Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Επικρατέστερη η Κρ.Λαγκάρντ Άρχισε η κούρσα διαδοχής μετά την παραίτηση Στρος Καν από το ΔΝΤ


Η κούρσα για τη διαδοχή του Ντομινίκ Στρος Καν στην ηγεσία του ΔΝΤ ξεκίνησε και επισήμως μετά την παραίτησή του και πρώτη ξεχωρίζει η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ.
Η 55χρονη Γαλλίδα υπουργός έχει τις διαπραγματευτικές ικανότητες και μία πλήρη γνώση της κρίσης χρέους που ταλαιπωρεί την Ευρώπη και κυρίως τις χώρες της ευρω-περιφέρειας.Από την πλευρά τους οι χώρες-μέλη του ΔΝΤ και κυρίως οι μεγαλύτεροι μέτοχοι εκτός Ευρώπης (δηλαδή οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και οι αναδυόμενες οκονομίες) θα εξετάσουν αν αυτές οι ικανότητες επαρκούν ώστε η Γαλλία να συνεχίσει να διατηρεί το «τιμόνι» του ΔΝΤ.
Στην Ευρώπη, οι υπουργοί Οικονομικών τονίζουν ότι και ο επόμενος γενικός διευθυντής του ΔΝΤ θα πρέπει να είναι Ευρωπαίος. Αντιρρήσεις έχουν οι ισχυρές αναδυόμενες οικονομίες (Κίνα, Βραζιλία, Ινδία), αλλά και οι Αμερικανοί.
Αν η κ. Λαγκάρντ διαδεχθεί τον Στρος Καν θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα γίνει γενική διευθύντρια στην ιστορία του ΔΝΤ. Αυτό ίσως αποδειχθεί ένα ακόμη πλεονέκτημα για την προώθηση της υποψηφιότητας της Γαλλίδας υπουργού.
Άλλα ονόματα που ξεχωρίζουν στην κούρσα για την ηγεσία του ΔΝΤ είναι ο Βρετανός Γκόρντον Μπράουν, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Άλιστερ Ντάρλινγκ, ο διοικητής της Τράπεζας του Καναδά Μαρκ Κάρνεϊ και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Κεμάλ Ντερβίς.
Συνολικά, 11 ονόματα έχουν κυκλοφορήσει στις αγορές ότι μπορεί να είναι υποψήφιοι για να διαδεχθούν τον Στρος Καν. 
Εν τω μεταξύ, Κίνα και Ιαπωνία ζήτησαν διαφάνεια στην επιλογή του νέου επικεφαλής του ΔΝΤ.
Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Γιοσιχίκο Νόντα δήλωσε πως ο επόμενος γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πρέπει να εκλεγεί μέσω μιας ανοικτής και διαφανούς διαδικασίας.
Αρνήθηκε, πάντως, να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε αν ο διάδοχος του Ντομινίκ Στρος-Καν θα πρέπει να είναι Ευρωπαίος ή από κάποια αναδυόμενη οικονομία, τονίζοντας απλά πως η επιλογή του θα πρέπει να βασίζεται στις ικανότητές του.
Η Κίνα ανακοίνωσε πως ο νέος ηγέτης του ΔΝΤ θα πρέπει να επιλεγεί «αξιοκρατικά, δίκαια και με διαφάνεια».
«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και από την αρχή πιστεύαμε ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στη δομή και την ηγεσία του» τόνισε ο Ζιανγκ Γου εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Πιστεύουμε πως οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες θα πρέπει να εκπροσωπούνται (στο ΔΝΤ) σε ανώτατο επίπεδο» υπογράμμισε ο ίδιος.
Newsroom ΔΟΛ