Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Σημαντικές δράσεις από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΚαρπενησίουΣημαντικές δράσεις από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καρπενησίου

Στα πλαίσια του προγράμματος Δια Βίου Μάθησης Ενηλίκων, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καρπενησίου, πραγματοποίησε μια σειρά σημαντικών δραστηριοτήτων. πιο συγκεκριμένα:
1.Την Κυριακή 8 Μαΐου 2011 πραγματοποιήθηκε περιβαλλοντική επίσκεψη σε Δασικό Περιβάλλον όπου πραγματοποιήθηκε αναγνώριση άγριων Μανιταριών. Δεν βρέθηκε μεγάλο πλήθος μανιταριών, αλλά οι παρευρισκόμενοι κάναμε μία πρώτη γνωριμία με τον κόσμο των μανιταριών, και μας γεννήθηκε η ανάγκη να εμβαθύνουμε σε αυτό το κάπως παραμυθένιο και μυστηριώδες Βασίλειο της Φύσης.
Έτσι θα προσπαθήσουμε να εμβαθύνουμε σε γνώσεις αλλά και να πραγματοποιηθεί αντίστοιχη επίσκεψη το Φθινόπωρο, όπου βγαίνουν περισσότερα μανιτάρια, μεταξύ αυτών και η «βασιλική οικογένεια» το γένος «Amanita» με τα ομορφότερα, κάποια πολύ νόστιμα αλλά και τα πιο επικίνδυνα μανιτάρια.
2.Την δε Κυριακή 15 Μαΐου 2011 έγινε περιβαλλοντική επίσκεψη στο δασικό οικοσύστημα του Αγίου Νικολάου Ευρυτανίας και γνωριμία με τους μετεωρολογικούς σταθμούς. Εκεί ο Υπεύθυνος λειτουργίας κ. Τσιάμης Δημήτριος μας ξενάγησε, μας έκανε επίδειξη όλων των οργάνων, και έλυσε όλες τις απορίες των παρευρισκομένων. Μεταξύ των άλλων που μας είπε μας έμεινε στη μνήμη το ότι η Βροχόπτωση που παρουσιάζει το Καρπενήσι πλησιάζει την αντίστοιχη της Αυστρίας, ότι ο φετινός χειμώνας ήταν σχετικά πιο μεγάλος σε διάρκεια, αλλά λιγότερο ακραίος από τον προηγούμενο. Καταγράφηκε περσινό ελάχιστο το – 18 βαθμοί Κελσίου, ενώ φέτος το – 14. Επίσης στο δάσος υπάρχουν 50 βροχομετρικές θέσεις όπου μετριέται και η όξινη βροχή, μέρος ενός Πανευρωπαϊκού δικτύου. Πληροφορηθήκαμε ότι το Καρπενήσι είναι το λιγότερο επιβαρυμένο σε όξινη βροχή μέρος ολόκληρης της Ευρώπης   
υπενθυμίζουμε ότι την Κυριακή 22 Μαΐου 2011, θα πραγματοποιηθεί Αναγνώριση Βοτάνων στο Προπονητικό Κέντρο. Η αναχώρηση θα γίνει στις 11:00 πμ από το ΚΠΕ (που στεγάζεται στη Μαθητική Εστία Καρπενησίου). Ειδικά για αυτή τη διαδρομή, δεν θα χρησιμοποιηθεί λεωφορείο του ΚΤΕΛ, αλλά η μετακίνηση θα γίνει με ιδία μέσα. (Εάν κάποιος δεν έχει πρόσβαση σε όχημα, θα μεταφερθεί από τους εκπαιδευτικούς του ΚΠΕ). Εάν κάποιος θέλει, μπορεί να είναι απευθείας στο Προπονητικό Κέντρο, περίπου στις 11:20 με 11:30 πμ. Μετά την αναγνώριση βοτάνων θα γίνει ποδηλασία με ποδήλατα που θα διαθέσει το ΚΠΕ Καρπενησίου. Διευκρινίζεται όμως ότι τα ποδήλατα είναι μεγάλα κατάλληλα για ενήλικες ή πλήρως ανεπτυγμένα σωματικά παιδιά, συνεπώς εάν κάποιοι έρθουν οικογενειακώς και θέλουν να κάνουν ποδηλασία με τα παιδιά τους, θα πρέπει να μεταφέρουν μόνοι τους και τα παιδικά τους ποδήλατα.  
3. Την Παρασκευή 13 Μαΐου 2011 πραγματοποιήθηκε Διερευνητική Συνάντηση Πολιτών, για τη Δημιουργία ενός Δικτύου Ανταλλαγών. Εκεί αποφασίστηκε να γίνουν κάποιες αναγκαίες πρώτες ενέργειες για τη σύσταση του Δικτύου. Επίσης καθορίστηκε ότι η δεύτερη Συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο ΚΠΕ την Δευτέρα 23 Μαΐου 2011 και ώρα 8:30 απογευματινή, στην οποία μπορεί να συμμετέχει όποιος επιθυμεί.