Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Στον σημερινό «Ριζοσπάστη» άρθρο για την Απόπειρα Ποινικοποίησης της Συνδικαλιστικής Δράσης Εκπαιδευτικών στην Ευρυτανία

ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ - Απόπειρα ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης

Στη δίωξη και ποινικοποίηση κάθε συνδικαλιστικής δράσης, με την αξιοποίηση του αντιδραστικού δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα ως εργαλείο εκφοβισμού και τρομοκράτησης, επικεντρώνεται μεταξύ άλλων η κυβέρνηση, προκειμένου να φιμώσει κάθε φωνή διαμαρτυρίας στα αντιδραστικά σχέδιά της, να κάμψει κάθε αγωνιστική πρωτοβουλία που τάσσεται απέναντί της, ακόμη κι αν αυτή είναι μια ...ανακοίνωση.


Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ευρυτανίας του υπουργείου Παιδείας καλεί με έγγραφό της στις 17/5/2011 το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ευρυτανίας σε έγγραφη απολογία μέχρι την Παρασκευή 20 Μάη, στις 10 το πρωί «διότι στις 13/5 δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο και απεστάλη στα τοπικά ΜΜΕ επιστολή της ΕΛΜΕ Ευρυτανίας σχετική με την "ανάθεση της μισθοδοσίας σε ιδιώτες" κατά παράβαση των άρθρων 25, 26 και 107 του Ν.3528/2007».

Υπενθυμίζεται ότι οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης του Νομού εκχώρησαν τη διαδικασία πληρωμής της μισθοδοσίας των εκπαιδευτικών της Ευρυτανίας σε ...ιδιώτη, συνεργάτη της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, ο οποίος έχει έδρα στη Χαλκίδα. Κι επειδή η ΕΛΜΕ, το συνδικαλιστικό όργανο των εκπαιδευτικών, ...τόλμησε να το καταγγείλει, εκφράζοντας την αντίθεσή της στην παραπάνω εξέλιξη και να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των 250 καθηγητών του νομού, καλείται σε απολογία.

Μετά την προχθεσινή συνεδρίασή του, το ΔΣ της ΕΛΜΕ απαιτεί από τον Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας να ανακαλέσει την κλήση σε απολογία και ξεκαθαρίζει: «Το Δ.Σ. καθιστά σαφές ότι δεν απολογείται σε κανέναν για την αυτονόητη ενέργειά του να καταγγείλει μια παράνομη πράξη που είναι σε βάρος των συναδέλφων. Η συνδικαλιστική δράση και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων είναι εξάλλου ο κύριος σκοπός και ρόλος της ΕΛΜΕ. Θεωρούμε την κλήση σε απολογία όλου του ΔΣ καταφανέστατη πολιτική και συνδικαλιστική δίωξη που δεν νομιμοποιείται και δεν στηρίζεται σε καμία ηθική αλλά και σε καμιά κείμενη νομική διάταξη».

Παράλληλα, επισημαίνει την παραβίαση του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων με την ανάθεση της μισθοδοσίας σε ιδιώτη. Σχετικά με την αναφορά στα άρθρα 25, 26 και 107 σημειώνει ότι «αφορούν τη στάση μεμονωμένου υπαλλήλου ως άτομο κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του και δεν αφορούν τη δράση και τη στάση ενός συνδικαλιστικού οργάνου».

Να σταματήσει άμεσα η πειθαρχική δίωξη απαιτεί με απόφασή του και το ΔΣ της ΟΛΜΕ.