Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΑΠΌ ΤΗΝ 3η ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ - ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ


Το Βιβλίο θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 30 Μαΐου στις 19.00 στο Πολεμικό Μουσείο (Βασ. Σοφίας - Αθήνα) ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ Ο Αλέξης Π. Μητρόπουλος γεννήθηκε στον Πύργο της Ηλείας. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών, της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει ειδικευθεί σε θέματα Εργατικού, Συνταξιοδοτικού και Συνδικαλιστικού Δικαίου.

Ο Αλέξης Μητρόπουλος έχει πλούσια κοινωνική δράση. Από μαθητής Γυμνασίου διώχθηκε για τις δημοκρατικές του ιδέες. Ως φοιτητής της Νομικής Σχολής Αθηνών, στη διάρκεια της δικτατορίας, φυλακίστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα και βασανίστηκε από τα Σώματα Ασφαλείας του δικτατορικού καθεστώτος.

Την περίοδο 1981-1985, μετά από πρόταση του Ανδρέα Παπανδρέου, ασχολήθηκε με το νομοθετικό έργο της πρώτης Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ., στους τομείς της εργατικής και κοινωνικής πολιτικής, με την ιδιότητα του Ειδικού Συμβούλου στο Υπουργείο Εργασίας.

Υπήρξε Νομικός Σύμβουλος πολλών Συνδικαλιστικών Οργανώσεων και χειρίσθηκε, μαζί με τους συνεργάτες του, τα πιο σημαντικά ζητήματα που απασχόλησαν, κατά καιρούς, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους της πατρίδας μας. Έχει εκδώσει αρκετά βιβλία και μελέτες. Είναι παντρεμένος με την πανεπιστημιακό Αιμιλία Παπάζογλου-Μητροπούλου και έχει τρία παιδιά, την Αγγελική, τη Μυρτώ και τον Αλέξη-Αιμίλιο. Σήμερα διδάσκει Εργατικό και Συνδικαλιστικό Δίκαιο στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Πρόεδρος της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝ.ΥΠ.Ε.Κ.Κ.).

Έργα του είναι:

1.«Ιδιοκτησία και Εργασιακή Σχέση. Κοινωνικοποίηση: Η απελευθέρωση της εργασίας», Έκδοση Επιθεώρησης Εργατικού Δικαίου, β’ έκδοση, Αθήνα 1982.

2.«Εργασιακές Σχέσεις και Κοινωνικός Μετασχηματισμός», Έκδοση Επιθεώρησης Εργατικού Δικαίου, Αθήνα 1983.
3.      «Η Συμμετοχή των Εργαζομένων στη Σοβιετική Ένωση», Εκδόσεις Στοχαστής, β’ έκδοση, Αθήνα 1984.

4.      «Οι Εργασιακοί Θεσμοί στην Ελλάδα», Εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα, Αθήνα-Κομοτηνή 1985.

5.      «Συνδικάτα και Εξουσία στη Δυτική Ευρώπη», Εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα, Αθήνα-Κομοτηνή 1985.

6.      «Η Κρίση της Πολιτικής στην Ελλάδα (1985-1989)», Εκδόσεις Αφοι Τολίδη, Αθήνα 1989.

7.      «Θεωρητικά Ζητήματα του Συνδικαλιστικού Κινήματος», Εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα, Αθήνα-Κομοτηνή 1989.

8.      «Το 1992 και το Εργατικό Κίνημα», Εκδόσεις Αφοι Τολίδη, Αθήνα 1989.

9.      «Νεοφιλελευθερισμός και Υποβάθμιση της Εργασίας», Εκδόσεις Αφοι Τολίδη, Αθήνα 1991.

10. «Εργασία και Συνδικάτα στη Μεταβιομηχανική Κοινωνία»,  Εκδόσεις Νέα Σύνορα-Α.Α.Λιβάνη, Αθήνα 1993.

11. «Το Τέλος του Κοινωνικού Κράτους; Αριστερά και Συνδικάτα Μπροστά στην Απορρύθμιση», Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη, Αθήνα, α’ έκδοση Μάρτιος 2008, β’ έκδοση Μάιος 2008.

12.   «Από την Ηλεία για τον κόσμο», Εκδόσεις «Πατρίς» Πύργου, Πύργος, Ιούνιος 2009.