Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Ηλίας Καρανίκας: “Iσχυροποιείται το ΤΕΙ διεκδικούμε και την περαιτέρω αναβάθμισή του”

Αποκλειστική συνέντευξη για σημαντικά ζητήματα που αφορούν την Ευρυτανία αλλά και την τρέχουσα πολιτική κατάσταση, παραχώρησε στην εφημερίδα μας ο Βουλευτής Ευρυτανίας. Ο κ. Καρανίκας, με την περίσσια ευγένεια, απάντησε στα ερωτήματά μας, για την τελευταία θετική εξέλιξη με το ΤΕΙ, για την Επερώτηση που κατέθεσε στην κ. Μπιρμπίλη για την λίμνη Κρεμαστών, για τους οδικούς άξονες, ΛΑΚΑ, ΠΑΡΑΜΕΓΔΟΒΙΟ, για το Νοσοκομείο Καρπενησίου, για το Κ.Υ. Δυτ. Φραγκίστας για το Πολυδύναμο Ιατρείο Γρανίτσας, όπως και για το ενδεχόμενο να υπογράψει η χώρα μας νέο Μνημόνιο αλλά και για την έδρα στον Δήμο Αγράφων. Αυτά και άλλα πολλά στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στη Βάσω Φεγγούλη και η οποία αναμένεται να συζητηθεί.

Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας το ΤΕΙ Καρδίτσας, αναστέλλει την λειτουργία του, σε αντίθεση με το ΤΕΙ Καρπενησίου που δεν θίγεται και θα λέγαμε ότι ισχυροποιείται. Μιλήστε μας πιο συγκεκριμένα τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη τόσο για το ίδιο το ΤΕΙ, όσο και για το Καρπενήσι γενικότερα.
Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε σε ποια κατάσταση βρισκόμαστε σήμερα. Το σήμερα δεν έχει καμία κατάσταση με το χθες και δεν θα έχει και με το αύριο. Συνενώθηκαν τόσοι δήμοι για να γίνει ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, συνενώθηκαν και καταργήθηκαν σχολειά, το ίδιο θα γινόταν και στη Γ/θμια Εκπαίδευση. Γι’ αυτό το λόγο εγώ επέμεινα από παλιά ότι δεν είναι σκόπιμο να σπέρνουμε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα σε όλη την Ελλάδα, γιατί είναι δεδομένος ο αριθμός των εισακτέων. Κατά συνέπεια αν αυξήσουμε τον αριθμό τον σχολών, απλά θα μοιράσουμε τους σπουδαστές. Σε μια ομιλία της στο Μεσολόγγι η Υπουργός Παιδείας μίλησε για δίκαιη ανακατανομή στις σχολές και αυτό εφαρμόζει. Η εξέλιξη αυτή, που ανακοίνωσε η Υπουργός, είναι σύμφωνη με τις προτάσεις τις δικές μας. Εμείς επιμένουμε ότι το ΤΕΙ Καρπενησίου, σε σχέση με τα άλλα που υπάρχουν, είναι το αρχαιότερο, είναι αυτό που έχει το περισσότερο εκπαιδευτικό προσωπικό και η ειδικότητά του ταιριάζει απόλυτα με το φυσικό περιβάλλον του τόπου μας. Επομένως, αν τεθεί θέμα για να κλείσει κάποιο ΤΕΙ, δεν θα πρέπει να είναι το ΤΕΙ Καρπενησίου. Η προσπάθειά μας αυτή δικαιώνεται με την απόφαση της Υπουργού για την ισχυροποίηση του ΤΕΙ. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε και  περαιτέρω αναβάθμιση του ΤΕΙ, για μεταπτυχιακές σπουδές, αλλά και για την εκπόνηση μελετών. Όλο το Εκπαιδευτικό προσωπικό δικαιούται μαζί με τους σπουδαστές να εκπονούν μελέτες του αντικειμένου τους. Γιατί να δίνουμε τις μελέτες αλλού και να μην στηρίζουμε το δικό μας;

