Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Και «παράθυρο» για συναίνεση Mέτρα 6 δισ. ευρώ και πιθανές απολύσεις στο Δημόσιο προανήγγειλε ο Γ. Παπακωνσταντίνου


Μέτρα ύψους 6 δισ. ευρώ θα εξαγγείλει τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών, αφού δοθεί πρώτα το «πράσινο φως» του Υπουργικού Συμβουλίου, ανακοίνωσε από το συνέδριο του Economist o Γ.Παπακωνσταντίνου.
Τα νέα αυτά μέτρα θα έρθουν στην προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος στο 7,5% το τέλος του 2011.
Οι παρεμβάσεις θα αφορούν τόσο τη μείωση των δαπανών όσο και την αύξηση εσόδων. «Δεν είναι εύκολες, αλλά θα είναι δίκαιες και αποτελεσματικές» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου και τόνισε ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων ούτε αυξήσεις του ΦΠΑ.


Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στα κλειστά επαγγέλματα και στην κριτική που ασκούν ορισμένοι ότι τα επαγγέλματα δεν έχουν ανοίξει στην πραγματικότητα, τόνισε ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αίρονται όλοι οι περιορισμοί από 1ης Ιουλίου 2011 χωρίς να απαιτούνται υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα.

O υπουργός ξεκαθάρισε: «Όταν κλείνει ή συγχωνεύεται ένας οργανισμός μπορεί να υπάρξουν και απολύσεις».

Είπε ακόμα ότι τα επόμενα 4 χρόνια ο αριθμός των εργαζομένων στο Δημόσιο θα μειωθεί κατά 150.000 και προανήγγειλε «πάγωμα» προσλήψεων με ελάχιστες εξαιρέσεις.

«Ενα χρόνο μετά την έναρξη της πορείας μας, αντί να έχουμε ένα ξεκάθαρο πεδίο μπροστά μας τα ερωτήματα έχουν πολλαπλασιαστεί» δήλωσε, για να συνεχίσει:

«Κινούμαστε σε ένα ρευστό και πολύπολοκο διεθνές περιβάλλον, πάμε αντίθετα στον άνεμο αλλά μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν».

Κατά τον υπουργό, το πολιτικό σύστημα στο σύνολο του συνειδητοποιεί τη δυσκολία του εγχειρήματος, ενώ ανακοίνωσε ότι ορισμένες από τις προτάσεις της ΝΔ θα μπουν στο Μεσοπρόθεσμο.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου συμπλήρωσε ότι η οικονομία αρχίζει να ανταποκρίνεται, «είχαμε για πρώτη φορά αύξηση του ΑΕΠ από εννέα τρίμηνα μείωσης» και έκανε λόγο για «εξαιρετικά ενθαρρυντική αύξηση των εξαγωγών» και μια «δειλή ανάκαμψη της εμπιστοσύνης».

Newsroom ΔΟΛ