Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Καλπάζει η ανεργία

Στο 16,2% σκαρφάλωσε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρας το μήνα Μάρτιο από 15,9% που ήταν το Φεβρουάριο, καταγράφοντας νέο ρεκόρ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2004, τότε που ξεκίνησε η η ΕΛ.ΣΤΑΤ. να δημοσιεύει στοιχεία ανεργίας σε μηνιαία βάση.
Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία δεν είναι εποχικά προσαρμοσμένα. Τον ίδιο μήνα πέρυσι, το ποσοστό ανεργίας είχε διαμορφωθεί στο 11,6%.
Στους καταλόγους της ανεργίας προστέθηκαν 24.111 άτομα από τον περασμένο Φεβρουάριο μέχρι τον Μάρτιο.
Στις ηλικίες 25- 34 ετών, το ποσοστό της ανεργίας ανέρχεται πλέον σε 22,6% (από 15,4% τον Μάρτιο 2010) και στις ηλικίες 35- 44 ετών, η ανεργία είναι 13,1% (από 10% πέρυσι). Για πρώτη φορά, εξάλλου, διψήφιο ποσοστό ανεργίας (10,8%) καταγράφεται και στις ηλικίες 45- 54 ετών.
Στις γυναίκες το ποσοστά της ανεργίας (19,5%) ξεπερνούν κατά πολύ εκείνων στους άνδρες (13,8%).
Σε όλες ανεξαιρέτως τις περιφέρειες, το ποσοστό της ανεργίας υπερβαίνει πλέον το 13%, με πρώτη στον κατάλογο την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ((30,4% τον Μάρτιο εφέτος από 16,7% τον Μάρτιο 2010) και τελευταία την Πελοπόννησο (13,2%). Στην Αττική, όπου διαμένουν τα περίπου 2/3 του πληθυσμού της χώρας, η ανεργία ανήλθε σε 15,8% τον Μάρτιο εφέτος από 10,5% τον Μάρτιο πέρυσι.
Το ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη παρέμεινε αμετάβλητο τον Μάρτιο στο 9,9%, σύμφωνα με την Eurostat.
Αντιδράσεις
Η ΓΣΕΕ με ανακοίνωσή της τονίζει ότι: «Τα στατιστικά στοιχεία για την ανεργία τον μήνα Μάρτιο, το ποσοστό της οποίας άγγιξε το 16,2%, δείχνουν αυτό που βιώνει πλέον η ελληνική κοινωνία.
Φανερώνουν τα απτά αποτελέσματα της πολιτικής που ακολουθεί η Κυβέρνηση κατ΄ εντολήν και απαίτηση των δανειστών, μια πολιτική που εντείνει την ύφεση, αυξάνει δραματικά την ανεργία και τη φτώχεια.
Κυβέρνηση και Τροϊκανοί αρνούνται να δουν τη σκληρή πραγματικότητα της Νεοφιλελεύθερης συνταγής τους που επιβεβαιώνει δυστυχώς τις εκτιμήσεις της ΓΣΕΕ ότι οι άνεργοι στο τέλος του 2011 θα αγγίξουν το 1.000.000, με δραματικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους, αλλά και για τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.
Απαιτούμε εδώ και τώρα άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα που θα ενισχύουν τους ανέργους αλλά και την ανάπτυξη που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας. Αν αυτό δεν γίνει, τότε η ύφεση θα διευρυνθεί και η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο απελπιστική για όλους τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα για τους νέους της χώρας μας.
Το πρόβλημα της ανεργίας, των απολύσεων είναι αποτέλεσμα της ακολουθούμενης πολιτικής καθώς και τα νέα άδικα και σκληρά μέτρα που πλήττουν μονίμως μισθωτούς, είναι το κυρίαρχο διεκδικητικό αίτημα της Γενικής Απεργιακής κινητοποίησης στις 15/6/2011».
Σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ αναφέρει: «Οι εκρηκτικές διαστάσεις της ανεργίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη αποδεικνύουν ότι οι κυβερνήσεις και τα κόμματα της ΕΕ ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να την αντιμετωπίσουν, γιατί το καπιταλιστικό σύστημα που υπηρετούν τη γεννά από όλους τους πόρους. Το εργατικό λαϊκό κίνημα μπορεί να τους εξαναγκάσει να πάρουν μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους, δυναμώνοντας αποφασιστικά και οργανώνοντας την πάλη του, παλεύοντας ταυτόχρονα για την ανατροπή της πολιτικής τους, της κυριαρχίας και της εξουσίας των μονοπωλίων».
Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε: «Σε λίγο η ανεργία θα συναγωνίζεται τα ποσοστά του ΦΠΑ…».
Από την πλευρά του ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι: «Η ανεργία στη χώρα μας έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ - η πραγματική είναι πάνω από 20% - και δυστυχώς πάει για εγγραφή στο βιβλίο Γκίνες. Όσοι δεν εργάζονται είναι πλέον και επίσημα διαπιστωμένο ότι είναι περισσότεροι απ’ όσους εργάζονται. Τα ποσοστά ανεργίας στους νέους μέχρι 25 ετών ξεπέρασαν το 40% και αποτελούν εφιάλτη γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους.
Η κυβέρνηση μαζί με την τρόικα, με τις κατεδαφιστικές πολιτικές τους, εκτίναξαν την ύφεση στα ύψη και έκαναν την ανεργία και τη φτώχεια μίζερη καθημερινότητα για τα λαϊκά στρώματα.
Η πραγματική ανεργία θα αυξηθεί μέσα στο 2011 ακόμα περισσότερο, στο 22%, εάν εγκριθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα νέας μεγαλύτερης λεηλασίας του λαού και του δημόσιου πλούτου.
Η ενίσχυση των αγώνων στις πλατείες και στους χώρους εργασίας για την απεμπλοκή της χώρας μας από την τρόικα και το μνημόνιο, για την απομάκρυνση της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου και για μια άλλη προοδευτική σοσιαλιστική πορεία της χώρας μας είναι σήμερα ο απαραίτητος όρος για την ίδια την επιβίωση των ανέργων και του λαού μας».
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιάννης Οικονόμου, σχολίασε: «Το πρωτόγνωρο 16,2% της ανεργίας και η απώλεια 232.617 θέσεων απασχόλησης μέσα σ’ έναν χρόνο, κυρίως στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία. Το γεγονός ότι το 42% των νέων και δύο στις δέκα γυναίκες δεν έχουν δουλειά, σημαίνει ότι κάθε ελληνική οικογένεια έχει πλέον έναν άνεργο. Εξέλιξη που είναι αποτέλεσμα της δυσανάλογα μεγάλης πίεσης που ασκεί η κυβέρνηση στον ιδιωτικό τομέα, για την κάλυψη των ελλειμμάτων ενός μεγάλου και σπάταλου κράτους.
Για να υπάρξουν νέες, παραγωγικές θέσεις εργασίας, η Ελλάδα χρειάζεται νέες επενδύσεις και αυτές θα έρθουν μόνο αν προχωρήσουμε τολμηρά και αποτελεσματικά τις σαρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη μείωση της παρέμβασης του κράτους στην οικονομία».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