κ. Βουλευτά, προ ημερών καταθέσατε Ερώτηση στη Βουλή για το θέμα της Λίμνης Κρεμαστών. Υπάρχει περίπτωση να δρομολογηθεί συγκεκριμένος στρατηγικός σχεδιασμός όσον αφορά την τουριστική ανάπτυξη της λίμνης και κατ’ επέκταση της ευρύτερης περιοχής και ποιος είναι αυτός;
Κι άλλοι βουλευτές προηγήθηκαν εμού και είχαν αγωνιστεί για την απελευθέρωση της λίμνης, για την εκμετάλλευση και για την αξιοποίηση της. Όταν είχε έρθει ο κ. Χρυσοχοϊδης στη Λαμία, του το έθεσα σαν θέμα και μου είπε ότι τη Λίμνη Πλαστήρα, όταν ήταν Νομάρχης Καρδίτσας, την απελευθέρωσε μέσα σ’ ένα μήνα. Με αυτό λοιπόν το σκεπτικό, υπέβαλα την ερώτηση στην Υπουργό Περιβάλλοντος. Και βέβαια η απάντηση ήταν ότι δεν μας φταίει η ΔΕΗ, αλλά δεν υπάρχει προθυμία από φορείς και ιδιοκτήτες που θέλουν να επενδύσουν. Άρα όποιος θέλει να επενδύσει και να αναπτύξει οποιαδήποτε δραστηριότητα, όσον αφορά την επιφάνια, θα πρέπει να απευθύνεται στην Δ/νση Εκμετάλλευσης Υδατίνων Πόρων στην Περιφέρεια και στη συνέχεια η ΔΕΗ θα λέει το ναι, εφόσον τηρούνται οι κανόνες. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τον περιβάλλοντα χώρο. Η πρώην Νομαρχία είχε αναλάβει την υποχρέωση να χτίσει δυο – τρεις λιμενοβραχίονες και να κάνει ορισμένα έργα υποδομών, που θα διευκολύνουν την εκμετάλλευση της λίμνης, τα οποία όμως δεν έγιναν. Θέλω να πιστεύω ότι θα προκύψει ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της λίμνης και της ευρύτερης περιοχής.

Τι συγκεκριμένη χρονική στιγμή λόγω της οικονομικής κρίσης, θα βρεθούν επιχειρηματίας να επενδύσουν τα χρήματά τους; Δεν είναι ρίσκο;
Όλα έχουν ρίσκο, εγώ είμαι υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Αυτό δεν σημαίνει όμως, ότι δεν πρέπει να έχει η ιδιωτική πρωτοβουλία διευκολύνσεις από την επίσημη πολιτεία. Εκεί που στέκομαι είναι πως, εάν δεν υπάρχει σχέδιο και σωστός προγραμματισμός, δεν θα πάει ο άλλος να ξεχρεώσει από το πρώτο χρόνο. Ασφαλώς μέσα στα πλαίσια αυτά υπάρχουν δυνατότητες κι αν δεν γίνει φέτος, θα γίνει του χρόνου.

Κ. Καρανίκα, πολλά λέγονται και ακούγονται για τον δρόμο Λαμία – Καρπενήσι – Αγρίνιο, το λεγόμενο ΛΑΚΑ. Που ακριβώς βρίσκεται το θέμα αυτό, καθότι γνωρίζουμε ότι ούτε οι απαραίτητες μελέτες δεν έχουν ακόμη δρομολογηθεί για το μεγάλο αυτό έργο προκειμένου να ενταχθούν σε πρόγραμμα χρηματοδότησης.
Από την προηγούμενη Κυβέρνηση, που ήμουν βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, φρόντιζα να δω που βρίσκεται αυτό το έργο. Και από τότε συνειδητοποίησα πως δεν υπάρχουν ολοκληρωμένες μελέτες για κανένα τμήμα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ, πως όλοι λέγανε πως θα δημοπρατηθεί η κατασκευή της παράκαμψης του δρόμου Μακρακώμης – Μάκρης. Δεν δρομολογήθηκε ποτέ. Και βέβαια, με τη σημερινή κυβέρνηση, και με πολύ τρέξιμο και υπερβολική πίεση, καταφέραμε να πάρουμε τη δέσμευση του υπουργού και του υφυπουργού Δημοσίων Έργων ότι μέχρι το Σεπτέμβρη, αρχές Οκτώβρη, θα δημοπρατηθούν, ολοκληρωμένες μελέτες από την ανατολική πλευρά της Σήραγγας μέχρι το Νεοχοράκι, δηλαδή όλο το ορεινό τμήμα. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, όταν τελειώσει η θητεία αυτής της Βουλής, θα μπορώ να πω στους συμπατριώτες μου, αυτό που υποσχέθηκα από την αρχή, ότι δρομολόγησα την κατασκευή του δρόμου.

