Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Εκδηλώσεις Μνήμης στη Δομνίστα για την 69η επέτειο από την κήρυξη του Ένοπλου Απελευθερωτικού Αγώνα


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στην Δομνίστα το περασμένο Σαββατοκύριακο 4/5 Ιουνίου 2011, οι προγραμματισμένες  εκδηλώσεις Μνήμης για την 69η Επέτειο από την κήρυξη του Ένοπλου Απελευθερωτικού Αγώνα.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν ο Σάββατο το απόγευμα , 4 Ιουνίου 2011 με τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «Η Εθνική Αντίσταση με το φακό του Κώστα Μπαλάφα»,
στην οποία παρουσιάστηκαν  60 περίπου φωτογραφίες του Κώστα Μπαλάφα,
που είναι ένας από τους κορυφαίους Έλληνες εκπροσώπους του ρεύματος της ανθρωπιστικής φωτογραφίας, που κατέγραψε τον ένοπλο αγώνα των Ελλήνων κατά την περίοδο της Κατοχής, κυρίως στην Ήπειρο. Οι φωτογραφίες αυτές θα πρέπει να αναφέρουμε ότι φυλάσσονται στο Μουσείο Μπενάκη, το οποίο και τις παραχώρησε στο Δήμο Καρπενησίου για την πραγματοποίηση της Έκθεσης.
Μετά την Έκθεση, που έλαβε χώρα στο δημοτικό σχολείο της Δομνίστας, ο Βουλευτής Ευρυτανίας κ. Ηλίας Καρανίκας και ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Κώστας Μπακογιάννης απεύθυναν σύντομο χαιρετισμό, και ακολούθησε η ομιλία του συγγραφέα του βιβλίου «Η Ελλάδα του Μπαλάφα» κ. Κώστα Μπουμπουρή, ο οποίος απεύθυνε και χαιρετισμό του μεγάλου φωτογράφου. Ο κ. Μπακογιάννης απένειμε τιμητική πλακέτα στον γιο του κ. Μπαλάφα, οποίος παραβρέθηκε στην εκδήλωση.
Στη συνέχεια ακολούθησαν οι εισηγητές των πανεπιστημιακών κ.κ. Προκόπη Παπαστράτη, Ηλία Νικολακόπουλο και Μιχάλη Λυμπεράτο.
Μετά των πέρας των εισηγήσεων, οι τρις αντιστασιακοί Θεόδωρος Καλλίνος «Αμάρμπεης» (Διοικητής της 13ης Μεραρχίας ΕΛΑΣ Ρούμελης), Βαρδής Βαρδινογιάννης (Πρόεδρος της Εταιρείας διάσωσης Ιστορικών Αρχείων) και Βασίλης Πριόβολος «Καπετάν Ερμής» κατέθεσαν τις μαρτυρίες τους, συγκινώντας όλους τους παρευρισκόμενους. Η 1η μέρα των εκδηλώσεων αυτών, με την ημερίδα που είχε θέμα «Εθνική Αντίσταση και Αυτοκυβέρνηση: Η Λαϊκή Πολιτεία της Ελεύθερης Ελλάδας (1941-1944)», έκλεισε με την εμπνευσμένη τοποθέτηση του Σεβ. Μητροπολίτη Καρπενησίου κ.κ. Νικόλαου. 
Την Κυριακή, 6 Ιουνίου 2011, το πρωί, στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης, πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος εορτασμός, με την επιμνημόσυνη δέηση, την κατάθεση στεφάνων και τον χαιρετισμό του Δημάρχου.
Κεντρική ομιλήτρια ήταν η κ. Λάζου Βασιλική, διδάκτωρ Ιστορικός, του Παντείου Πανεπιστημίου, η οποία είχε και την επιστημονική επιμέλεια της ημερίδας του Σαββάτου. 
Στην εκδήλωση της Κυριακής παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Καραμπάς, ο κ. Κοζώρης εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Κιρμινίδης εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, ο περιφερειακός Σύμβουλος και εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Κώστας Κοντογεώργος, οι Αντιδήμαρχοι Καρπενησίου κ. Σταμάτης και κ. Φέγγος, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Ίβρος και κ. Σταμάτης, καθώς και οι πανεπιστημιακοί, αλλά και οι τιμώμενοι αντιστασιακοί που αναφέραμε προηγουμένως.
Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι στην Δομνίστα, που από πολλούς χαρακτηρίστηκε ως η Νέα Λαύρα, στις 7 Ιουνίου 1942, ο Άρης Βελουχιώτης κήρυξε επίσημα, στην πλατεία του χωριού, την έναρξη του ένοπλου αγώνα της Εθνικής Αντίστασης κατά των Γερμανών κατακτητών και γι΄ αυτό κάθε χρόνο, την πρώτη Κυριακή του Ιουνίου, γίνονται οι σχετικές εκδηλώσεις στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης.