Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Κώστας Μπακογιάννης: «Πληρώνουμε λάθη, προχειρότητες και αυθαιρεσίες δεκαετιών»

O Κώστας Μπακογιάννης, σε αυτό το διάστημα που είναι μαζί μας ως Δήμαρχος Καρπενησίου, δεν συνηθίζει να μιλάει πολύ δημοσίως. Όταν, όμως, το κάνει, συνήθως ταράσσει τα νερά στην πολιτική ζωή του Δήμου και όχι μόνο. Στη συνέντευξη που πολύ ευγενικά παραχώρησε στην εφημερίδα μας, στην πρώτη του εφ΄ όλης της ύλης μετά τις εκλογές ο κ. Μπακογιάννης, αναφέρεται στους πρώτους μήνες της Δημαρχιακής του πορείας, καθώς και στην υπάρχουσα πολιτική κατάσταση. Ο Δήμαρχος Καρπενησίου είναι επικριτικός απέναντι στις πολιτικές που ακολουθήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες στο χώρο της αυτοδιοίκησης, τονίζοντας χαρακτηριστικά, ότι «Δήμος δεν υπήρχε και μείς σήμερα καλούμαστε να χτίσουμε το νέο Δήμο από τη αρχή».
Για τα έργα που πρέπει άμεσα να γίνουν στην πόλη του Καρπενησίου, ο κ. Μπακογιάννης μας είπε ότι το έργο στο πάρκινγκ έχει ήδη αρχίσει ενώ για την ανάπλαση, ο Δήμος περιμένει να ανοίξει και επίσημα η πρόσκληση στο ΕΣΠΑ για να κατατεθεί η πρόταση που είναι έτοιμη. Ωστόσο επισημαίνει ότι χρήματα από τον κρατικό κορβανά δεν υπάρχουν και γι΄ αυτό, οι Ευρωπαϊκοί πόροι είναι για τον Δήμο Καρπενησίου, μονόδρομος. Για το Αθλητικό Κέντρο, τονίζει ότι έχουν δρομολογηθεί όλες εκείνες οι διαδικασίες για να περάσει η συνολική ευθύνη στον Δήμο και τέλος αναφερόμενος στην οικονομική συγκυρία που βρίσκεται η χώρα και ο τόπος μας, μέσα από τον ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΠΑΛΜΟ, καλεί όλους τους όπου γης Ευρυτάνες για συσπείρωση, συστράτευση και ενότητα γιατί στα δύσκολα, όπως χαρακτηριστικά τονίζει «πρέπει να σταθούμε όλοι μαζί, να γίνουμε μια γροθιά».


Αυτά και άλλα πολύ σημαντικά που θα συζητηθούν στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε ο Κώστας Μπακογιάννης στην Βάσω Φεγγούλη.

Κ. Μπακογιάννη, σας καλωσορίζουμε στον ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΠΑΛΜΟ και σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο έργο σας. Σε λίγες μέρες συμπληρώνοντα οι 5 πρώτοι μήνες διακυβέρνησης του νέου Καλλικρατικού Δήμου Καρπενησίου, από την νέα Δημοτική Αρχή της οποίας είστε επικεφαλής Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνάει η χώρα μας, που έχει επηρεάσει και τους Δήμους, πιστεύετε ότι έχετε τους βασικούς πόρους και τα εργαλεία, για να εφαρμόσετε το προεκλογικό σας πρόγραμμα;