Κ. Βουλευτά, όμως τι γίνεται για το τμήμα του δρόμου Καρπενήσι – Αγρίνιο, το οποίο έχει υποστεί μάλιστα σε πολλά σημεία του σοβαρές ζημιές;
Γιατί δεν μιλάμε για Καρπενήσι – Αγρίνιο; Γιατί στην εποχή που ζούμε και με τη δυσκολία που υπάρχει, είναι ανεδαφικό να ψαχνόμαστε και να διεκδικούμε παράλογα πράγματα, όχι ότι δεν το χρειαζόμαστε και ότι δεν είναι αναγκαίο. Και φυσικά είναι. Αλλά πρέπει πρώτα να κάνουμε πιο βασικά πράγματα και μετά να κάνουμε και τα υπόλοιπα. Όσον αφορά τις ζημιές, αυτές είναι στην υποχρέωση της τέως Νομαρχίας και της Περιφέρειας τώρα.

Το ίδιο ερώτημα και για τον Παραμεγδόβιο, άλλον ένα σημαντικό οδικό άξονα, που εδώ και χρόνια βρίσκεται στις καλένδες.
Με την Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας την κ. Γερακούδη, που συναντήθηκα πριν από 2 μήνες περίπου, μου είπε πως σε 8 μήνες το έργο θα είναι ώριμο προς δημοπράτηση. Γιατί οι μελέτες που είχαν γίνει παλιότερα δεν αντίκριζαν η μία την άλλη. Κατά συνέπεια έπρεπε να γίνουν νέες μελέτες. Ήδη υπάρχει έτοιμη χρηματοδότηση για να φτιάξουν εκείνα τα 18 χιλιόμετρα για να τελειώνει κι αυτό το έργο.

Να έλθουμε τώρα στα της Υγείας. Το Νοσοκομείο Καρπενησίου, θα αναβαθμιστεί με τα νέα δεδομένα; Το Κ.Υ. Δυτ. Φραγκίστας θα συνεχίσει να υπολειτουργεί και το Πολυδύναμο Ιατρείο Γρανίτσας πότε θα λειτουργήσει όπως πρέπει;
Ήταν ένας αγώνας δρόμου, για να γίνει το Πολυδύναμο Ιατρείο Γρανίτσας. Το Πολυδύναμο προβλέπει μόνιμο γιατρό με ειδικότητα. Δεν είχε γίνει ποτέ η προκήρυξη. Τελικώς, η προκήρυξη έγινε και προχωρήσαμε και στην επιλογή. Επιλέχθηκε ένας γιατρός με ειδικότητα γενικής ιατρικής που τυγχάνει να είναι και συμπατριώτης μας. Η προσπάθεια η δικιά μας είναι να συντομέψουμε το χρόνο, γιατί η επιλογή του έγινε μετά τις 31/12, άρα μπαίνει κι αυτός στο νόμο 1 προς 5.
Για το Κέντρο Υγείας Δυτ. Φραγκίστας έχει κοπεί ένα κονδύλιο 80.000 ευρώ για να γίνουν ανακατασκευές, όπου υπάρχουν ελλείψεις και προβλήματα. Το μεγάλο πρόβλημά μας, σε όλα αυτά, είναι ότι δεν υπάρχει προσφορά ιατρικού προσωπικού. Δηλαδή έχουμε προκηρυγμένες θέσεις και δεν έρχονται γιατροί. Ίσως πρέπει να σκεφτούμε πάλι πώς να τους διευκολύνουμε και να τους παρέχουμε κάποιες διευκολύνσεις και να τους δώσουμε κι άλλα κίνητρα για να υπάρξει προσέγγιση. Η κυβέρνηση ψήφισε ένα νόμο που δεν επιτρέπει την πρόσληψη επικουρικών γιατρών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εάν πρώτα δεν έχουν υπηρετήσει σε παραμεθόριες, ορεινές και άγονες περιοχές.
Όσον αφορά το Γενικό Νοσοκομείο ήδη έχουν κοπεί κονδύλια από το ΕΠΣΑ για την νέα πτέρυγα, που είναι 2.100.000 ευρώ, συν 3.000.000 ευρώ για να γίνει η νέα πτέρυγα της Ψυχιατρικής Κλινικής στο Νοσοκομείο. Απ’ όσο έχω μιλήσει και με τον Διοικητή του Νοσοκομείου, έλειπε μια περιβαλλοντική μελέτη για την καινούργια πτέρυγα, η οποία έχει κι αυτή ολοκληρωθεί και έχει κατατεθεί. Άρα είναι θέμα χρόνου για το πότε θα δημοπρατηθεί το έργο.

