισίματος», όπως οδεύει η κατάσταση με την μη πρόσληψη ιατρικού προσωπικού , οδεύει έτσι και αλλιώς προς κλείσιμο, αφού ήδη  αδυνατεί να παρέχει τις απαιτούμενες υπηρεσίες ως μονάδα ΠΦΥ. Σύμφωνα με την ανοιχτή επιστολή του Προέδρου της Δυτ. Φραγκίστας:
-Υπάρχει απουσία Διευθυντή του Κ.Υ.Δ.Φ από το 2004, χωρίς την αντικατάστασή του από τους αρμόδιους του Νομού μας.
-Κλειστά Ιατρεία με μηχανήματα που ποτέ δεν βγήκαν από τα κουτιά τους: Ακτινολογικό
-Ιατρείο αιμοληψίας που δεν λειτούργησε ποτέ για το λόγο που υπάρχει, αλλά σαν χώρος αιμοληψίας μια φορά την εβδομάδα και μεταφορά στο Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου για την έκδοση των εξετάσεων.
-Οδοντιατρείο με μηχανήματα που δώρισε ιδιώτης με αποτέλεσμα όταν πάθει βλάβη να μην καλύπτεται από δημόσιες δαπάνες.
Ακόμη στην επιστολή του ο κ. Κολοκύθας, μια επιστολή που θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη οι αρμόδιοι, αναφέρει ότι το Κέντρο Υγείας Δυτικής Φραγκίστας από την δημιουργία του μέχρι σήμερα έχει προσφέρει τα πάντα στον λαό της Δυτικής Ευρυτανίας, στον επισκέπτη ή σε όποιον έχριζε την ανάγκη περίθαλψης, χάρη στο φιλότιμο που διαθέτουμε οι Έλληνες και στην συγκεκριμένη περίπτωση χάρη στο φιλότιμο των μονίμων ιατρών και των αγροτικών που με αυτοθυσία έβγαζαν πάντα πέρας το δύσκολο λειτούργημα που είχαν αναλάβει.
Παρά την μη ομαλή λειτουργία του ΚΥΔΦ λόγω των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει, δεν γίνεται τίποτε ενώ η κεντρική εξουσία συνεχίζει να μας λέει ότι ούτε έλλειψη προσωπικού υπάρχει, ούτε τεχνικού εξοπλισμού.
Κυριολεκτικά ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΣ, ο Πρόεδρος ΦΩΤΟ παρακαλεί όλους τους υπευθύνους πριν ξαναθυμίσουν στους κατοίκους της περιοχής ότι το Κ.Υ. υπολειτουργεί, να τους ενημερώσουν για τις ενέργειες που έχουν κάνει ή θα κάνουν για την ομαλή λειτουργία του. Επίσης παρακαλεί, τον Βουλευτή, τον Αντιπεριφερειάρχη, τον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Καρπενησίου, τον Δήμαρχο Αγράφων, καθώς και όποιον άλλον αρμόδιο, να βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων, γιατί η ανθρώπινη ζωή είναι το μεγαλύτερο αγαθό.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η κραυγή αγωνίας του Προέδρου και των κατοίκων της ευρύτερης Κεντροδυτικής Ευρυτανίας, θα συγκινήσει κάθε αρμόδιο έτσι ώστε να ληφθούν άμεσα όλες εκείνες οι πρωτοβουλίες και το Κέντρο Υγείας Δυτ. Φραγκίστας, να αναβαθμιστεί επί της ουσίας τόσο σε επίπεδο στελέχωσης με ιατρικό δυναμικό όσο και να εξοπλιστεί με τα απαραίτητα ιατρικά τεχνικά μέσα.