Για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, δεν μπορούσε να υπάρξει χειρότερη εποχή. Αντιμετωπίζουμε πολύ μεγάλες προκλήσεις. Μια πρωτοφανής οικονομική κρίση, η οποία μας επηρεάζει όλους, ένα νέο θεσμικό πλαίσιο -τον Καλλικράτη- το οποίο θυμίζει ναρκοπέδιο και γράφεται και ξαναγράφεται καθημερινά, αλλά και την συγχώνευση έξι δήμων. Ταυτόχρονα μας έχει έρθει ο λογαριασμός για τα λάθη, τις προχειρότητες και τις αυθαιρεσίες δεκαετιών. Πάρτε για παράδειγμα το ζήτημα που έχει προκύψει με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο το οποίο εύκολα θα είχε αποφευχθεί, αν είχε γίνει πιο σωστή δουλειά, ή το πολύ μεγάλο χρέος της ΔΕΥΑΚ. Τα οικονομικά μας είναι το Α και το Ω. Ποια είναι τα δεδομένα; πρώτον, δεν έχουμε τίποτα να λάβουμε από εθνικούς πόρους. Το λέγαμε προεκλογικά, το επαναλαμβάνουμε και τώρα. Πρέπει ρεαλιστικά να δεχτούμε τη στενότητα του κεντρικού κράτους ως γεγονός και να πάμε παραπέρα. Δεύτερον, έχουμε μια πολύ σημαντική μείωση της χρηματοδότησης - η ΣΑΤΑ έχει μειωθεί σχεδόν 50% - η οποία έχει αρχίσει από πέρσι που σημαίνει ότι σε αρκετές περιπτώσεις πληρώνουμε τα σπασμένα του 2010. Συνεπώς, οι Ευρωπαϊκοί πόροι είναι για εμάς μονόδρομος. Έχουμε ήδη καταθέσει σε τέσσερεις μήνες, δύο προτάσεις για το ΕΣΠΑ και ετοιμάζουμε και άλλες. Την ίδια ώρα κάνουμε ένα νοικοκύρεμα στα οικονομικά του Δήμου έχοντας καταθέσει για πρώτη φορά στα χρονικά έναν πραγματικό προϋπολογισμό και περιορίζοντας τις άσκοπες δαπάνες όσο μπορούμε περισσότερο. Το μεγαλύτερο μας πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει σε εθνικό επίπεδο. Ελπίζουμε λοιπόν για το καλύτερο αλλά ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο.

Ποιά είναι η κατάσταση του νέου δήμου, µε βάση αυτά που παραλάβατε; Πόσο λειτουργικός είναι ο νέος δήμος; Πως σχεδιάσετε τα επόμενα βήματα σας;

Δεν υπήρχε Δήμος. Και εξηγούμαι. Ο νέος Δήμος Καρπενησίου προέκυψε από την συνένωση έξι Δήμων ο καθένας εκ των οποίων λειτουργούσε διαφορετικά. Εμείς σήμερα καλούμαστε να χτίσουμε το νέο Δήμο από τη αρχή. Να δημιουργήσουμε εκ του μηδενός έναν νέο οργανισμό ο οποίος θα λειτουργεί θεσμικά προς όφελος του Δημότη όχι μόνο στην πόλη αλλά και στα 49 χωρία. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε τη δέουσα σημασία στα χωριά μας και να μη μείνει πίσω η ανάπτυξή τους. Σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε σε χρόνο ρεκόρ ολοκληρώσει τις συγχωνεύσεις των νομικών προσώπων, το νέο προϋπολογισμό και το νέο οργανισμό του Δήμου. Θέτουμε έτσι τις βάσεις για το μέλλον. Κάποιοι μπορεί να πούμε, ωραία όλα αυτά αλλά εμείς δε βλέπουμε τίποτα. Η απάντηση μου είναι ότι αυτά δε γίνονται από την μια ημέρα στην άλλη και κυρίως ότι θέτουμε τα θεμέλια για όλη μας τη θητεία. Σε έξι μήνες, ένα χρόνο το πολύ, θα φανεί η διαφορά ανάμεσα σε αυτούς τους Δήμους που σήμερα τα κάνανε σωστά, σε αυτούς που τα κάνανε λάθος και σε εκείνους που δεν κάνανε τίποτα.

Που βρίσκονται τα δυο μεγάλα έργα, ανάπλαση του κέντρου και το Παρκινγκ;.

Τα έργα στο πάρκινγκ έχουν αρχίσει. Το γεωτρύπανο ξεκινάει αυτή την εβδομάδα και αναμένονται να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο έτος. Για 2-3 μήνες θα δημιουργηθεί ένα πρόβλημα στη στάθμευση για το οποίο ζητάω και την κατανόηση όλων. Είναι ωστόσο αναγκαίο για να προχωρήσει το έργο. Ως προς την ανάπλαση, περιμένουμε να ανοίξει και επίσημα η πρόσκληση στο ΕΣΠΑ για να καταθέσουμε την πρόταση μας. Όπως ξέρετε αγωνιζόμαστε για να διασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση για το σύνολο της παρέμβασης. Είναι μια δύσκολη μάχη, ιδιαίτερα σε αυτές τις εποχές, αλλά κάνουμε μεγάλη προσπάθεια. Έχω πλήρη συναίσθηση ότι έχουμε σηκώσει το πήχη ψηλά, αλλά παραμένω αισιόδοξος.