κ. Καρανίκα πως είναι δυνατόν ο Πρωθυπουργός της χώρας να βραβεύεται από τον ΠΟΥ για την αντικαπνιστική του στάση τη στιγμή που η Ελλάδα είναι η 1η χώρα σε καπνιστές στην Ευρώπη και η χώρα εκείνη στην οποία δεν εφαρμόζεται ο περιβόητος αντικαπνιστικός Νόμος. Ισχύει τελικά αυτός ο Νόμος ή κάνει ο καθένας ότι θέλει;
Κα Φεγγούλη έχετε δίκαιο σ’ αυτό που λέτε. Αλλά εμείς οι Έλληνες, όταν είμαστε σε χώρα του εξωτερικού, και οδηγούμε σύμφωνα με τους εκεί κανόνες, αλλά και προσαρμοζόμαστε με τους νόμους της κάθε χώρας. Το ότι δεν τηρούμε τους νόμους στη χώρα μας, οφείλεται δυστυχώς στην νοοτροπία που έχει καλλιεργηθεί στον κάθε Έλληνα, ότι μπορεί δηλαδή να κάνει ότι θέλει, αφού έχει τον «μπάρμπα στην Κορώνη», για να του σβήσει την κλήση ή να απαλλαγεί από κάτι που δεν θέλει ή δεν του αρέσει. Πιστεύω ότι η τήρηση των νόμων είναι και θέμα φιλότιμου δικού μας. Δεν μπορούμε να πάρουμε αυστηρά αστυνομικά μέτρα, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως οι νόμοι πρέπει να τηρούνται. 
Όπως όλα δείχνουν πάμε ολοταχώς για ένα 2ο Μνημόνιο, πιο σκληρό μάλιστα από το 1ο, που ήδη φαίνεται πως δημιουργεί τεράστια προβλήματα ακόμη και μέσα στην Κυβέρνηση. Θεωρείτε ότι μπορεί ο πολυπαθής το τελευταίο διάστημα ελληνικός λαός, να αντέξει ακόμη περισσότερη πίεση;
Ασφαλώς και ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να αντέξει άλλο. Και αυτό που λέγαμε και στον Πρωθυπουργό και στους Υπουργούς πως ο λαός δεν θα αντέξει την οριζόντια ρύθμιση που έγινε την πρώτη φορά και φυσικά δεν θα αντέξει και μια δεύτερη. Από ‘κει και πέρα όμως πρέπει να βρεθούν τα λεφτά γιατί οι δανειστές είναι αυτοί που βάζουν τους όρους. Είμαστε σε μια φάση μη παραγωγική. Δανειζόμαστε για να πληρώσουμε τις δόσεις μας. Αυτό κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι, ότι πρέπει να δουλέψουμε παραπάνω για να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας. Δεν είναι μαγκιά να κλέβουμε το κράτος. Το κράτος δεν είναι του γείτονα, είναι όλων μας.

