Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

ΔΗΜΟΣΙΟ: ΤΙ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ

Απολύσεις και μειώσεις αποδοχών φέρνει το μεσοπρόθεσμο σχέδιο στο οποία συμφώνησαν κυβέρνηση και τρόικα. Αν και ακόμη δεν έχουν εξειδικευθεί τα μέτρα τα οποία θα ψηφισθούν από τη Βουλή πιθανότατα στις 22-23 Ιουνίου, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η φράση «Η στρατηγική αυτή συμπεριλαμβάνει τη σημαντική μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα, την αναδιάρθρωση ή το κλείσιμο δημοσίων φορέων και τον εξορθολογισμό των επιδομάτων» που αναφέρεται στην ανακοίνωση της τρόικας σημαίνει τα εξής:

- Μείωση κατά 150.000 των υπαλλήλων στο δημόσιο έως το 2015 μέσω:
α)  Αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδοτήσεων
β) Μείωση της αναλογίας προσλήψεων αποχωρήσεων από 1 προς 5 σε 1 προς 10
γ) Μείωση κατά 50% των συμβασιούχων, δηλαδή από 50.000 σε 25.000
δ) Καθιέρωσης του θεσμού της μισθωτής εφεδρείας, ο οποίος προβλέπει αποχώρηση από την εργασία  κυρίως όσων υπαλλήλων αορίστου χρόνου του ευρύτερου δημόσιου τομέα χρειάζονται 3-5 χρόνια προκειμένου να βγουν στη σύνταξη. Το κράτος αναλαμβάνει να τους αμείβει με το 50% των αποδοχών τους και να καταβάλλει τις εργοδοτικές εισφορές και αυτοί θα βρίσκονται στη διάθεση της υπηρεσίας όποτε τους καλέσει. Παράλληλα όταν συνταξιοδοτηθούν θα λαμβάνουν κανονικά τη σύνταξή τους και το εφάπαξ που τους αναλογεί.
ε) Απολύσεις υπαλλήλων αορίστου χρόνου του ευρύτερου δημόσιου τομέα από επιχειρήσεις που κλείνουν ή συγχωνεύονται, αφού προηγηθεί σχετική αξιολόγηση από το ΑΣΕΠ
- Μείωση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων μέσω:
α) Αύξησης της ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ των ανέργων από 1 σε 3%
β) Περικοπή κατά 50% του κινήτρου απόδοσης που κυμαίνεται από 57 ως
100 ευρώ τον μήνα και πλέον περιορίζεται στα 28 ως 50 ευρώ τον μήνα.
γ) Μείωση του λεγόμενου οικογενειακού επιδόματος (γάμου -10%- και
τέκνων -5% έκαστο
δ) Θεσμοθέτηση του Ενιαίου Μισθολογίου που αναμένεται να επιφέρει
μειώσεις σε μισθούς που βρίσκονται άνω του μέσου όρου των αποδοχών
στο Δημόσιο, δηλαδή, περίπου 1300 € καθαρά
ε) Αναστολής της μισθολογικής ωρίμανσης, καθώς οι αλλαγές κλιμακίων θα
γίνονται πλέον κάθε 5 και όχι 2 χρόνια και μετά από αξιολόγηση
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr οι σκέψεις που υπάρχουν είναι όλα αυτά τα μέτρα μείωσης μισθών να ενταχθούν στο Ενιαίο Μισθολόγιο, ώστε για τους δημοσίους υπαλλήλους με χαμηλά εισοδήματα να εξισορροπήσουν απλώς τις μικρές αυξήσεις που αναμένεται να τους δοθούν, άρα να μην έχουν απώλειες στα εισοδήματα τους. Για παράδειγμα η εισφορά για τους ανέργους θα μπορούσε να ήταν ισόποση με την αύξηση που αναμένεται να δοθεί σε όσους υπαλλήλους έχουν εισοδήματα κάτω των 1300 ευρώ και έτσι η μείωση γι' αυτούς να είναι μηδενική. Αντιθέτως για όσους έχουν υψηλές αποδοχές άνω των 2000 ευρώ οι μειώσεις αναμένεται να είναι μεγάλες.