Μέσα στο Δήμο Καρπενησίου, υπάρχουν σημαντικές αθλητικές εγκαταστάσεις που χρειάζονται όμως συντήρηση ή αναβάθμιση. Πώς σκοπεύετε να το αντιμετωπίσετε και με ποιες προτεραιότητες, το όλο αυτό θέμα και κυρίως το Αθλητικό Κέντρο Καρπενησίου;

Θίγετε ένα πολύ μεγάλο ζήτημα. Όπως ξέρετε σήμερα έχουμε ένα ιδιότυπο καθεστώς όσον αφορά το Αθλητικό κέντρο. Η νομική κυριότητα ανήκει στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και η διαχείριση στο Δήμο. Το αποτέλεσμα είναι ότι κανείς δεν έχει τη συνολική ευθύνη. Μια μοναδική Ελληνική πατέντα! Έχω συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού και έχω καταθέσει επισήμως το αίτημα και με επιστολή μου να παραχωρηθεί το Αθλητικό Κέντρο στο Δήμο, για να το αξιοποιήσουμε με το καλύτερο δυνατό τρόπο σε συνεργασία με την ιδιωτική πρωτοβουλία. Έχουμε βρει ευήκοα ώτα. Ο Γενικός Γραμματέας, με ενημέρωσε ότι θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση μας και θα επισκεφθεί το Καρπενήσι στις 18 Ιουνίου για να κάνει μια σύσκεψη με όλους τους τοπικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του Βουλευτή και τον Αντιπεριφερειάρχη. Ελπίζω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα για να απελευθερώσουμε το Αθλητικό Κέντρο από το κράτος και να το παραδώσουμε στην τοπική κοινωνία.

Πως σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη (καθαριότητα, συγκοινωνιακό, ύδρευση) και πως θα αντιμετωπίσετε το χρόνιο πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών;

Είναι πολλά τα ζητήματα που θέτετε. Θα προσπαθήσω να απαντήσω όσο πιο σύντομα και περιεκτικά γίνεται. Καθαριότητα: όπως ξέρετε το ζήτημα της αποκομιδής των σκουπιδιών είναι πολύ μεγάλο. Μέχρι τις 31.12.10 τα σκουπίδια μαζευόντουσαν από ιδιώτες σε τέσσερεις από τους έξι δήμους που συγχωνεύτηκαν στο νέο Δήμο Καρπενησίου. Ο νόμος, μας το είχε απαγορεύσει, με αποτέλεσμα, να πρέπει να προχωρούμε στην αποκομιδή των σκουπιδιών, σε όλο τον νέο Δήμο, με τα μέσα που μέχρι πέρσι καλύπτανε μόνο την πόλη του Καρπενησιού και την Ποταμιά. Έχουμε κάνει μια υπεράνθρωπη προσπάθεια αλλά ο αγώνας είναι πολύ δύσκολος. Πλέον, ο νόμος, μας επιτρέπει να συνεργαστούμε με ιδιώτες - μετά και από πολλές δικές μας πιέσεις. Ελπίζω λοιπόν να έχουμε δώσει μια μόνιμη λύση στο πρόβλημα, μέχρι το καλοκαίρι. Συγκοινωνιακό: έχουμε εκπληρώσει την προεκλογική μας δέσμευση, και ήδη, από πριν το Πάσχα λειτουργεί δημοτική συγκοινωνία. Να σημειωθεί ότι, για πρώτη φορά, δεν υπάρχει πρόγραμμα "Συγκοινωνία" με κρατικούς πόρους και το ΚΤΕΛ πρέπει να καλυφθεί 100% από το Δήμο. Ύδρευση: η σύμβαση με τους υδραυλικούς, όπως και τους ηλεκτρολόγους, θα υπογραφεί αυτή την εβδομάδα. Έχουν αναλάβει σαφείς δεσμεύσεις, οι οποίες είναι κατοχυρωμένες στη σύμβαση. Θα βγούνε λοιπόν, το συντομότερο στα χωριά για να δώσουν λύσεις στα προβλήματα. Τα λεγόμενα προβλήματα της καθημερινότητας είναι πολλά και πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε ένα προς ένα. Κλείνοντας την απάντηση μου θα ήθελα να υπογραμμίσω το εξής: με τον Καλλικράτη έχουν αναβαθμιστεί τα τοπικά συμβούλια. Στην ουσία μιλάμε για επανασύσταση των παλιών τοπικών κοινοτήτων. Ο Πρόεδρος του χωριού, ο εκπρόσωπος της κοινότητας έχει πολύ μεγάλες ευθύνες. Είναι η βάση πάνω στην οποία στηριζόμαστε. Μέχρι τώρα, η συνεργασία μας ήταν με όλους - σε γενικές γραμμές - καλή και θα ήθελα να τους ευχαριστήσω.