Λέγεται ότι τώρα για να μας δώσουν από το ΔΝΤ νέο δάνειο θα πρέπει να βάλουμε υποθήκη κρατική περιουσία. Τι είναι πάλι τούτο;
Το ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός σε μια συνέντευξη που έδωσε σε ιταλική εφημερίδα, πως υποθήκη νησιού ή αρχαιολογικού χώρου, είναι ύβρις για τον ελληνικό λαό. Και δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο. Απλώς οι εγγυητές για να εξασφαλίσουν ότι θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω, ζητούν νέα και περισσότερα εχέγγυα.

Ως ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΣ ΠΑΛΜΟΣ, είχαμε τις διαφωνίες μας, σχετικά με τον αριθμό των Δήμων στην Ευρυτανία. 6 μήνες μετά τις Αυτοδιοικητικές εκλογές πέστε μας, πιστεύετε ότι ήταν σωστή η απόφαση για δυο Δήμους καθότι βλέπουμε τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ να δυσκολεύεται αρκετά στα πρώτα του βήματα. Και οι 2 Νέοι Δήμοι, έχουν πολλά χρέη, αρκετά άλλα προβλήματα και ιδιαίτερες δυσκολίες και φυσικά καθόλου χρήμα. Τι λέτε, θα περπατήσει κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ και εν τέλει τι έγινε, τώρα που κατάκατσε ο κουρνιαχτός με το θέμα της έδρας στον Δήμο Αγράφων;
Θα ξεκινήσω από το τελευταίο. Πρέπει κάποτε να συνειδητοποιήσουν οι συμπατριώτες μου και ιδιαίτερα κάτοικοι του τέως Δήμου Φραγκίστας, ότι εγώ έδωσε στο δήμο Φραγκίστας και ως γιατρός, αλλά και ως πολιτικός. Δεν θα μπω σ’ αυτό το τρυπάκι που έπρεπε να ήταν η έδρα. Για μένα όλες οι έδρες των δήμων ήταν εντάξει και όλοι οι δημότες μου είναι αγαπητοί. Το είχα πει και τότ,ε όταν μίλησα στη Δυτική Φραγκίστα. Πριν ακόμα ενωθούν οι πέντε δήμοι, έπρεπε οι δήμαρχοι να συζητήσουν και να αποφασίσουν που θέλουν να γίνει η έδρα για να εξυπηρετούνται οι πολίτες. Δεν το έκαναν και δεν τους φταίω εγώ γι’ αυτό. Από ‘κει και πέρα οι δύο δήμοι είναι μια λογική απόφαση για τον τόπο μας. Δυστυχώς, ο νομός μας ερημώνει από κόσμο. Ο Καλλικράτης προβλέπει ίδια κεφάλια. Ποιους θα φορολογούσε ο κάθε δήμος; Δεν έχουμε ούτε επιχειρηματίες, ούτε ακίνητη περιουσία. Θα σας πω και το άλλο, με το ζόρι βγήκαν δύο συνδυασμοί στο Δήμο Αγράφων, πως θα μπορούσαμε να έχουμε περισσότερους δήμους; Πιστεύω ότι λειτουργικά ήταν απαραίτητοι, για να υπάρχει ευγενής άμιλλα, να μην κάνει το Καρπενήσι ότι θέλει με ένα δήμο και δεν μπορούσαν να κρατηθούν 4 και 6 δήμοι που επέμεναν πολλοί.

Πως σχολιάζετε τη σύλληψη του Ντομινίκ Στρος Καν;

Καταρχήν δεν έχω να σχολιάσω ένα θέμα που αφορά συγκεκριμένο πρόσωπο και μάλιστα μη Έλληνα. Δεν θα μπω στην διαδικασία αυτή. Είναι πλέον στην αρμοδιότητα της Αμερικανικής Αρχής για το τι θα γίνει. Το ΔΝΤ δεν εξαρτάται από πρόσωπα, είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός και έτσι θα συνεχίσει να λειτουργεί με ή χωρίς Στρος Καν.