Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

C H R I S H O N D R O S (Χριστόφορος Χρ. Χονδρός) O ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΒΛΑΧΕΡΝΑ (ΕΡΚΙΣΤΑ), ΠΟΥ ΕΠΕΣΕ ΣΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ

Φτωχότερη είναι η παγκόσμια οικογένεια των  φωτορεπόρτερ αλλά και η Ευρυτανία,  μετά τον άδικο χαμό του διεθνούς γνωστού Ευρυτάνα φωτορεπόρτερ  C H R I S   H O N D R O, που άφησε την τελευταία του πνοή στις 20 Απριλίου 2011 σε ηλικία 41 ετών στην Mistrata της Λιβύης, ενώ κάλυπτε τον εκεί εμφύλιο πόλεμο.
Ο Κρις γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 14 Μαρτίου το 1970 από πατέρα ‘Ελληνα και μητέρα Γερμανίδα.
Ο πατέρας του, Χρήστος Χονδρός γιός του Αλέξη, γεννήθηκε στην Αγία Βλαχέρνα (Ερκίστα) Ευρυτανίας και μετανάστευσε στην Αμερική το 1947, λίγο μετά τη λήξη του  Β’ Παγκοσμίου πολέμου και απεβίωσε το 2000 από την επάρατο νόσο, στη Βόρεια Καρολίνα.
Ο Chris 2 ημέρες πριν το θάνατό του στη Mistrata 
Ο Κρις Χονδρός σπούδασε Αγγλική Φιλολογία, καθώς και την τέχνη της φωτογραφίας και καθιερώθηκε σαν ένας από τους σημαντικότερους φωτορεπόρτερ, αφού κάλυψε τα πιο σημαντικά γεγονότα του πλανήτη τα τελευταία 15 χρόνια όπως: Κοσσυφοπέδιο, Αγκόλα, Σιέρα Λεόνε, Αφγανιστάν, Κασμίρ, Παλαιστίνη, Ιράκ, Λιβερία. Στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, πήρε φωτογραφίες « στο σημείο μηδέν» όπως αναφέρεται. Κάλυψε επίσης τις καταστροφές του τυφώνα  «Κατρίνα» και το 2010 το σεισμό στην Αιτή.
To 2004 ακολούθησε και κάλυψε την προεδρική εκστρατεία του Γερουσιαστή Τζον Κέρι.
Έχει λάβει 10αδες διακρίσεις και βραβεία στις ΗΠΑ αλλά και σε άλλες χώρες, με σημαντικότερη διάκριση το βραβείο Pulitzer, για το ντοκιμαντέρ το 2004, με θέμα τον εμφύλιο  στη Λιβερία. Το έργο του παρουσιάστηκε ως καλύψεις των περιοδικών όπως το Newsweek, το Economist και στα πρωτοσέλιδα των The  New York Times, Washington Post, Los Angeles Times και σε πολλά άλλα πρωτοσέλιδα ανά τον κόσμο.
Μεγάλη η θλίψη και στην ομογένεια, αφού όλοι μιλάνε για ένα Ελληνόπουλο με σπάνιο ήθος και λεβεντιά. Αιωνία του η μνήμη.  Β. ΣΙΟΡΟΚΟΣ