Πιστεύετε ότι μπορεί να επιτευχθεί ανάκαμψη στη συνεχώς συρρικνωμένη Ευρυτανία και αν ναι πως:


Ασφαλώς, το πιστεύω! Η μάχη είναι άνιση, τα προβλήματα σημαντικά και οι προκλήσεις μεγάλες αλλά πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Ο δρόμος βεβαίως είναι ανηφορικός, και θα χρειαστούμε χρόνο. Έχω όμως πίστη στις δυνατότητες των Ευρυτάνων. Κάποιοι λένε ότι ο τόπος μας είναι μικρός για μεγάλα όνειρα. Δεν το πιστεύω. Αυτή τη στιγμή προχωράμε με σχέδιο και σύστημα. Στις περασμένες εκλογές, της 7ης Νοεμβρίου, δεν κέρδισε ο Μπακογιάννης ή ο Συνδυασμός μας, η Δύναμη Ανανέωσης. Επικράτησε ένας νέος τρόπος σκέψης, μια άλλη αντίληψη για τα πράγματα, μια διαφορετική, τολμώ να πω, πολιτική φιλοσοφία. Πέρα και πάνω από πολιτικές σκοπιμότητες και κομματικές διαδρομές του παρελθόντος.

Με όχημα την συνεννόηση, τη συνεργασία και τη συναίνεση, οραματιζόμαστε, όλοι μαζί, το μέλλον του τόπου μας, δουλεύοντας σοβαρά και υπεύθυνα, για να δώσουμε περιεχόμενο στην ελπίδα και ουσία στα όνειρά μας.

Κλείνοντας αφού σας ευχηθούμε καλή συνέχεια στο δύσκολο έργο σας, ευελπιστούμε σε μια αγαστή συνεργασία, έχοντας ως κοινό στόχο το να κρατήσουμε ζωντανή την επαρχία μας. Και επειδή η εφημερίδα μας, που αγωνίζεται εδώ και 10 χρόνια για τον τόπο μας, πάει παντού και διαβάζετε στο διαδίκτυο, από εκατοντάδες Ευρυτάνες, σε ημερήσια βάση, ποιο μήνυμα στέλνετε στους απανταχού της γης συμπατριώτες μας;

Σήμερα η Ελλάδα βιώνει μια πραγματική λαίλαπα. Το αισθάνονται καθημερινά οι Έλληνες στο πετσί τους. Ανεργία, περικοπές, εσωτερική υποτίμηση, ανασφάλεια, φόβος. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει επιχειρηθεί μια τεράστια διοικητική μεταρρύθμιση, ένα πανελλαδικό πείραμα αν θέλετε, στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης -ο Καλλικράτης. Μόνο στη δική μας περίπτωση, συνενώθηκαν έξι δήμοι με μία πόλη, 49 χωριά και δεκάδες κοινότητες. Εδώ στην Ευρυτανία, τα τελευταία χρόνια χάσαμε πολλές ευκαιρίες. Δυστυχώς, έχουμε μείνει πολύ πίσω. Αποτελεί επίσης, κοινό μυστικό το γεγονός ότι δεν εκμεταλλευτήκαμε όπως ή όσο θα έπρεπε τις εποχές των παχαίων αγελάδων, όταν οι πόροι ήταν διαθέσιμοι και οι χρηματοδοτήσεις έρρεαν. Η περίοδος από το 2000 έως το 2010, ήταν μια πραγματικά χαμένη δεκαετία για τον τόπο μας και σήμερα καλούμαστε να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος, σε αντίξοες συνθήκες. Σε αυτή τη σκληρή πραγματικότητα θέλω να επαναλάβω μια έκκληση για συσπείρωση, συστράτευση και ενότητα. Να παρακαλέσω και να προκαλέσω όλους τους Ευρυτάνες απανταχού της γης. Τώρα στα δύσκολα, πρέπει να σταθούμε όλοι μαζί, να γίνουμε μια γροθιά. Οι πόρτες και τα παράθυρα του Δημαρχείου είναι ανοιχτά. Μοιραστείτε μαζί μας τις ιδέες και τις σκέψεις σας. Κάντε μας κοινωνούς των προβληματισμών και των προτάσεων σας. Αφιερώστε μας το κόπο και το χρόνο σας. Έχουμε μια σπουδαία παράδοση κοινοτισμού σε αυτό τον τόπο, αυτό που άλλοι σήμερα ονομάζουν, κοινωνία των πολιτών, η οποία πάντα βασιζόταν στην αλληλεγγύη, τον εθελοντισμό και την προσφορά.

Όλοι μαζί, μπορούμε να ανεβούμε ψηλά.